Szülinapos torták

E80 a bűnbeesés:-)

Az E80 nem valami tartósítokkal telepakolt cucc, nem, nem, egészen más jelentése van:-)
Bár érdekes elsőre a névválasztás, de mindjártm egtudjuk mit is takar az E80.

Auguszt Elemér bácsi-híres cukrász- 80. születésnapjára készítették el ezt a finomságot. Kis kitérő, 90. szülinapjára pedig az XC volt a meglepetés:-) Ezt is el fogom készíteni.

Én nagyon kétkedve indultam neki ennek a tortának, nem a kihívás miatt hanem a marcipán miatt. Én nem szeretem a marcipánt, nagyon nem szeretem. Egye fene, majd ha nem ízlik akkor kiszedem belőle valahogy miközben eszem.

A torta könnyen elkészíthető, már ha van némi alaptuásod a cukrászat terén, hiszen klasszikus piskótákat kell készítenünk, sand és dobos felvert.
Két különböző mégis nagyon hasonló piskóta.

A Sand felvert egy meleg úton készült nehéz felvert, ilyet már készítettem, nem féltem tőle. Dobos lapot is sütöttem már, szóval maga a torta készítése nem volt kihívás.

Megkaptam az eredeti receptet Adrienntől, így a Auguszt könyvből készítettem el.

Rengeteg recept van a neten, kb hasonló mint az eredeti, de én tényleg az eredetit szerettem volna készíteni.

Amit módosítottam-mert ez a könyvben nem volt megadva, a piksóták körmérete… tehát lefeleztem a mennyiségeket mert nem szerettem volna egy giga méretű tortát.

22 cm-es tortát készítettem, a hozzávalók:

Eszközök amikre szükséged lesz:

 

SAND felvert.

  • 100 g sárgája
  • 50 g egész tojás /ez egy M méretű tojás/
  • 70 g kristálycukor
  • 70 g liszt
  • 45 g vaj

DOBOS felvert:

  • 50 g fehérje
  • 50 g sárgája
  • 50 g liszt
  • 50 g k. porcukor
  • 10 g vaj

Párizsi krém:

  • 500 g étcsokoládé /50%-os/
  • 250 ml tejszín

Kávés hab: itt viszont meghagytam az eredeti mennyiségeket:-)

  • 500 ml tejszín
  • 10 g kávé /instant/
  • 50 g porcukor
  • 10 g zselatin
  • 50 g víz

200 marcipán -én házi marcipánt készítettem és vért izzadtam vele a nyújtásnál:-) DE cserébe isteni finom lett.

 

Elkészítés:

Kezdjük a ganache készítésével, hiszen annak ki kell hűlnie.

Én most felforraltam a tejszínt és a felaprított csokoládéra öntöttem, majd szépen elkevertem. Kész is, mehet a hűtőbe.

SAND FELVERT

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, alsó-felső sütés.

A Sand lappal kezdjük. A sárgáját és az egész tojást a cukorral keverjük össze és vízgőz felett melegítsük 45 fokosra. Kevergessük közben. Ha elérte a kívánt hőfokot akkor habosítsuk, egészen addig amíg a habüst visszahűl, a massza pedig legalább négyszer akkora lesz mint a kiinduló ponton.
Ha ezzel is készen vagyunk, óvatosan forgassuk bele a masszába az átszitált lisztet, dolgozzuk össze, óvatosan, nagyívű mozdulatokkal. Végül csorgassuk bele a meleg vajat és ezzel is dolgozzuk össze.

A formát készítsük elő, én formaelválasztó spray-t hazsnáltam, így nem maszatoltam össze a kezem sem vajjal, sem olajjal ak ikenés közben. A piskótát simítsuk el a formában és irány a sütő 20-30 perc.

DOBOS FELVERT

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra

A fehérjét a cukor felével habosítsuk ki. Amíg dolgozik a robotgép a sárgáját a maradék cukorral szintén habosítsuk ki, fehéredésig verjük.
Ha mindkettő habunk készen van akkor óvatosan forgassuk össze. Én a fehérjét szoktam a sárgájához keverni, egy kis mennyiséggel kezdem, fellazítom a sárgáját majd belekeverem az összes fehérjehabot is. A lisztet szitáljuk hozzá a habhoz és óvatosan forgassuk bele.
Végül az olvasztott vaj következik, ezzel is dolgozzuk össze.

A formát készítsük elő, én formaelválasztó spray-t hazsnáltam, így nem maszatoltam össze a kezem sem vajjal, sem olajjal ak ikenés közben. A piskótát simítsuk el a formában és irány a sütő 10-15 perc.

Kb készen is vagyunk a nehezével:-)

Ha minden kihűlt akkor a ganachet habosítsuk ki. Szép, krémes állagot kapunk.

Készítsük el a kávé habot is.

Két választásunk is van:-) Vagy főzünk egy bivaly erős ristretto-t vagy szöttyögünk a melegítsük fel a vizet, adjuk hozzá az instant kévát stb….
Én az eredti recepthez igazodva, vizet melegítettem, abba ment a kávé, cukor. Felolvasztottam, és még melegen hozzáadtam a zselatint.

Ezt békén is hagyhatjuk. Verjünk kemény habot a tejszínből.
Végül forgassuk össze a két anyagot.

 

ÖSZZEÁLLÍTÁS:

A sand lappal indítunk, és itt már a tortakarikát hazsnáljuk.
Tehát sand lap erre kerül a párizsi krém fele, szépen simítsuk el.

Erre a rétegre érkezik a marcipán.

A maradék párizsi krémmel kenjük át.
A dobos lap következik.

Végül a kávés hab. Szépen igazgassuk el. Én hagytam egy keveset a díszítéshez is.

Végül megszórjuk kakaóporral.

A hűtőben 3-4 óra állás, de jobb ha egész éjszaka állhat.

Amit én legközelebb változtatok rajta, az lesz, hogy még vékonyabb piksótákat készítek:-)