Francia desszertek · Piték

Mandulás, kakaós SABLÉ tészta recept

Ez egy különleges tészta recept, francia pite tészta. A pite tészták közül is a roppanós, keményebb típus. Ne, ne rémüldözz:-) ahogy krém éri felpuhul és egy nagyon izgalmas textúrát vesz fel.
Tegnap próbáltam ki, diplomata krémmel töltöttem és 2-3 óra állás után, iszonyat jó állaga lett a tésztának.
Roppant, de valahogy puha is volt:-)

Sablé tésztából többféle is van, én most a mandulás, kakaós verziót készítettem el. Örök darab marad, hiszen gyorsna készen van, finom és a fagyasztóban 1 hónapig bátran tárolhatjuk.

Ez a mennyiség 2 pitéhez is elég.

HV:

  • 260 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 75 g mandulaliszt
  • 5 g só
  • 100 g vaj
  • 63 g porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy tojássárgája

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosítsuk ki.

A lisztet, kakaóport, mandulalisztet, sót keverjük össze.

A habosított vajhoz adjuk hozzá a tojást, keverjük el alaposan. Elég sok idő lesz mire felveszi a tojás mennyiségét. Krémesnek kell lennie. Majd mehet bele a sárgája is, itt már egész gyorsan elérjük a krémességet, hiszen a tojássárga emulgáló, összekotö szerepet tölt be minden tésztába, könnyen elegyedik:-)

Ha készen vagyunk ezzel is, akkor mehet bele a szárazanyag.

Én végig a robotgép keksz lapátját hazsnáltam. Most is hazsnáljuk, keverjük egyneműre a tésztát. Akkor van kész ha elválik teljesen az üst falától.

Csomagoljuk fóliába és legalább 1 napra hűtő.

Másnap vegyük ki a hűtőből. Baromi kemény a tészta, tehát hagyjuk állni legalább 2-3 órát:-) Igen, állni kell hagyni, különben törik a tészta.

Ha pihent akkor vágjuk ketté és az egyik részt nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságra. Én sütőpapíron nyújtottam, így egyszerűbb áthúzni a kisebb méretű, ráadásul most szív alakú tésztát.

Melegítsük elő a sütőt 167 fokra.

A tészta mehet be, alsó -felső sütéssel 10 percre.

CSAK!10 perc! Ha tovább sütöd megkeményedik a tészta és kissé meg is éghet, szóval tartsuk be pontosan a 10 percet.

Hagyjuk hűlni aztán tölthetjük is:-)
Elég kemény lesz a sütés után is a tészta, de ez pont jó nekünk, hiszen simán megfoghatjuk és pakolgathatjuk:-)

A végeredmény

 

Recept forrása: https://sugargeekshow.com/