Tükörglazúr

TÜKÖRGLAZÚR recept, glükóz és tejszín nélkül

Készítettem már tükörglazúrt, először egy egész macerással indultam, majd egy kicsit könnyebb változatot is találtam, és most egy kérdés után indultam neki ennek a receptnek.
Én is macerásnak véltem, hogy miért kell ebbe annyi minden, főleg hogy glükózt nem mindig tartok otthon.:-)

Kaptam egy videót, és egy kérés is érkezett hozzá, működhet-e így is?

Ok, akkor kipróbálom:-)

És IGEN, működik. Én oylan boldog voltam mikor elkészült, mert már ott látszott, hogy tökéletes a glazúr, még maradt azért kérdés bennem, ez tortán is ilyen szép lesz, ott marad-e és mennyire lesz ragacsos, mert a glükózos recepteknél én ragacsosnak találtam a felületet mindig.

Jó hírem van, nem ragad annyira, és nekem könnyebb volt felvágni is a tortát ezzel a glazúrral a tetején.

Egy csokis mousse torta készíült, panna cotta réteggel és granola alappal, recit itt találsz.

De most mutatom a könnyített tükörglazúr receptet. Nem videóztam,mert annyira egyszerű a készítése.

HV: 2 db 20 cm-es tortához

Ezt a mennyiséget bátran felezd, negyedeld, attól függően mekkora tortát készítesz. Vagy ha elkészíted a nagyobb mennyiséget akkor hűtőben tárolhatod, 2-3 napig, melegítsd fel a lehűlt glazúrt és még használhatod.

Elkészítés:

A 150 g vizet , cukrot és a sűrített tejet melegítsük össze, forraljuk fel, de ne forraljuk tovább. Ahogy felforrt vegyük is le a tűzről.

Amíg melegszik a keverék a zselatint készítsük elő. 125 ml vizet keverjük össze a zselatin porral  / én Lucullus-t használtam most/ hagyjuk megduzzadni.

Amíg a keverék felforr addig  a zselatin is megduzzad, tehát ahogy levettük a tűzről a vizes keveréket már adhatjuk is hozzá a zselatint. keverjük el alaposan.

A csokoládét törjük kisebb darabokra és öntsük rá a még meleg zselatinos keveréket.

Én botmixerrel kevertem össze. Nagyon gyorsan kész van. Arra figyeljünk hogy ne őrült módjára turmixoljunk, tartsuk az edény alján a botmixert, így nem fogjuk teletolni levegővel a keveréket.

Most jöhet a színezés.

Bármilyen ételfestéket használhatunk ami jó minőségű.

Adjuk hozzá a keverékhez az ételfestéket és turmixoljuk össze.

Ilyen a kész tükörglazúr.

Amire figyelj, de ez már a dísztés része:

A torta állítsd egy edénykére ami kisebb méretű mint a tortád, és tegyél alá egy tepsit, tálcát, így öntsd le a glazúrral a tortádat, a fölösleg szépen lefolyik és szépen le is tudod venni a kész tortát így.

A glazúr langyos legyen, nem fokoltam, nincs is olyan hőmérőm ami 40 fok alatt mér. Egyszerűen langyosra hűtöttem, elkezdett sűrűsödni is, tehát tedd te is ezt.

A torta legyen irtó hideg, és szépen éles, szélű, vagy épen szépen leburkolt, mert nem csak mousse tortára lehet glazúrt önteni.

A glazúrral igyekezz elsőre tökéleteset alkotni,  hiszen több réteget nem célszerű rátenni.

Vigyázz, hogy ne csöppenjen el sehol, nekem sikerült:-) mert azt nem tudod leszedni már.