habok

Lemon curd hab készítése

Egy hazai blog oldalon találtam a receptet. nagyon megörültem neki, hiszen karácsony után volt dióm és nem kevés citromom is.:-)
Ki kellett próbálnom, mert a mák és citrom kombója őrülten jó.

Mutatom a hab készítését, és nem, nem iyledj meg, hiszen egyszerű és gyors.

TIPPEM
A CURD-vagyis lekvárok, krémek ki hogy nevezi elkészíthetőek többféle gyümölcsből is nem csak citromból.

HV:

  • 90 g puha vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • csipet só
  • 3 lapzselatin
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés

A lemon curd készítéséről már írtam , ki is próbáltam, itt találod az eredeti receptet.

Nagyon finom, erőteljesen citromos ízű krém, a hűtőben 2 hétig eláll. Krémes, híg puding állaga van. Bár ezen lehet javítani, ha tovább főzzük és besűrítjük:-)

Meglepett a receptben szereplő leírás, miszerint lábosban főzzük. Nem baj, kipróbálom, hisz annyiszor kísérletezem:-)

A zselatin lapokat hideg vízbe áztassuk be.

Tehát a citrom levét, héját, tojásokat, sót és cukrot tegyük fel főzni. FOLYAMATOSAN keverjük, különben kuka lesz. Elég gyorsan, és persze ez hőhatás kérdése is elkezd sűrűsüdni, a jó állag a frissen készült puding állaga. KIcsit sűrű, nem folyós de nem beton kemény.

Vegyük le a tűzről és a vajat adjuk hozzá, keverjük el.  Mehet bele a kinyomkodott zselatin, keverjük el alaposan. Én átszűrtem hiszen teljesen sima habot szerettem volna. DE akár rusztikusan a héjakkal is meg lehet hagyni.

Letakartam és kitettem hűlni:-) A nagy hűtőbe vagyis a teraszra:-)

A tejszínhabot kemény habbá vertem.

A tejszínhabról írtam már, mert ha régóta követsz nekem a tejszínhab komoly boszorkányüldözés volt mindig, még nem jó még nem jó, már nem jó. Általában házi vajat készítettem:-) Itt olvashatsz a tejszính titkaimról.

A krém kihűlt a tejszínhab szép, akkor keverjük össze.

Először csak egy kis tejszínhabbal lazítsuk a citrom krémet.

Ha ezzel elkevertük mehet bele a teljes mennyiség.

Keverjük át, finoma, laza mozdulatokkal, és közben igyekezzünk nem megenni:-)

Szép, sima állagú habot kaptam.

És a végeredmény

Recept forrása : http://izboltiz.cafeblog.hu