Aranygaluska, óóó yammi:-)
Hétvégén sütöttem egy kis kalácsot, brióst és mivel anyukám szereti az aranygaluskát, hozott diót is, hát készítettem ezt is. Imádjuk, nagyon könnyed, foszlós, isteni kalács.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- robotgép
- üvegedénykék
- gyorsforraló
A kalács receptemet használtam:
- 500 g liszt / BL55/
- 80 g porcukor
- nagy csipet só
- 10 g reszelt narancshéj
- 14 g élesztő -szárított-
- 250 g tej
- 10 g vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 50 g vaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 40 fokra.
A liszet és a sót, porcukrot, narancshéjat keverjük össze.
Adjuk hozzá a tojássárgájákat. -nem keverjük el. –
A tejet a vaníliás cukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt használtam. Futtassuk fel.
Adjuk a lisztes alaphoz és dagasszuk be. Robotgéppel dolgozzunk, gyorsabb. Mikor összeáll középre a tészta akkor már jó úton járunk. Most adjuk hozzá az olvasztott vajat, három részletben, mindig vetessük fel.
Mos dagasszuk készre, 2-3 perc, közepes fokozaton.
40 fokon kelesszük meg, 30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.
Gyúrjuk át.
Az állítható tortagyűrűt 26 cm-re állítjuk, sütőpapírra bélelt tepsire tesszük.
Amik kelleni fognak az aranygaluskához:
60-80 g vaj
200 g darált dió /anyukám narancsos diót hozott-isteni:-)
*ha nincs iylened, akkor a dióba tegyél reszlet narancshéjat, keverd át
Vajat melegítettem. A tésztából csipkedtem le tészta darabkákat, kb diónyi méretűeket, és belemártottam vajba, majd a darált dióba. Szépen sorba raktam a kerek formában a kis kupacokat.
Ismét kelesztés következik 40 fokon, 30 perc.
Végül 180 fokos sütőben készre sütjük, 30 perc.
Vanília sodót készítettem hozzá, és nem bonyiztam túl, sima vaníliés pudingport főztem meg csak nem 500 g tejjel hanem 650 g tejjel.
Másnapra a vaníliés sodó elfogyott, így kakaós változat is készült, szintén pudingporból 🙂
You must log in to post a comment.