Tükörglazúr

Tükörglazúr gondok és megoldásaik

Készítettem már pár tükörglazúrt, többféle receptet kirpóbáltam, majd maradtam egy recinél, ami elérhető bárki számára, hiszen nincsenek benne extra elvárások, mint glükóz.
Szuper recept, viszonylag olcsó alapanyagokkal dolgoztam.

Majd, tegnap gondban voltam. Jó nagy gondban!

A csoki nem akart felolvadni a tűzforró szirupban, a zselatin szintén nem akart oldódni a tűzforró szirupban.

A végeredmény hosszas küzdés után, egy langyosan is folyó, nem kötő glazúr lett.
Én akkorát anyáztam, mert….

Lidl fehér csoki, lucullus zselatin

Boci fehér csoki és H. Rozi zselatin

Köze nincs a tükörhöz, mert azon még lendültem, volna hogy lefolyt az oldalán az összes glazúr de nem is csillog, sőt még fényleni sem igazán fénylik. Nagyon mérges voltam tegnap.

1 szabály!

Használd mindig pontosan ugyanazt a hozzávalót, ugyanazt a márkát különben kétesélyes a kimenetel. Nekem a LIDL fehér csokija és a lucullus zselatin működik.

2 szabály

Ha minden pöpec, akkor is figyelj oda arra, hogy a tükörglazúrod jó hőmérsékletű legyen, 32 fok körüli, mert ekkor van abban az állapotban a glazúr, hogy már elkezdett megkötni, még folyik de már köt. Így nem folyik szanaszét a glazúr a tortán

 

3 szabály!

Ez a legfontosabb!

A mousse tortákra való igazán a glazúr, hiszen azok fagyasztóban pihennek, de minimum sokkolóban hűtik le. A jéghideg, dermedt tortán a glazúr azonnal odaköt, hiszen a torta jéghideg a glazúr meg langyos, így egyből összecuppannak:-)

 

4 szabály

Ha sima tortát, vagy réteges mousse tortát készítész, vagyis lesz a mousse rétegek között piskóta, akkor miután kiszedted a formából kend át egy réteg csokival, mert az egyenetlen felületet sem kedveli a tükörglazúr.

 

Pókhálós glazúr

A legegyszerűbb recivel is működik, de!
DE!
Nem szabad túladagolni a port- én selyemporokkal színezem, mert besűríti a natúr glazúrt, használhatatlan lesz.

 

Mára már okosabban, nyugodtabban állok a tegnapi glazúrhoz:-) de tegnap … ehhhh:-)

A tükörglazúr hűtőben 2-3 napig eláll, ha használni szeretnéd fel kell melegítned 32 fokosra.  A tejszínnel készült glazúrral azért óvatosan, de szerintem ott is működhet a 2-3 nap, de azonnali fogyasztással.

A mousse torta fagyasztható, sőt jó is neki:-) így 1 hónapig is eláll a fagyasztóban.
Glazúrral bevont tortát ne fagyasszunk, bemattul. A tükörglazúr is veszt valamennyit a csillogásából a hűtőben.

Szeletelés!

A kész glazúros tortát tegyük hűtőbe, hagyjuk kicsit pihenni a kész glazúrt, dermedjen kicsit. A friss glazúros tortát képtelenség szépen szeletelni, húzza a kés magával a friss glazúrt. Viszont 1 óra állás után, meseszépen vágható.

 

Remélem hasznos lesz neked is:-)