Gondoltam egy nagyot, miközben készítettem hétvégén a Somlói Revolúciót-2014-es Országtorta- elkészítem az összes eddigi OT-t és a mentes változatait is. Szép kihívás lesz:-)
A Somlói Revolúció egy könnyen elkészíthető torta, inkább mondanám időigényesnek mint technikai feladatokkal megpakolt torta.
Ezt a tortát anno a Damniczki Cukrászat készítette, ők nyerték 2014-ben az OT versenyt.
Bátran láss neki, egy igazán különleges ízvilágú desszert, a somlói visszaköszön, érezhető, hogy ez egy somlói galuska újragondolása.
Annyira finom volt, hogy 2 nap alatt elfogyott, ok, nem mi ettük meg az egészet, de aki jött hétvégén hozzánk, mindenki 2 szeletet kért:-)
Szóval, ez egy nagyon finom, könnyed torta, remek ízekkel.
HV: 24 cm-es kerek formához
Dió grillázs:
- 100 g kristálycukor
- 200 g darált dió
Piskóta:
- 145 g tojásfehérje
- 60 g tojássárgája
- 50 g cukor
- 20 g liszt
- 110 g dió grillázs / az eredeti recept 80 g dió grillázst és 30 g diót ír elő/
Étcsokoládé mousse:
- 165g étcsokoládé
- 50 g tojássárgája
- 50 g rum
- 70 g tejszín
- 240 g tejszínhab
Narancs zselé:
- 2 dl narancslé /frissen facsart/
- 1 narancs reszelt héja
- 50 g cukor
- 10 g zselatin /ez eredeti receptben a fele pektin volt/
Fehér csokoládé mousse:
- 200 g fehér csokoládé
- 55 g tojássárgája
- 80 g cukor
- 90 g tejszín
- 1 vanília rúd
- 430 g tejszínhab
- 5 g zselatin
- 15 g víz
Csoki bevonat:
- 75 g étcsokoládé
- 20 g vaj
- 40 g tej
- 8 g glükóz
barack lekvár
díszítéshez:
párizsi krém
dió grillázs
arany fólia
Elkészítés:
Én végig tortakarikával dolgoztam. Spatulákra szükséged lesz és hőmérőre is.
Pár helyen eltértem az eredt recepttől, mivel nem volt otthon, pl glükóz:-)
A dió grillázst készítsük el első körben.
A cukrot -100 g- karamellizáljuk, ha szép színe van adjuk hozzá a darált diót és gyorsan keverjük el. Én sütőpapírra borítottam ki ez ta kicsit kemény, morzsalékos masszát és ott hagytam kihűlni.
Nem folyós állagú, sőt egész gyorsan hűl.
A PISKÓTA
A tojássárgáját a cukor felével keverjük fehéredésig.
Közben a fehérjét verjük kemény habbá a cukor másik felével.
Amíg dolgoznak a gépek, a lisztet és a dió grillázsból 110 g mennyiséget keverjünk össze. Itt már eltértem az eredti recitól!
Én nem 80 g dió grillázst és 30 g sima diót hazsnáltam, hanem 110 g dió grillázst.
Ha felverődtek a habok, akkor a lisztes dió grillázst adjuk a sárgájás habhoz, és keverjük át. Végül forgassuk bele a tojásfehérjehabot is.
Én kicsit melléolvastam a leírást és őszonte leszek, az összes maradék dió grillázst rászórtam a piskóta tetjére:-)))) Nagyon finom lett, meg is sült, szóval nem bántam meg, de az eredti recept nem erről szól:-)
Töltsük formába és 170 fokon 20-25 percig süssük.
Itt várnunk kell egy kicsit, nem igazán tudunk előre dolgozni, meg kell várnunk hogy a piskóta kihűljön.
Ha kihűlt akkor jöhet a csokoládé mousse.
Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.
A tojássárgáját keverjük habosra.
A tejszínt melegítsük fel 80 fokra. Én itt egyszeráen foigyeltem, beledugtam a kezecskémet és ha a 70 fokot bírja akkor a 80 is ok lesz, szóval nem biztos, hogy egészen pontosan 80 fok volt.
A meleg tejszínt csorgassuk a felvert sárgájához-ezzel hőkezeljük- folyamatosan keverjük, de ne habosítsuk. Végül adjuk hozzá a csokoládét is.
Hagyjuk hűlni 38 fokosra-ezt pont kihagytam- közben a tejszínből verjünk kemény habot.
Ha a csokoládé lehűlt, forgassuk bele a tejszínhabot.
Én utólag tettem bele a rumot:-)
Kenjük meg a piskótát a csokoládé mousse-al és irány a hűtő legalább 1 órára.
Közben azért már dolgozhatunk, a narancs zselé következik.
A narancs levét és héját a cukorral forraljuk fel. Szűrjük le, átlátszó zselé réteget szeretnénk amiben nincs helye a narancs héjának. Ha leszűrtük és még forró a folyadék, mehet bele a szelatin, por állagban és gyorsan keverve oldjuk fel teljesen. Hagyjuk kihűlni.
Ez viszonylag hosszú idő ha nem tesszük hűtőbe. 30-40 perc is kell neki, mire lekezd kicsit kötni a zselatin, még nem dermed,de már nem az a nagyon folyós az állaga.
Ilyenkor már lehet rátenni a jól áthűtött csokoládés alapra.
Tehát öntsük rá a csoki mousse alapra. Meg fog dermedni, kb 1 perc sem kell neki, hiszen irtózatosan hideg felülettel érintkezik a zselatin.
Irány vissza a hűtő, 30-40 percre.
Kb 20 perc után elkezdhetjük a fehér csokoládé mousse készítését is.
A fehér csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett.
A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjaival habosítsuk ki.
A tejszínt forraljuk fel a vízzel, és adjuk hozzá a szelatint, keverjük simára.
A sárgájás habhoz folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zselatinos tejszínt.
Csorgassuk bele a csokoládét is, keverjük el.
A tejszínhabot is adjuk hozzá.
Simítsük rá a zselatinos rétegre és irány a hűtő 1 órára legalább.
Végül mikor már szépen megdermedt a fehér csokoládé mousse, készítsük el a csokoládé bevonatot.
Mivel nem volt éppen otthon glükózom, így sifnituning lett a vége:-)
Nem rossz de ettől puhább bevonatot szerettem volna….
- 100 g étcsokoládé
- 20 g vaj
- 1 dl habtejszín
- 5 g zselatin
- 4 ek víz
A tejszínt, vajat és a vizet felforraltam. Hozzáadtam a zselatint és jól elkevertem.
A csokoládét felolvasztottam és a szelatinos keverékhez csorgattam. Foylamatos keveréssel, szép simára kevertem.
A kihűlt tortánaka tetejére csorgattam, elsimítottam ésm ent vissza a hűtőbe 30-40 percet pihenni.
Én egy egész éjszakát hagytam pihenni, csak másnap diszítettem és vágtam fel.
A díszítéshez 100 g étcsokoládét, 200 g tejszínnel felmelegítettem, kikevertem és kihűtöttem. Ha kihűlt akkor kihabosítottam
Vegyük ki a kihűlt tortát és díszítsük.
Az oldalát a tortának a narncs zselé rétegig kenjük meg barack lekvárral, és a dió grillázzsal panírozzuk be:-) 🙂 hheh panírozzuk be, ez nem vicc, nem röhög, ez egy cukrászati szakkifejezés, maikor beburkolunk valamit, morzsával, csoki forgáccsal stb.
Tehát ez a díszítés része készen van.
A párizsi krém habzsákban, 1J dekorcsővel a fején.
Dupla halmokat nyomtam körbe, végül a halmok közötti üres helyre szimpla halmokat nyomtam.
Megdíszítettem a nagyobb csúcsokat a dió grillázs nagyobb darabkáival, a kis halmok pedig arany fóliát kaptak díszítésül.
A torta közepén is az 1J dekorcsővel készítettem a kis csavart.
Isteni finom, készítsétek el bátran, mert nem nehéz torta.
Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges.