Francia desszertek · Mousse

Pierre Hermé, mousse tortája, csokoládé, citrom, liszmentes piskóta

Csak úgy elmentettem magamnak, aztán megosztottam veletek tegnap előtt este a GlazurShop FB oldalán, aztán meg bszki nem hagyott nyugodni, így este 7-kor nekiláttam megsütni:-)

Nagyon könnyen készíthető torta, gyorsan elkészül és kb minden van otthon, tehát extrém hozzávalókat nem kér a recept.

Aztán néztem meg valójában a recit, mert ok, szép, meg tuti finom, de egy különlegességre bukkantam rá.
Pierre Hermé recept. istenem. <3
Imádom, ő nekem példakép!

Lássuk is a recit

HV: 18 cm tortakarikához

Lemon curd hab:

  • 110 g kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 2 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 150 g vaj
  • 2 lapzselatin
  • 250 ml tejszín

Csokoládé mousse:

  • 250 g tejszín
  • 2 egész tojás
  • 4 sárgája
  • 225 g étcsokoládé
  • 70 g kristálycukor
  • 15 g víz

Elkészítés:

Kezdjük a lemon curd habbal, hiszen annak hűlnie is kell.

A cukrot, citromhéjat, citromlevet, tojásokat everjük el és melegítsük fel. Én simán edényben melegítettem, de ha félsz akkor inkább vízgőz fölött melegítsd. Folyamatosan keverd!!!
Ha elkezd sűrűsödni akkor jó is. Nem pudinszerű, de sűrű állagúnak kell lennie.

A zselatin lapokat hidegvízbe áztassuk be. Ha megduzzadtak nyomkodjuk ki és tegyük am ég forró citromos szószba. Alaposan keverjük el. Tegyük bele a vajat is, és dolgozzuk bele,. Tegyük félre hűlni.

Én betettem a hűtőbe, mert este már nem volt kedvem várni:-)

Közben a csokoládé mousse készítését is elkezdhetjük.

A  tojásokat, egész tojás és sárgája kezdjük el habosítani. Habverőt hazsnálunk, habosítani szeretnénk.

Amíg a tojások habosodnak készítsük el a szirupot is. A vizet és a cukrot forraljuk fel. Nem kell hőmérő, ha felforrt, és a cukor is elolvadt kész is van.

Mehet a forró szirup a tojásokra. Folyamatosan keverjük.

Most ott is hagyhatjuk, a roborgép dolgozik, akkor van kész ha visszahűlt a fém habüst, vagy a habüst tartalma dupla mennyiség lett.

A csokoládét olvasszuk fel.

A tejszínből, és FIGYELJ!, mivel 2x 250 ml tejszínre van szükségünk és mindekttőből haot kell készítenünk, ezért egy habüstben letudhatjuk a habverést. Szóval az 500 ml tejszínből verjünk kemény habot.

A csokoládé mousse készítéssel folytatjuk.

A tejszínhabből a fele mennyiséget vegyük ki, és keverjük össze az olvadt csokival. Óvatos mozdulatokkal dolgozzunk. Kicsit sűrűsödni fog, nyugi. Ha kész akkor mehet bele a tojáshab fele, ezzel lezítunk rajta. Végül a maradék tojáshabot is keverjük bele.

Egy jóval sűrűbb mousse alapot kapunk.

Menjünk tovább, hiszen a lemon curd is kihűlt.

A maradék tejszínhabot forgassuk bele a lemon curdbe. Ez is kész:-)

Állítsuk össze a tortát.

Alulra piksóta kerül.
Erre a csokoládé mousse fele, simítsuk el.
Újabb réteg piskóta.
Erre a lemon curd hab kerül, az összeset hasznákjuk fel.

Erre ismét piskóta kerül.
Végül a csokoládé mousse maradéka.
Legvégül zárjuk le egy piskóta lappal.

Kész:-)

Irány a hűtő 3-4 órára.

Én tegnap glazúroztam, de bahhhhh:-)

Boci fehér csoki és Rozis zselatin csúnyán behúzott a csőbe!:-(
Alkalmatlan mindkettő a tükörglazúrhoz.
A csoki nem akart olvadni, a zselatin meg először olvadni nem akart, aztán meg megkötni. Szóval kudarc lett a vége.

A desszert oltári finom, nagyon tetszik, hogy különböző állagok vannak benne. Picit roppanós piskóta, erőteljes állagú csoki mousse, és könnyed habos lemon curd hab. CSODA <3

 

recept forrása: http://alenakogotkova.livejournal.com/73440.html#In%20English