Mentes

Egészséges édesség, datolyával, mandulával…

A ointeresten elteszem mindig azt ami tetszik, és ha van időm akkor el is készítem.
Ez is így indult. Ok, akkor ma sütök, tök jól néz ki, mandula ok…

Erre basszus ez egy RAW desszert:-) Nem sütünk:-) Ok, nem sütök.

Mi kell hozzá? Mandul, datolya, kesudió tej… őőőő:-) Ok, alakítsunk a recepten.

Datolyan épp volt otthon, megleptek kb 2 hete egy doboz király datolyával, ami jóval nagyobb és szaftosabb mint a sima kis datolyák. Ide pont ez a szaftos datolya kell.

Egy 20 cm-es tepsihez elegendő a mennyiség.

HV:

az alaphoz

  • 200 g datolya
  • 150 g darált mandula

a kis réteghez

  • 100 g datolya
  • 50 g mandula
  • 3 ek tej

A habhoz

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml tejszín
  • fahéj ízlés szerint
  • 100 g étcsokoládé

Amit én még használtam, és itt egy kicsit már kapott némi cukrot is a desszert, de ez ki is hagyható, az a dió grillázs. Szegénykém ott fetrengett a kis tégelyben várva, hogy kitaláljamm ihez is fogom használni.

Elkészítés:

Az alaphoz a datolyát és a mandulát darájuk össze. Ragacsos állagot kapunk, nagyon ragacsos állagot. Simítsuk bele a formába, szépen egyenletesen és tegyük hűtőbe.

Készítsük el a vékony réteget, ami szontén annyiból áll, hogy daráljuk össze a mandulát, datolyát és a tejet. Itt egy jóval krémesebb, lágyabb állagot kapunk. Ezt kenjük az alapunkra.

Én itt szórtam meg a dió grillázzsal.

Végül készítsük el a krémet.

A tejszínt verjük habbá, ízesítsük a fahéjjal.
A mascarponét lazítsuk át habverővel.

A csokolásét olvasszuk fel és langyosan adjuk a tejszínhbahoz, keverjük el.

Végül a csokis tejszínhabot és a mascarponét is kverjük össze.

Igen, ennyire egyszerű és gyors:-)

A habot simítsuk rá a süteményünkre és irány a hűtő legalább 3-4 órára.

Habcsókkal vagy tejszínhabbal is díszíthetjük.

A recept eredetije itt található