Francia desszertek

Friss, tavaszi desszert, genovai piskóta, panna cotta és lemon curd..hhmmmm

Isteni finom, igazi tavaszi, nyári desszert. Kellóen pikáns, savanykás és a panna cotta édessége pont egyensúlyba hozza a szelet ízvilágát.
Egy külföldi blog oldalon találtam rá a receptre, és már most sok más recit is elmentettem, hiszen nagyon finomak és jók a leírások.

Kicsit időigényes a készítése, de nagyon megéri, mert pillanatok alatt elfogyott.:-)

HV: 20 X20 cm négyzet formához

Piskóta:

  • 150g vaj
  • 120g  porcukor
  • 1 közepes tojás / M méretű/
  • 150g mandula liszt
  • 20g liszt / BL55/
  • 20g keményítő
  • 2 pici tojás vagy egy nagy méretű

Panna cotta:

  • 250 ml tejszín
  • 55g k. cukor
  • 2 zselatin lap
  • 125 ml tej
  • 1 vanília rúd magjai

Lemon curd:

  • 3 tojás / L méretű/
  • 1 citrom héja
  • 100g k cukor
  • 150 ml citromlé
  • 2g zselatin
  • 150g vaj

Citrom szirup:

  • 1 citrom
  • 50 g víz
  • 50 g k cukor

habcsók:

  • 50 g tojásfehérje
  • 50 g k cukor
  • 50 g p cukor

 

Elkészítés:

A piskótát süssük meg első körben.
Ez egy különleges piskóta, Genovai de mandulás:-) Egész más mint amit már egyszer megsütöttem, leírtam, az inkább való tortákhoz, ez a mandulás pedig szeletekhez, desszertekhez való.

170 fokra melegítsük elő a sütőt.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki. Szép, levegős, majdnem fehér színűnek kell lennie. Adjuk hozzá a közepes tojást és keverjük el. Szépen egynemű állagúnak kell lennie, akkor kész. Erre figyeljünk.

A száraz hozzávalókat szitáljuk össze és adjuk hozzá a vajas keverékhez. nagyívű, finom mozdulatokkal.

Végül a kis tojásokat enyhén habosítsuk ki, nem kell habbá keverni, csak fellazítani és ezt is keverjük a masszához. Sűrű masszát kapunk, ne ilyedj meg:-)

A formába simítsuk a tésztát és süssük készre kb 20-25 perc alatt.

Készítsük el a lemon curd-öt.

A tojást, citromhéjat , citromlevet  és cukrot enyhén keverjük el. Tegyük vízgőz fölé az edényt és keverjük sűrűsödésig. Közben, mivel nem igényel túlzottan nagy figyelmet- ok azért nem lehet ott hagyni, figyelni kell, de nem kell folyamatosan keverni- szóval a zselatin oldjuk fel kb 2 ek vízben, hideg vízben, keverjük el.

Ha besűrűsödött a citromos cucc akkor adjuk hozzá a zselatint és keverjük el. Szépen feloldódik, hiszen meleg a citromos keverékünk.

A vajat is adagoljuk hozzá, apránként és keverjük jól el. Mehet hűlni.

 

Készítsük el a habcsókot is.

A tojásfehérjét kezdjük el habosítani, majd amikor már kissé opálos a színe adjuk hozzá a kristálycukrot, keverjük vele kb 3 percig. Majd adjuk hozzá a porcukrot is és készítsük készre. A jó habcsók, fényes, és ha kiemeljük a habverőt akkor megáll, csúcsosan megáll a tetején a hab.

Ha készen vagyunk töltsük habzsákba és húzzunk a sütőpapírral bélelt tepsire kis csíkokat, hurkákat.

Előmelegített 93-95 fokos, légkevréses sütőben szárítsuk készre kb 1 és 3/4 óra alatt.

 

A citrom szirupot is készítsük el.

Keverjünk össze mindent és tegyük fel forrni. Közben kevergessük és az edény oldalára felkenődött cukrot szedjük le mindig. Sűrítsük be kissé. Szirupot kell kapnunk.

Készítsük el a panna cottát.

A cukrot keverjük el a vanília magvakkal.
A tejszínt és a cukrot melegítsük fel, ne forraljuk! Közben a szelatint áztassuk be hideg vízbe. Ha felmelegedett a tejszín, elolvadt a cukor adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint.  Keverjük el.
Adjuk hozzá a tejet is.

Olyan edényben hűtsük le ami nagyon jól zár, hiszen folyékony állapotban van:-)
Én megmondom őszintén átsiklottam a leírás felett:-) és nem külön edényben hűtöttem ki a panna cottát. Egyszerűen ráöntöttem a piskótára és betettem hűlni. Nem volt a legjobb ötlet:-)) Hogy miért? Mert nem tudott teljesen megdermedni, ugye mert siettem, már nagyjából dermedt volt amikor rákanalaztam a lemon curd-öt és jó alaposan széttolta nekem a finom tejszínes réteget.

Szóval külön edényben a forma méretével egyező 20X20 cm-es formában hűtsük, dermesszük meg a panna cottát.:-) Ez kb 2-3 óra is lehet.

Állítsük össze desszertet.

A piskótát tegyük a formába.


Kenjük meg a citromos sziruppal.
Vékonyan kenjük át a lemon curd egy kis részével, tényleg nagyon vékonyan, éppen csak:-)

Erre mehet a teljesen kidermedt panna cotta. Kicsit nyomkodjuk le.

Erre kerülhet a lemon curd, simítsuk el szépen.

Tegyük hűtőbe kb 1-2 órára, hogy összeárjen az egész.

Ha kész akkor díszítsük a habcsókokkal, amiket feldaraboltunk. Szórjuk meg citromhéjjal és kész is vagyunk:-)