Sütés nélkül

Nyári desszert, mandarin curd hab, babapiskóta, habcsók, sütés nélkül!

Ettem volna valami finomat, könnyedet és oylat amit nem feltétlen kell rágni:-)

IMádom azokat a desszerteket is amik azok a jó kis “szottyogósak” vagyis vagy kanállal lehet enni, vagy rágni nem kell.
Na ez pont iylen!

Kicsit ilyesztő volt elsőre az íz, túl édesnek találtam a mandrain curd habot, persze mert női logika mentén -és inkább a multitasking üzemmódnak köszönhetően- nem gondoltam végig, hogy a mandarin édes, abba nem kell majd annyi cukor mint egy lemon curdbe.

Szóval készült egy roppant édes mandarin curd.

Gondolkodtam ezerrel mivel lehetne egyensúlyba hozni a desszertet. Készítettem egy narancs kivonatot, az kellően pikáns lesz. És igen, pompás desszert sikeredett.

HV: 25 cm-es vekni formához

Mandarin curd

  • 10 db mandarin, héja és leve is
  • 4 tojás
  • 50 g cukor- ez már a lefelezett mennyiség, ezzel bátran készíthetitek!
  • 1 csipet só
  • 50 g vaj

200 ml tejszín

3 narancs leve

2 tasak babapiskóta

200 ml tejszín a díszítéshez

citromos habcsók

Elkészítés:

A mandarin curd készítésével kezdjük. A mandarinok héját óvatosan reszeljük le, a levüket facsarjuk ki. Minden hozzávalót tegyünk fém edénybe kivétel a vaj. Vízgőz felett melegítsük, sőt habosíthatjuk is:-) mert … Mindjárt elmondom miért.

Tehát melegítsük, kavarjuk folyamatosan amíg be nem sűrűsödik. Ha szépen sűrűsödik akkor kész is van, tegyük félre és hűtsük le teljesen.

És most jön a habosítás:-) Én ott álltam és ezerrel kevertem:-) Azt már nem tudom miért:-))) Bizonyosan relax üzemmódba kapcsoltam és belefeltkeztem a folyamatba. A végeredményem egy őrülten habos, nagyon levegős krémszerű állag lett. A curd az ugye kicsit krémes, lekváros állagú, mert nem keverjük rommá, nem habosítjuk a hőhatás alatt.
Én habosítottam az enyémet ezrrel és egy nagyon szép kicsit már inkább zabaglione állagot értem el:-)

A narancsok levét tegyük fel forrni, kicsit sűrítsük, forraljuk el a lé egy részét. Nagyon savanyú végereményt kapunk.

Ha a mandarin curd kihűlt, akkor a 200 ml habtejszínt verjük habbá. Forgassuk össze a kihűlt mandarin curdel.

A vekni formát én kifújtam formaelválasztóval, mert csak sütőpapír volt otthon azzal béleltem ki a formát. Így hogy olajos a forma felülete szépen beletapadt a papír, el lehett csíkonként rendezni a formában a papírt, hogy ne legyen sehol gyűrődés.

Alulra egy kis réteg mandarin curd hab került, kb 1/2 cm vastagságban. Erre a babapiskótátk jöttek, amiket meglocsoltam a narancs kivonattal. Erre újab mandarin hab, újabb piskóta amit szintén meglocsoltam bőségesen a narancs kivonattal. Végül befedtem a maradék mandarin curd habbal.

Kicsit megütögettem a formát, hogy a buborékok távozzanak és irtózatos kíváncsisággal betettem a hűtőbe:-)

Hagytam állni egy egész napot, hiszen irtóra féltem tőle, hogy ez sehogy nem marad egyben, hiszen minden nagyon lágy, habos….

Csodák csodája, de 1 nap elteltével egyben kifordítottam a desszertet a vekni formából és úgy is maradt-)))

A 200 ml tejszínből habot vertem és azzal megdíszítettem a desszert tetejét. A citromos habcsókból 4-5 db-ot elmorzsoltam, megszórtam a tejszínhabot vele.

A citromos habcsókokat elrendeztem a tejszínhab halmokon és kapott némi színt is a desszert, friss mandarin szeletkékkel.

ISTENI DESSZERT!

Igazi nyári finomság, édes de a háttérben a narancs fanyarsága visszaköszön.
Nyáron én ezt fagyasztani is fogom, akkor igazi hűsítő desszert lesz.