Francia desszertek

Mont Blanc cupcake, az édességek szerelmeseinek

Különleges ízvilág, és jó ha tudod ez egy nagyon édes desszert. Az édességet a fehérjehab adja, és nem, ne aggódj, hőkezelve van, bátran lehet használni.

Érdekesség a cupcake recept, hiszen eddig a lehető legegyszerűbb változatot használtam. Most kipróbáltam egy új verziót, és nagyo nkellemes, szaftos, ízes tésztát kaptam. Kedvenc lesz a recept.
Ami nekem nem esett jól:-), iszonyat meló a gesztenyekrémet rátekerni a cupcakre.

HV: 12 db-hoz

 

  • 200 g liszt
  • 15 g kakaópor 6 Holland/
  • 1 1/2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 132 g p.cukor
  • 187 ml tej
  • 65 ml olaj
  • 60 g vaj
  • 1 ek joghurt
  • 1 tojás / L méretű/

A fehérjehabhoz:

  • 200 g fehérje
  • 200 g k cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk ecet

A gesztenyekrémhez:

  • 1 cs gesztenyemassza
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 400 ml tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Igen, jó a hőfok, ez egy elég sűrű tészta, kell neki a lassú sütés alacsony hőfokon.

A lisztet, kakaóport,sót, sütőport és a cukrot keverjük össze. Ez csak annyi, hogy átkeverjük, hogy elegyedgyenek.
A robotgépem keksz lapátját hazsnltam végig.

Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a vajat, és keverjük ki.

Közben a tejet, olajat, tojást és joghurtot keverjük össze.

Mehet is bele a vajas keverékbe a tejes keverék, ezzel is keverjük el. Kicsit ragacsos, sűrű tésztát kapunk.

Adagoljuk a formákba és mehet a sütőbe 25-30 percig is. Ellenőrizd, hogy megsült-e, nekem kicsit tovább is tartott a sütés.

Hűtsd ki teljesen.

Közben dolgozhatunk tovább.

Késztsük el a gesztenyekrémet. A gesztenyemasszát olvasszuk ki és törjük át, egy villával nyomkodjuk szét.

A pudingot főzzük meg a tejjel és hűtsük ki teljesen.

Ha a puding kihűlt, akkor a gesztenyemasszához keverjük hozzá, én sima kézi habverőbvel dolgoztam, szép krémes állagot kapunk.

Most már nekikezdhetünk a fehérjehabnak is.

A tojások fehérjét , ecetet, sót  és a cukrot tegyük vízgőz fülé és kevergetve melegítsük 70 fokig, vagy ha nincs hőmérőnk akkor kézzel bátran nyúljunk bele és ha már nem érezzük a cukornak a szemcséit készen is van.

Jöhet a robotgép:-) habosítsuk ki. Ne törjük össze, nem szétverni kell, hanem szép fényes csúcsos habot kell készítenünk. Én csekkoltam is:-) egy kanálra nyomtam belőle és szépen megállt.

Ha mindennel készen vagyunk akkor jöhet a mélyvíz:-) Erről írtam már, a díszítés nehéz, számomra nehéz volt.

A cupcake kihűlt, nyomjuk rá a fehérjehabot szépen körbe, ezt 1A vagy 2A dekorcsővel készítjük.

 

Ha ezzel si készen vagyunk jöhet a gsztenyekrémes díszítés. 3-as kör dekrcsövet használjunk, és szépen körbe-körbe nyomjuk a fehérjehabra a krémet.

Arany fóliával is díszíthetjük, úgy még elegánsabb lesz. De egy kis porcukorral megszórva pedig fényessé teszzük a gesztenyekrémet.

Recept forrása: https://www.tastemade.com