Mousse

Egzotikus csábítás, kókusz mousse és mangó zselé

Ez egy kísérlet volt a javából:-)
Valami egzotikus, könnyed desszertet képzeltem el. Volt otthon mango, ok kiindulásnak szuper, mi párosítható hozzá, pl kókusz:-) Igen, kókusz.

Roppant nyugalommal futottam neki, hiszen kókusz olajam van otthon, sima menet lesz. Ahham:-) Nem volt otthon kókus olajam, amivel sokkal könynebb és gyorsabb lett volna a kókusz mousse készítése.
Nem gond, maradunk a hagyományos módszernél, készítsük kókuszreszelékből. Őszinte leszek. bezsibbadtam a végére, mert nem csak  a torta készült hanem tükörglazúr is, amihez szintén alig volt otthon valami. Szóval ami az elején fejben még megvolt, lásd a kókuszt átszűrni, ne legyen benne kókusz darab, az a végére füstbe ment:-)

Ezért oylan szemcsés a mousse, mert van benne kókuszreszelék. Nagyon finom, de én nem ezt terveztem:-)

A mennyiségek 20 cm átmérőhöz és 12 cm magassághoz szólnak.

Ezen bátran változtass, mármint az alapon, mert irtó sok, sokkkkk lett a vastag puffasztott gabona réteg. Az mehet nyugodtan 1 cm vastagságban.

HV:

 • 200 g puffasztott búza
 • 100 g étcsokoládé

Mangó zselé:

 • 1 nagy érett mangó, kb a húsa 200 g
 • 50 g k. cukor
 • 50 ml víz
 • 1 csipet fahéj
 • 1/2 citrom leve
 • 3 lap zselatin

Kókusz mousse:

 • 150 g kókuszreszelék
 • 100 g k. cukor
 • 150 ml tej
 • 80 g kókusztej -zsíros-
 • 1 zacskó expressz zselatin fix
 • 500 ml tejszín

Elkészítés:

Kezdjük a mangó zselével hiszen annak állnia kell. A mangót kockázzuk fel, és a vízzel, cukorral, fahéjjal, citromlével főzzük fel és pároljuk puhára a mangót. Kb 10-15 perc lesz.

Közben a zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe.
Ha puha akkor turmixoljuk össze. Szép, pépes állagot kapunk.

A zselatin lapokat nyomkodjuk ki és adjuk a forró mangós szószhoz, keverjük el.

Mivel elkülönülő rétegeket szerettem volna, ezért a mangó zselét kisebb formában dermszetettem ki. Öntsük a szelét olajjal vagy formaelválasztóval kifújt 15 cm formába és hagyjuk teljesen megdermedni. Ez sok sok idő, ha nincs időnk dobjuk be a fagyasztóba 15-20 percre.

Közben készítsük el a csokis gabona réteget is. A csokoládét olvasszuk fel és egyszerűen keverjük össze a puffasztott búzával.

Nyomkodjuk a formába és hagyjuk dermedni.

Készítsük el a kókusz mousse-t.

A tejet, kókusz tejet, kókuszreszeléket és a cukrot főzzük fel. Kicsit megszívja magát a reszelék, és sűrűysödik a foyladék.
FONTOS!

Ha sima mousse a cél akkor kicsit több foyladékot használjunk, és szűrjük le a reszeléket.
Ha maradunk a durva textúránál akkor folytassuk.:-)

Tehát felforrt a kókuszos alap. Hagyjuk hűlni. Langyosra.

Addig verjük kemény habbá a tejszínt.

A kókuszos alap kihűlt, akkor adjuk hozzá a zselatin fixet, ezt hidegen is belekeverhetjük, és szépen behúzza az alapot. Jól be is sűrítette.

A tejsznhabból vegyünk ki egy kicsit és lazítsuk fel a kókuszos alapot. Végül keverjük össze az összes tejszínhabbal. nagyon habos, de stabil állagot kapunk.

Állítsuk össze a tortát.

A gabonás csokis alapra a jól kifagyott mangó zselét tegyük rá. Én egyszerűen fellazítottam a formában a szelés réteget és mivel a magas falú formámat használtam, így jobbnak láttam inkább kiborítani a zselét mint kihalászni a formából:-)

Szóval ráborítottam a torta közepére a zselét. ha szükséges kicsit igazítsunk rajta.

Erre mehet a kókusz mousse. Szépen simítsuk el.

Irány a fagyasztó, igen a fagyasztó hiszen glazúrozni fogjuk. Én 1 órtá fagyasztottam -17 fokon.

Kb a hűlési idő felénél már készíthetjük a glazúrt.

Itt találsz receptet.

Én szerettem volna pókhálózni is, mert oylan szép, de mivel sem pektin, sem szőlőcukor,sem citromsav  nem volt otthon így azt hazsnáltam ami volt, nem lett épületes látvány, pókhálóhoz köze nincs de minta:-) Csoda hogy sikerült.

A receptjé itt találod, bátran használd, mert működik, csak nekem egy raklap dolgom nem volt otthon és hirtelen nem is tudtam szerezni.:-)

Ha kifagyott a mousse akkor vágjuk ki a keretből tegyük egy magasabb edényre, formára, bármire és borítsuk be a tükörglazúrral.

Azonnal húzzuk át a másik, fehér glazúrral, recept itt, és mehet is a hűtőbe 30-40 percre.

Ha megdermedt akkor díszíthetjük. Én habcsókokat tettem rá.

Rossz hír, a habcsók teljesen elolvad rajta, nem folyik le róla, de felpuhul. Csak oylan díszt hazsnáljunk amit a glazúr nedvessége nem zabál meg. PL csoki:-)