Piték

Eperzselés, kevert csokoládés tart

Most újságból sütöttem. Nem véletlen:-)
Szász Kinga, a Chochou tulajdonosa szerepelt egy különleges receptjével egy újságban. Imádom Kinga desszertjeit, minden nagyon finom és friss, eddig bármit kóstoltunk az csodálatos volt.:-)

Így semmi kétségem nem volt, hogy ki kell próbálnom a receptjét.

Málnás rózsaborsos, csokis tart volt, nálam viszont csak eper volt otthon és a kisfiamra is gpndolnom kellett a rózsabors így kiesett.

A recept csodás, őrület finom, hiszen:-) szombaton egy rapid uzsi meghívást kaptunk, így egyértelmű volt, hogy a desszertet én viszem.

Ok, ok mit vigyek, időm nincs valami sok:-) És akkor ugrott be, hogy ott az újság, behajtva, hogy ezt a recit ki kell próbálnom.

Gyorsan készen van és oylan finom volt, hogy másnap újra el kellett készítenem:-)

A recept 8 kis tart formához szól, de én egy nagy kerek, 20 cm-es formában készítettem.

HV:

  • 225 g liszt
  • 35 g kakaópor /Holland/
  • 125 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Eperzselé:

  • 350 g eper
  • 20 g kristálycukor
  • 3 g  lapzselatin

Csokoládés krém:

  • 400 g étcsokoládé
  • 100 g fehér csokoládé
  • 350 ml tejszín

 

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral, sóval és adjuk hozzá a vajat.
Itt már robotgépet hazsnáltam  keksz lapátommal egyneműsítettem. Kb 1 perc keverés és elkezd összeállni, ekkor adjuk hozzá a tojást. Még 1 perc kb és kész is a tészta.

Gyönyörűen leválik mindnehol az edény falától. Nekünk már csak annyi dolgunk van hogy becsomagoljuk és irány a hűtő 1 órára.

Addig tudunk dolgozni.

Az eperzselé

Az epret a cukorral forraljuk fel, én főztem is kb 10 percig, hogy megpuhuljon az eper teljesen. Közben a lapszelatint hidegvízbe áztattam.

Ha kész az eper, vagyis puha, akkor turmixoljuk össze. Még forrón adjuk hozzá a kinyomkodott zsleatint és keverjük el.

Szépen elkezd behúzni. tegyük fére hűlni.

Kevert csokoládésk rém

A csokoládékat aprítsuk fel, tegyük egy nagy tálba.

A tejszínt forraljuk fel. A forró tejszínt öntsük a csokira és keverjük is el.
Nem, nincs aggódás:-) folyik mint a fene, de ahogy hűl elkezd kicsit összeállni. Nem nem lesz ganache, hisz sok a tejszín, de nekünk pont ez kell, ez az állapot.

A pite tészta kihűlt. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A pite tésztát nyújtsuk kb 3 mm vastagra és az előkészített, formaelválasztóval kifújt formába tegyük bele. Lágy a tészta, előfordulhat hogy elszakad, de nem gond, tapasszuk be a leeső tésztával.

A szélét vágjuk le, én éles késsel szoktam, egyszerűen a forma peremén végighúzom a kést.

A tészta a formába, tegyünk bele sütőpapírt és lencsét, babot, bármit ami leszorítja, igen vakon kell sütnünk.

Mehet is sülni 20 percre.

Hűtsük ki.

A pite tészta kihűlt, a zselé és a krém isk észen van, állítsuk össze a tartot.

A tészta aljába kerül az eperzselé, hagyjuk kicsit dermedni, tegyük hátőbe ha gyorsítanánk a folyamatot.

Ha dermed akkor már mehet is rá a csokoládé krém. NE HASZNÁLJUK EL AZ EGSZET, bele sem férne:-) annyi dolgunk van, hogy töltsük tele a formát a csokoládé krémmel és tegyük hűtőbe érni.

A maradék csoki krémet habverővel habosítsuk ki. Csodás krémet kapunk, imádtam:-)

Töltsük habzsákba és ahogy tetszik díszítsük.

Az első adagomat 1A kerek csővel, a másodikat pedig 4B csillagcsővel díszítettem.

Sőt az első adagra eperzselé kavicsokat is készítettem:-)

Isteni, a zselé éppen megköt, kicsit -nekem a második adagban folyt is kicsit a zselé:-) a csokoládé krém krémes, lágy nem kemény, de nem folyik, épp tökéletes <3