Mentes · Piskóták

Lisztmentes csokoládés piksóta recept

Izgalmas kezdet a lisztmenetes sütés. És nem, nem ez nem lesz jó tortához, hacsak nem irtó vékony lapokból kívánod összeállítani a kész tortádat.
Ez egy lapos, vékonyka, inkább mousse tortákhoz, betétnek, arra viszont pöpec.:-)

TIPP
Még langyosan szúrd ki a formát, különben ha kihűl a piskóta teljesen akkor törik.

Nagyon finom, roppanós állag, amit meg is tart még a mousse rétegek között is, igaz akkor már nem ropog annyira, de nem is ázik szét.

HV: 2 tepsihez 30X40 cm

 

  • 120 g étcsokoládé
  • 85 g vaj
  • 110 g porcukor
  • 1 tk kakaópor
  • 2 sárgája
  • 1 tojás
  • 6 nagy fehérje

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 176 fokra, légkeverésre állítsuk.

A csokoládét olvasszuk fel.

A vajat, 2 ek cukrot -ezt a 110 g porcukorból vesszük el- kakaóport keverjük krémesre. Én a kekszlapátomat hazsnáltam, hiszen nem habosítunk hanem keverünk.

Ha krémes, mehet bele a sárgája, ezze is keverjük el.
Mehet bele az egész tojás is- én kicsit felvertem előtte- ezzel is keverjük el teljesen.

Elég ronda kinézete van ezen a ponton, de nyugi, keverjük csak el:-)

Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és ezzel is keverjük el.

Ha kész tegyük félre.

A fehérjéket a maradék porcukorral verjük kemény habbá.

A habból vegyünk ki egy kicsit és azzal lazítsuk fel a csokoládés keverékünket, majd mehet bele az egész hab mennyisége. Nagy, íves mozdulatokkal forgassuk össze őket.

2 tepsin sütjük, sütőpapírral béleljük és szépen simítsuk el a tésztát a tepsikben.

Én simán beraktam egymás alá a sütőben, mivel légkeverésen volt, így mindenhol érte a hő. Szépen meg is sültek. Szóval irány a sütő 20-25 percre.

Ha készen van hagyjuk kicsit hűlni, és mikor még langyos és kicsit puha akkor szúrjuk is ki a nekünk szükséges formákat, nekem most 18 cm körök kellettek.

Aztán hagyjuk kihűlni teljesen, ne mozgassuk, puhák. Ha teljesen kihűlt a tészta akkor a kiszúrt részeket óvatosan emeljük ki.

A többi megsült piskóta mehet dobozban, jól lezárva a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

És a végeredmény

recept forrása: http://alenakogotkova.livejournal.com/73440.html#In%20English