tortás alapok

Hogyan számoljuk ki a fondant méretét ha csak a torta oldalát burkoljuk

A hétvégén olyan tortát készítettem ami nem egyben lett leburkolva, hanem külön a teteje és külön az oldala. Ez is egy technika, sokan hazsnálják, szép erőteljes sarkokat tudunk készíteni, de azért van hátránya is, vagyis az oldalára felvitt fondant jó ha kicsit keményebb, különben meggyűlik a felvitelével a bajunk, innentől pedig az összesimítása már nehezebb a felső külön körrel mintha sima fondanttal dolgoznánk.

De:-) Ettől függetlenül van pár olyan torta ahol így kell, kötelező dolgoznunk.
Most is egy iylen készült.

A kérdés rögtön az, hogy ok, megoldom de honnan tudom mekkora méretű fondantra lesz szükségem a torta oldalára?
Őszinte leszek, 8 osztály már igen rég volt, azzal még csak tisztában voltam hogy valami körméretet kell majd számolnom de igen, elgondolkodtam hogy terület vagy kerület kell.:-)

KERÜLETET kell számolnunk.
K= D x pível.
Vagyis átmérő x 3,14

Így megkapjuk a pontos méretét a fondantnak, amit majd használnunk kell.

Én most egy 17 cm átmérőjű tortával dolgoztam, így a számolásom:

17 x 3,14= 53,38 cm

Kb 54 cm

Mivel vonalzóm nem igazán volt, így a 25 cm-es sodrómat használtam méretezéshez.
Kicsit nagyobbra sikeredett a masszám, de csak 2 cm eltérés volt, szóval könnyű dolgom volt.

Mutatom hogyan csináltam.

 

Ezzel a módszerrel célszerű így dolgoznunk, mutatom, mert videóztam azt is.

 

Ezt a tortát készítettem