tortás alapok

Melyik a legjobb liszt? Melyik liszt mire való?

Én karácsonykor a zserbó készítésénél döbbentem rá, hogy nagyon nem mindegy milyen lisztet veszünk.

Eddig is használtam többfélét, nagyisat, lidl lisztet de most penny liszt került haza és…..

És óvatosan kell vele bánni.:-)

A penny sima búzaliszt / BL55/ nagyon is réteslisztre hajaz. Tulajdonságaiban is erőteljesen rétesliszt.
Darabos, megfoghatóak a szemcsék.

Ettől függetlenül kezelhető liszt, hisz -bár az első zserbó tészta a kukában landolt- a második sikerült.

Amire figyelnünk kell!

Sokkal több folyadékot vesz fel mint az általam eddig hazsnált lisztek. Kb úgy viselkedik mint egy teljes kiőrlésű liszt.
Nem bírja a kész tészta az állást. Nem szabad sokáig pihentetni mert bekeményedik a tészta.
A zserbó lapon 30 percet állt- gyerkőccel a sütés nem csak úgy pikk-pakk megy:-) és egyszerűen nem lehetett kinyújtani a tésztát.:-(

Ha tudunk vele azonnal dolgozni akkor szuper jó, ha állni kell hagyni a tésztát akkor nem javaslom ezt a lisztet.
DE!
A kelttésztánál pl nem produkálja ezt, sőt nagyon szép levegős, laza, majdnem szalagos tésztát kapunk ezzel a liszttel. Én kiflit sütöttem vele és pöpec lett. A kifli receptjét itt találod.

A LIDL és a Nagyi liszt teljesen hézköznapi, általános, mindenhez jó és a pihentetést is bírja.

Sok esetben célszerű, pl zserbő tésztánál egy kevés réteslisztet adni hozzá, mert az felllazítja, könnyeddé teszi a nehéz, zsíros tésztát.

 

Sütemény liszt. Nagyis sütemény liszt

Imádom, piskótákhoz ha van lehetőségem csak ezt hazsnálom. Ultra finom állag, és csodát tesz az összes piskótával. Érdemes tartani otthon. Piskóta receptekért kattints ide.

 

Kalács liszt, Nagyis féle

Ezt csak kelttésztákhoz hazsnálom, szebben, szalagosabb lesz a végeredmény. Kalács receptekért kattints ide.

 

A teljes kiőrlésű lisztek.

Nagyon szeretem, bár igényel némi odafegyelést, hiszen jóval több foyladékot felvesz mint a fehér társai.
Amiért én nagyon szeretem az a kakaós, csokoládés piskótáknál, süteménylapoknél jelentkező szín.:-) IGEN! sokkal mélyebb, teltebb színt ad ha iylen lisztet hazsnálunk.

Egy hátránya van, az íze. Ha nem nyomjuk el valami extra ízesítővel , ami lehet akár citrom, narancs, rum…akkor érződik al iszt mellékíze.

Én eddig csak a LIDL teljes kiőrlésű tönköly lisztjét hazsnáltam és nem is fogom lecserélni hiszen elégedett vagyok vele.

 

Mentes lisztek.
Uhhhh:-) Igazi rémálom számomra. Tettem pár kísérletet, de egy időre jegelem a témár, hiszen nehéz velük sütni. Sok folyadékot vesznek fel, és némelyik liszt nem is akar “viselkedni” hiszen lapos, szalonnás marad a piskóta. Ezt a kakaós piskótát kókusz lisztből sütöttem, sikerült, jó.