habcsók

Mákos habcsók készítése

A habcsókot imádom, na nem csak úgy simán hanem ízesítve.
A mák kedvencem a fokhagyma mellett:-) tehát am űkos habcsók tuti nyerő.

A receptet egy hazai blog oldalon találtam, komplett torta készült, itt találod.

Most egy mezei habcsók változatot készítünk, v agyis nem főzzük. Én fáztam ettől kicsit, nem is kicsit, hiszen én a főzött változatot készítem mindig mert az stabil és a várt végeredményt kapom.

Itt volt is hiba, az első kukában landolt, a kész fehérje miután belekerül a mák már nem kedveli a végtelen macerálást. Még jó hogy csak kevés alapanyag bánta.

HV:

  • 60 g tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • 50 g porcukor
  • 2 evőkanál darálatlan, egész mák
  • 1 evőkanál keményítő
  • csipet só

Elkészítés:

A habcsók készítését a fehérje és a só habbá verésével kezdjük. Nem verjük szét, csak félkemény állagig jussunk el. Adjuk hozzá a kristálycukrot és verjük habbá. Végül a porcukrot is szitáljuk hozzá és keverjük át vele.
És most jön a lényeg!

Mitől lesz a habcsók kemény, roppanós?

A keményítőtől:-)

Tehát adjuk hozzá a keményítőt is és most már csak finoman keverjük át.

Végül ha kész, kemény a habunk akkor adjuk hozzá a mákot és gyors de óvatos mozdulatokkal keverjük össze.

Töltsük habzsákba, nyomjuk sütőpapírral bélelt tepsire és szárítsuk 100 fokon 1-2 órát.
Én 120 percig szárítottam, vagyis 2 órát száradt.

Cserébe roppanós, morzsalékos belső lett a végeredmény. <3

1J dekorcsövet használtam.

Nem csak a tortára jutott de még pohárkrémet is készítettem vele.