kelt tészták

Szalagos fánk készítése

Már éppen itt volt az ideje, hogy életem első igazi fánkját elkészítsem. 1 alkalommal sütöttem eddig fánkot, de valahogy hmm… nem tetszett. Én ezt a szalagos változatot szerettem volna.

És nem mindegy, nagyon nem mindegy a tészta. Ez egy kelt tészta tény és való de egy kicsit más mint a hagyományos kelt tészták.

A recept a kedvenc oldalamról száramzik, köszönöm Gábor a csodás recit ismét:-)

12 db fánkhoz a hv:

 

  • 250g búzaliszt (BL55)
  • 110ml 2,8%-os tej
  • 3 g élesztő (szárított)
  • 20 g vaníliás cukor
  • 30g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet
  • A sütéshez
  • étolaj
  • A díszítéshez
  • lekvár vagy nutella
  • porcukor

Elkészítés

A tejet a vaníliás cukrot melegítsük meg kicsit, tegyük bele a szárított élesztőt és hagyjuk meleg helyen állni 10 percet kb.

Addig mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót.

A vajat olvasszuk fel és készítsük elő a tojássárgákat.

Ha az élesztő felfutott, keverjük bele a tojássárgáját és a vajat is és mehet a liszthet.

Én dagasztó karral dolgoztam végig, gyönyörű sima felületű tésztát kell kapnunk.

És igen, látjátok ak is fekete pöttyöket? Az a vanília:-) Imádatos illata volt.

Tegyük meleg helyre, én betettem a sütőmbe 40 fokra a kelesztő programra 30 percet. gyönyörűen megkel. Én jobban szeretem így keleszteni a tésztát, mert gyorsabban kel és sokkal levegősebb lesz a végeredmény.

Ha megkelt akkor lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb 1 cm vastagságúra.
És itt a lényeg!!!
Hajtsuk félbe a tésztát, ettől lesz szalagos:-)
Szóval hajtsuk félbe a tésztát, kicsit nyújtsunk rajta, itt már nem cél hogy vékonyítsuk, inkább csak az, hogy a két réteg összetapadjon kicsit.

Szaggassuk ki 5-6 cm-es kör szaggatóval. A maradék tédsztát gyúrjuk össze ismét és nyútsuk majd szaggassuk. A közepükbe a kezünkkel készítsünk mélyedést.

Én sütőlapra pakolgattam a kész fánkokat. A mélyesdéssel lefelé kerültek rá a lapra. Letakartam konyharuhával és ismét kelesztettem 40 fokon a sütőmben 30 percet.

Szépen megnőttek.

Melegítsük fel az olajat, bő olajban süssük!

Az olaj ne legyen forró, mert akkor megég a fánk!

A lyukas felükkel tegyük bele az olajba és fedő alatt süssük 1 percet, majd fordítsuk meg a fánkokat és 1-2 perc fedő nélkül a másik oldalukon is.

Gyönyörűen látszik, hogy a szalag elkészül a fánkon. Én oylan boldog voltam <3

Ha kész akkor lekvár ésp orcukor:-)

Én készítettem 2 db-ot a gyerkőcömnek Nutellával töltve. Töltő cső kell hozzá. A habzsákba tegyük bele a Nutellát és a töltő csövet nyomjuk bele finoman a fánk oldalába és toljuk óvatosan a Nutellát.