kelt tészták

Aranygaluska, óóó yammi:-)

Hétvégén sütöttem egy kis kalácsot, brióst és mivel anyukám szereti az aranygaluskát, hozott diót is, hát készítettem ezt is.

A kalács receptemet használtam:

500 g liszt / BL55/
50 g vaj
80 g porcukor
14 g élesztő
250 ml tej
2 tojássárgája
10 g vaníliás cukor
10 g reszelt narancshéj
2 nagy csipet só

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 40 fokra.

A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt hazsnáltam. Futtassuk fel.

Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá a kovászt, adjuk hozzá a narancs héját, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.

Keverjük el és dagasszuk.
40 fokon kelesszük meg, kb 20-30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.

Gyúrjuk át és osszuk 2 részre. Az egyikből a kalács lesz a másik részbúl a burósok.
Formázzuk és kenjük le tojással.

Ismét kelesztjük a sütőben 40 fokon 20 percet.

Kb a felét a tésztának levettem és készlt belőle kalács meg briós.

A másik felét pedig aranygaluskának készítettem el.

A forma 20 cm-es kerek forma.

Amik kelleni fognak az aranygaluskához:
20 g vaj
200 g darált dió /anyukám narancsos diót hozott-isteni:-)

Vajat melegítettem. A tésztából csipkedtem le tészta darabkákat, kb diónyi méretűeket, és belemártottam  vajba, majd a darált dióba. Szépen sorba raktam a kerek formában a kis kupacokat.  Lekentem tojással. Ugye ez is ment be kelesztésre a kalács és briós társaságában.:-)

 

Végül 180 fokos sütőben készre sütjük.

Vanília sodót készítettem hozzá, és nem bonyiztam túl, sima vaníliés pudingport főztem meg csak nem 500 ml tejjel hanem 650 ml tejjel.
Másnapra a vaníliés sodó elfogyott, így kakaós változat is készült, szntén pudinporból 🙂