Mousse

Főzött nutellás mousse torta

A mousse tortákat kb mindenki szereti:-) Én is, mi is:-)

Többféle változata létezik, a főzött, krémesebb és az egyszerűbb változatok is, amikor zejszínhab és csoki, vagy más ízesítő kerül a habhoz. Mindkettő nagyon finom, de van egy nagy nagy különbség a főzött és a nem főzött mousse között. A KRÉMESSÉG!

Én most a főzött változatot készítettem, hiszen ajándékba készült a torta.

HV: 16 cm kerek formához

 

A tejszínhabot kezdjük el kemény habbá verni. Ekkora mennyiségnél ez jó ideig eltart:-) közben fogunk tudni dologzni.

Az angol krémet készítsük el.

A tejet forraljuk fel. Közben a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük el.

Ha felforrt a tej, akkor hőkiegyenlítéssel, egy keveset tegyünk a sárgájá keverékhez és keverjük el gyorsan.

Majd öntsük vissza a tejhez a kikevert sárgájás keveréket. Most már fIGYELJÜNK!

A keveréket 75 fokig kell melegítenünk. Be fog egy picit sűrűsödni. DE! FOLYAMATOSAN KEVERJÜK!

Nekem van hőmérőm, tehát mértem a hőfokot, de amikor sűrűsödni kezd már jó is. Nem lesz puding állaga, csak egy kicsit sűrűbb mint ahonnan indultunk.

Hűtsük le langyosra.

Ha langyos, mehet bele a nutella, keverjük ki alaposan:-)

Végül a tejszínhabbal keverjük össze.

Összeállítás:

A torta alapját egy gluténmentes csokoládés piskóta adja. Fentebb találsz receptet is. Ez az alap. Ez egy vékony 3-4 mm -es réteg:-)

Erre mehet rá a mousse.

Irány a fagyasztó!

3-4 óra is kell neki mire kifagy teljesen.

Végül kapott egy kék tükörglazúrt és némi selyemporos fújást.