tortás alapok

Melyik csokoládé mire jó, hogyan használjuk!

Sokszor gondban vagyunk, hogy melyik csokoládét is válasszuk! Rengeteg típusa kapható már, sok márka, mégtöbb típus.. nehéz a döntés:-)
Vagy nem is olyan nehéz?

Nem, nem nehéz a csoki kiválasztása, csak néhány dologra figyeljünk. Alapvetően a recept függvényében választunk csokoládét, aztán ott az ízvilág, aztán végül a minőség is szóba jön.

Én alapvetően a minőséget tartom fő szempontnak, hiszen ha a csokoládé minősége alacsony, abból sok jó nem füg szó szerint kisülni:-)

Kezdjük az ÉTCSOKOLÁDÉVAL

Mi is az étcsokoládé?
A legjobb csoki ami létezhet, már ha az tényleg jó minőségű és tényleg csokoládé.:-)

A csokoládé minőségét a kakaóbab és a kakaóvaj tartalma határozza meg. Az étcsokik ezért al egjobb csokoládék, hiszen alapvetően ez a kettő alap van bennük.

A csokoládé már viszonylag jó minőségűnek számít ha eléri a 30% kakaóbab tartalmat. Ez egy közepesen kesernyés ízű csoki.
Ettől fentebb már jó minőségűnek számítjuk.
Ahogy nő a kakaóbab tartalom úgy keseredik a csokoládé íze.
Én imádom az egész nagy, magas kakaóbab tartalmú csokikat, pl 90%:-) Már nagyon keserű, és ez nem is arra való, hogy befaljunk egy táblát belőle, vagy ganache-t készítsünk:-)
Ez leginkább élvezeti értéke miatt kockánként fogyasztandó.

A jó étcsokoládéban egyáltalán nincs sem tej, sem tejszármazék, így kedvelt alapanyag a vegan konyhában.

Étcsokoládé csomagolásán sok esetben olvashatjuk hogy félédes. Ez már nem éppen étcsokoládé:-) Ettől még finom de itt már van extra cukor, sok esetben tej is hozzáadva a csokihoz.

Mire használjuk az étcsokit:

Süthetünk, főzhetünk, díszíthetünk, sőt díszeket isk észíthetünk.

A sütés, főzés egyszerű, hiszen vagy tésztába keverjük, vagy mázat, ganachet, krémet stb készítünk belőle.
Ha már dekorációt szeretnénk készíteni akkor már fontos a magas KAKAÓVAJ tartalom is!

TEJCSOKOLÁDÉ:

A tejcsokoládé -én nem kedvelem- alapból étcsokinak indul csak kap egy raklap extra hozzávalót, cukrot, tejport, tejszármazékot és so kesetben a legkrémesebb, legolvadósabb tejcsoki sok esetben állati zseltaint. ŐŐŐ:-) Na ezért nem kedvelem:-)

Krémes állagú, édes csokoládé. Könnyen olvad kis hő hatására is.
Sütéshez, főzéshez, díszítéshez is jó.

Ha tejcsokoládét szeretnénk használni, és jót szeretnénk akkor keressünk nagy gyártóktól csokoládét. Valhrona, Callebout stb…
Szigorú szabályozások kötik a gyártók kezeit, hiszen a minőség szempont marad, illetve mivel ezek a csokik általában csepp vagy kis darabkák formájában kaphatóak, így a sok emulgáló nem kell hozzá, így a tejcsoki is lehet jó minőségű.

Díszek készítéséhez csak iylen csokit válasszunk. Figyeljünk itt is a magas kakaóvaj tartalomra.

FEHÉR CSOKOLÁDÉ:

Cukorból, tejporból és kakaóvakból készül. Khmm:-) Nekem ez nem is csokoládé, én egyáltalán nem kedvelem. Használom, mert van ahol kell,de nem kedvelem. Nem csoki!

Felhasználását tekintve kényes darab:-) már ha ganache készítésre adjuk a fejünket. Jó hír azonban, hogy fehér csokiból is van jobb minőségű, a magas kakaóvaj tartalmúak egész jól hazsnálhatóak. Egy hátrányuk azonban van, a sárgás alapszínük. A ganche fehéríthető, nagyon szép fehér színt lehet elérni, itt találsz segítséget hozzá.

Itt is a nagyobb gyártók csokoládé közül válasszunk.

A fehér csokoládé könnyedén színezhető, festékporral. Itt találsz segítséget.

SÜTŐ CSOKOLÁDÉ:

Ez a legérdekesebb csoki típus.:-) Van némi köze a csokoládékhoz de nem sok.:-(

Főleg sütéshez használjuk, brownie, csokis piskóta stb.

 

Candy Buttons, vagyis a kis kerek színes csokikák:-) GlazurShopban kaphatóak, többféle színben is.

Roppant édesek, van bennük valamennyi csokoládé de leginkább növényi zsiradék. Kakaóvaj kiváltása a cél a növényi zsírokkal.
Jól hazsnálhatóak cakpop készítéshez, mert sűrű állaguk szép fedést biztosít.

Célszerű hígítani növényi zsiradékkal, hiszen olvasztás után is igen sűrű.

KAKAÓPOR:

Használom, nagyon sokat használom de csak a Holland kakaóport.

A kakaópor a kakaóbab szárított őrleménye, kakaóvajat egyáltalán nem tartalmaz.

A sima kakaópor savas bázisú, kevesebb kakaóbaba tartalama van, nem valami épületes a színe és a zíze is elég gyenge.

A HOLLAND kakkaópor 20-20/ kakaóbab tartalmú, ami szép mennyiség, ez a színén és az ízén is érződik. Mély telt barna színe van és nagyon finom étcsokira emlékeztető íze. A Holland kakaóport kezelik vagyis lúgosítják.

Tésztákhoz, mázakhoz, krémekhez is hazsnálható. Sőt glazúrhoz is szuper.

 

Számos receptem közül válogathatsz már, kattints a csokoládés receptekért.