keksz alapok · Valentin nap

Narancsos isler, kedvencünk

Az isler kedvencünk, olyannyira, hogy kb mindig ez készül. Már nem islerként működttejük hanem kekszként, vagyis sem tölteléket sem mázat nem kap.

Most narancsos verziót készítettem.

MIÉRT szeretem ezt a tésztát?

Mert egyrészt nagyon finom, másrészt pedig szépen tartja a formáját a keksz, vagyis ha megsül akkor sem lesz púpos, nem folyik el. Ízesíteni is lehet a tésztát, sőt a mandula helyett pisztáciát, tökmagot vagy bármiylen más magvakat is hazsnálhatunk.

 

HV: 2 nagy tepsi kis és közepes méretű kekszhez

  • 300 g liszt /BL55/
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 50 g darált mandula
  • 20 g vaníliás cukor
  • 20 g narancshéj
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A vajat és a porcukrot habosítsuk ki. Én beletettem a vaníliás cukrot is már itt:-)

Egyesével adjuk hozzá a sárgájákat, azokkal is keverjük ki.
A reszelt narancshéj is mehet bele.

A lisztet, fahéjat és a mandulát keverjük össze.
Adagonként adjuk hozzá, én kanalaztam.

Éppen csak addig keverjük míg egynemű tésztát kapunk.
Én végig robotgéppel dolgoztam, a keksz készítő fejjel.

Tegyük fóliába és 20 perc pihenő következik a hűtőben.

Nyújtsuk 4-5 mm vastagra -nekem a könyv szerinti 6 mm nagyon vastag-.
Szaggassuk ki kör alakú szaggatóval.

 

Sütőpapírra szedjük a korongokat és 10-12 perc alatt süssük halvány színűre.

Ha hozzányúlsz még kicsit lágy a közepe, de ez nem gond! 10-12 perc alatt átsül.

Egy dolgora figyeljünk, én ezt elbénáztam:-) Ne tegyünk egy lapra különböző méretű kekszeket, hiszen a kicsik akkor jobban megsülnek:-)

Díszítve iylenek lettek