ORSZÁGTORTA · Szezonális

Somlói revolúció, 2014, Országtorta

Gondoltam egy nagyot, miközben készítettem hétvégén a Somlói Revolúciót-2014-es Országtorta- elkészítem az összes eddigi OT-t és a mentes változatait is. Szép kihívás lesz:-)

A Somlói Revolúció egy könnyen elkészíthető torta, inkább mondanám időigényesnek mint technikai feladatokkal megpakolt torta.
Ezt a tortát anno a Damniczki Cukrászat készítette, ők nyerték 2014-ben az OT versenyt.

Bátran láss neki, egy igazán különleges ízvilágú desszert, a somlói visszaköszön, érezhető, hogy ez egy somlói galuska újragondolása.
Annyira finom volt, hogy 2 nap alatt elfogyott, ok, nem mi ettük meg az egészet, de aki jött hétvégén hozzánk, mindenki 2 szeletet kért:-)

Szóval, ez egy nagyon finom, könnyed torta, remek ízekkel.

HV: 24 cm-es kerek formához

Dió grillázs:

  • 100 g kristálycukor
  • 200 g darált dió

Piskóta:

  • 145 g tojásfehérje
  • 60 g tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 20 g liszt
  • 110 g dió grillázs / az eredeti recept 80 g dió grillázst és 30 g diót ír elő/

Étcsokoládé mousse:

  • 165g étcsokoládé
  • 50 g tojássárgája
  • 50 g rum
  • 70 g tejszín
  • 240 g tejszínhab

Narancs zselé:

  • 2 dl narancslé /frissen facsart/
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 g cukor
  • 10 g zselatin /ez eredeti receptben a fele pektin volt/

Fehér csokoládé mousse:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 55 g tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 90 g tejszín
  • 1 vanília rúd
  • 430 g tejszínhab
  • 5 g zselatin
  • 15 g víz

Csoki bevonat:

  • 75 g étcsokoládé
  • 20 g vaj
  • 40 g tej
  • 8 g glükóz

barack lekvár

díszítéshez:
párizsi krém
dió grillázs
arany fólia

Elkészítés:

Én végig tortakarikával dolgoztam. Spatulákra szükséged lesz és hőmérőre is.

Pár helyen eltértem az eredt recepttől, mivel nem volt otthon, pl glükóz:-)

A dió grillázst készítsük el első körben.

A cukrot -100 g- karamellizáljuk, ha szép színe van adjuk hozzá a darált diót és gyorsan keverjük el. Én sütőpapírra borítottam ki ez ta kicsit kemény, morzsalékos masszát és ott hagytam kihűlni.
Nem folyós állagú, sőt egész gyorsan hűl.

A PISKÓTA

A tojássárgáját a cukor felével keverjük fehéredésig.
Közben a fehérjét verjük kemény habbá a cukor másik felével.

Amíg dolgoznak a gépek, a lisztet és a dió grillázsból 110 g mennyiséget keverjünk össze. Itt már eltértem az eredti recitól!
Én nem 80 g dió grillázst és 30 g sima diót hazsnáltam, hanem 110 g dió grillázst.

Ha felverődtek a habok, akkor a lisztes dió grillázst adjuk a sárgájás habhoz, és keverjük át. Végül forgassuk bele a tojásfehérjehabot is.

Én kicsit melléolvastam a leírást és őszonte leszek, az összes maradék dió grillázst rászórtam a piskóta tetjére:-)))) Nagyon finom lett, meg is sült, szóval nem bántam meg, de az eredti recept nem erről szól:-)

Töltsük formába és 170 fokon 20-25 percig süssük.

 

Itt várnunk kell egy kicsit, nem igazán tudunk előre dolgozni, meg kell várnunk hogy a piskóta kihűljön.

Ha kihűlt akkor jöhet a csokoládé mousse.

Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.

A tojássárgáját keverjük habosra.

A tejszínt melegítsük fel 80 fokra. Én itt egyszeráen foigyeltem, beledugtam a kezecskémet és ha a 70 fokot bírja akkor a 80 is ok lesz, szóval nem biztos, hogy egészen pontosan 80 fok volt.

A meleg tejszínt csorgassuk a felvert sárgájához-ezzel hőkezeljük- folyamatosan keverjük, de ne habosítsuk. Végül adjuk hozzá a csokoládét is.

Hagyjuk hűlni 38 fokosra-ezt pont kihagytam- közben a tejszínből verjünk kemény habot.
Ha a csokoládé lehűlt, forgassuk bele a tejszínhabot.
Én utólag tettem bele a rumot:-)

Kenjük meg a piskótát a csokoládé mousse-al és irány a hűtő legalább 1 órára.

 

Közben azért már dolgozhatunk, a narancs zselé következik.

A narancs levét és héját a cukorral forraljuk fel. Szűrjük le, átlátszó zselé réteget szeretnénk amiben nincs helye a narancs héjának. Ha leszűrtük és még forró a folyadék, mehet bele a szelatin, por állagban és gyorsan keverve oldjuk fel teljesen. Hagyjuk kihűlni.
Ez viszonylag hosszú idő ha nem tesszük hűtőbe. 30-40 perc is kell neki, mire lekezd kicsit kötni a zselatin, még nem dermed,de már nem az a nagyon folyós az állaga.
Ilyenkor már lehet rátenni a jól áthűtött csokoládés alapra.

Tehát öntsük rá a csoki mousse alapra. Meg fog dermedni, kb 1 perc sem kell neki, hiszen irtózatosan hideg felülettel érintkezik a zselatin.
Irány vissza a hűtő, 30-40 percre.

 

Kb 20 perc után elkezdhetjük a fehér csokoládé mousse készítését is.

A fehér csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett.

A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjaival habosítsuk ki.
A tejszínt forraljuk fel a vízzel, és adjuk hozzá a szelatint, keverjük simára.

A sárgájás habhoz folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zselatinos tejszínt.
Csorgassuk bele a csokoládét is, keverjük el.

A tejszínhabot is adjuk hozzá.

Simítsük rá a zselatinos rétegre és irány a hűtő 1 órára legalább.

Végül mikor már szépen megdermedt a fehér csokoládé mousse, készítsük el a csokoládé bevonatot.

Mivel nem volt éppen otthon glükózom, így sifnituning lett a vége:-)
Nem rossz de ettől puhább bevonatot szerettem volna….

  • 100 g étcsokoládé
  • 20  g vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 5 g zselatin
  • 4 ek víz

A tejszínt, vajat és a vizet felforraltam. Hozzáadtam a zselatint és jól elkevertem.
A csokoládét felolvasztottam és a szelatinos keverékhez csorgattam. Foylamatos keveréssel, szép simára kevertem.

A kihűlt tortánaka tetejére csorgattam, elsimítottam ésm ent vissza a hűtőbe 30-40 percet pihenni.

Én egy egész éjszakát hagytam pihenni, csak másnap diszítettem és vágtam fel.

 

A díszítéshez 100 g étcsokoládét, 200 g tejszínnel felmelegítettem, kikevertem és kihűtöttem. Ha kihűlt akkor kihabosítottam

Vegyük ki a kihűlt tortát és díszítsük.

Az oldalát a tortának a narncs zselé rétegig kenjük meg barack lekvárral, és a dió grillázzsal panírozzuk be:-) 🙂 hheh panírozzuk be, ez nem vicc, nem röhög, ez egy cukrászati szakkifejezés, maikor beburkolunk valamit, morzsával, csoki forgáccsal stb.

Tehát ez a díszítés része készen van.

A párizsi krém habzsákban, 1J dekorcsővel a fején.

Dupla halmokat nyomtam körbe, végül a halmok közötti üres helyre szimpla halmokat nyomtam.

Megdíszítettem a nagyobb csúcsokat a  dió grillázs nagyobb darabkáival, a kis halmok pedig arany fóliát kaptak díszítésül.

A torta közepén is az 1J dekorcsővel készítettem a kis csavart.

Isteni finom, készítsétek el bátran, mert nem nehéz torta.