Praktikák · Tükörglazúr · tortás alapok

Sűrített tej készítése házilag

Hétvégén tükörglazúrozás  volt, persze, hogy egy csomó minden nem volt otthon:-)
van amitől nem féltem, pl glükóz, hiszen készítettem már tükörglazúrt és bátran a mézet is lehet használni hozzá glükóz helyett.

Na de  a sűrített tej? Hmmm:-) Hogya lesz nekem sűrített tejem, úgy hogy nem megyek el venni.

Hát készítettem. Némi gondolkodás után beugrott, hogy a sűrített tej valójában tej meg egy raklap cukor keveréke. Sűrű és édes. Ok, akkor tej és cukor kezdjünk neki.

Én nem tudok stabilizálókat meg a kutyafülét még hozzákeverni mert nincs otthon éppen:-) így egy igazán friss sűrített tej készült amit gyorsan fel is kell használni, mondhatni még melegében, különben sűrűsödik elég rendesen:-)

HV:

  • 150 ml tej
  • 150 g kristálycukor
  • 50 g kókusztej

Elkészítés:

Nagyon egyszerű, hiszen a tejet és a cukrot tegyük fel gyorsforralóban -ez azért lényeges, mert sokkal gyorsabban el fog készülni- melegíteni, nem forralni, nem csutkán főzni, hanem szépen gyöngyözve kicsit forralni. Kevergessük rendesen!
Az elején csak néha egy keverés, nehogy kifusson, aztán mikor kezd sűrűsödni na ott már álljunk felett és keverjük, különben leég.

Amikor sűrűsödni kezd akkor mehet bele a kókusztej. Az íze miatt is hazsnáltam, meg a zsírossága miatt, hiszen nálam 1,5%-os tej van csak ami nem egy szíros tej:-)

Tehát benne van a kókusztej, ez egy picit hígítani fog az állagán, főzzük tovább és sűrítsük be, sűrített tej állagúra.

Őrületes volt, hogy elkészült, az elején túl sok reményt nem fűztem hozzá hogy vasárnap délelőtt én sűrített tejet gyártok otthon:-)

De sikerült:-)

Ezt készítettem belőle

Tükörglazúr receptért kattints ide