Piskóták

Isteni, szaftos, kakaós piskóta receptem

Már készítettem iylen piskótát, de azt kisebb formában.
Nos, jó hírem van, ez a mennyiség egy db 17 cm-es magas falú formához pontosan jó!:-)

Szaftos, nagyon kakaós, és extra puha <3

Hv:

  • 200 g kristálycukor
  • + 80 g kristálycukor a fehérjéhez
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1  dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 340 g liszt / BL55/
  • 60 g kakaópor / holland/
  • 10 ek tej

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tojássárgákat a cukorral habosítsuk fel, szépen kivilágosodik, akkor jó.
Mehet bele az olaj, ezt már lassú sebességgel keverjük. Ha egynemű, mehet bele a tejes tejföl, ezzel is lassan keverjük. Nagyon híg állagú, szép sárga folyós állagú alapot kapunk.
A kakaóport keverjük el a 10 ek  tejjel.
Adjuk hozzá a sárgájához.

A tojásfehérjét verjük habbá a 80 g kristálycukorral. Mikor habos mehet bele a só.

A sárgájás keverékbe mehet bele  a liszt és a sütőpor összeszitálva, én kanalanként adtam a keverékhez, és a keksz készítő lapáttal dolgoztam. Ha neked nincs ilyened akkor a dagasztó karra cseréld ki a robotgéped fejét.
Ezt ne keverd ki előre, mert a sütőpor elkezd dolgozni és az nem jó, még nem jó. Tartsd be amit írok!

A tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tésztába.

A formát töltsük meg a masszával, húzzuk fel a tésztát a forma oldalára és csapkodjuk meg kicsit, hogy a buborékok ki tudjanak szökni.

Mehet a sütőbe közepese állástól egy fokkkal lentebb és 30 perc sütés következik.

Ha elértük a kellő magasságot, akkor vegyük alacsonyabbra a hőmérsékletet, itt mivel nagy a forma 150 fok és újabb 30-40 percet sütés következik.

A teteje kicsit púposodni fog, ne lepődj meg, de minimális a púp:-)

Ha megsült akkor hűtsük le, jó sok idő lesz ez is, hiszen szaftos, vaskos piskótáról van szó. Ha kihűlt vágjuk fel 4 lapra.

Ez a torta készült:-)