Mousse

Habkönnyű kókusz mousse, csokis réteggel, roppanós piskóta morzsával

Ez egy különleges recept lesz:-) Mousse tortát már készítettem, mondhatni az összes módozatát, de ez kimaradt. Most rátaltam erre a recire és ki kellett próbálnom nekem is.
Ebben a mousse-ban fehérjehab van és persze tejszínhab is, de igen kevés.

Összességében egy nagyon finom, nagyon könnyed és a többi mousse-hoz képest ez egy diétás verzió, hiszen alig van benne cukor és tejszín. Kicsit nekem a panna cottára hajaz, hiszen sok, nagyon sok tej az alap.

Ezen még finomítani fogok, hiszen úgy gondolom, hogy a zselatin-sok-sok zselatin- kiváltható egy kicsit több fehérjehabbal.

Ami még különlegesség teszi, egyrészt hogy maradékokból készült az alja a tortának, vagyis a mentes csokis piskóta, és pite tésztából készült keksz került bele.

A roppanós réteg szintén a mentes piskótából készült -én mindig elteszem a fagyasztóba a megmaradt piskótát, kekszet stb.. kb bármit. Most nagyon jól jött, de ott volt a kérdés, hogy ok, de ez hogyan fog ropogni, hiszen aznap vettem ki a fagyóból és inkább puha volt mint roppanós. Ok, akkor gondolkodtam…Hogyan lesz szárazabb? Hát pl a levegőn is hagyhattam volna de arra meg nem volt időm.
Ok akkor hogyan vonjam ki a nedvességet? Pirítsuk egy kicsit:-)
És igen! Teflonserpenyőben, szárazon, megtördelve a piskótát, meseszép roppanós kis darabkáim lettek. <3

Lássuk a receptet: 18 cm karikához

Alap:

 • 100 g étcsokoládé
 • 100 ml tejszín
 • mentes piskóta darabkák 2 nagy marékkal /kb 100 g /
 • 150 g keksz

Roppanós réteg:

 • 150 g megpirított piskóta- fentebb írtam róla
 • 50 g kókuszreszelék

Mousse:

 • 400 ml kókusztej
 • 10 g zselatin /én lapot hazsnáltam/
 • 35 g tojásfehérje
 • 60 g cukor
 • 30 g víz
 • 250 g tejszín
 • kókusz olaj 2 kupakkal-GlazurShopban megváráolható

Elkészítés:

Célszerű a mousse alappal kezdeni, hiszen kell hogy tudjon hűlni.

A kókusztejet forraljuk fel. Közben a szelatint áztassuk hidegvízbe.

Mire felforr a tej a zselatin is megduzzadt így nyomkodjuk ki alaposan a szelatint, az edényt vegyük le a tűzről és keverjük bele a zselatint. Adjuk hozzá a kókusz olajat is.Tegyük félre. Az sem gond ha hidegre tesszük, sőt javaslom is, én kimentem vele a kertbe és kevergettem, hogy gyorsabban hűljön ki.

A cukrot és a vizet forraljuk fel. És itt lesz egy kis csavar, mert nem hőmérőzünk:-) hanem szemre megyünk. Ha van hőmérőd akkor mérj inkább, 116 fokosnak kell lennie a szirupnak.
Én nem mértem, felforraltam a vizet a cukorral és hagytam hogy sűrűsödjön, ok én már láttam nem egy 116 fokos szirupot, tehát merészen bevállatam a dolgot. Amikor sűrűsödik és nagyobb buborékok keletkeznek a felületén, lassan durrannak el akkor kész is van.

Mikor a szirupunk felforrt akkor kezdjünk is neki a fehérjehab felverésének, hiszen egyszerre kell a végére érnünk. Vagyis a hab kemény, a szirup kész. Itt nem lehet várni, mert vagy a szirup hűl el vagy a hab fog összeesni!!!!

Ha kész a hab és a szirup is ok akkor folyamatos keverés közben öntsük a szirupot a fehérjehabra. A tál hűléséig, vagy a hab duplájára növekedése jelzi, hogy készen van.

A zselatinos tej már hűlt, még langyos de már látszik, hogy kezd sűűrűsödni.

Keverjük bele laza mozdulatokkal a fehérjehabot. Tegyük félre ismét hideg helyre.

Mutatom az állagát

A tejszínből verjünk kemény habot.

Forgassuk össze a tejes keverékkel.

Most már gyorsan, nagyon gyorsan dolgozzunk, mert a szelatin is lekezd kötni a mousse alapban.

A csokoládét és a tejszínt olvasszuk fel. keverjük bele a piskótát és az 9sszetört kekszet. Nagyon szép barna és csokoládés illatú alapot kapunk.

Egy tepsire tegyünk sütőpapírt. Erre állítsuk rá a tortakarikát.

Az aljába nyomkodjuk bele a csokoládés keveréket. Szépen igazgassuk el, simítsuk el. Tegyük ki a hidegre ezt is, hogy gyorsan megdermedjen.

Van még épp annyi időnk, hogy a mentes piskótát lepirítsuk, ez kb 3 perc.:-) Szórjunk rá kókuszreszeléket.Teflon serpenyőben szárazon pirítsuk meg a piskóta darabkákat. FIGYELEM! A mentes piskóta vékony, nagyon vékony, így irtó gyorsan pirul!

Ha mindennel készen vagyunk jöhet az összeállítás.

A csokis alap már kihűlt a karikában.

Erre rétegezzünk a mousse-ból kb a felét, simítsuk el. Erre szórjuk rá a roppanós piskótát a kókuszreszelékkel.

Végül fedjük be a maradék mousse-al.

 

Tegyük fagyasztóba 3-4 órára.

Ha kidermedt, óvatosan vágjuk körbe a karikát éles késsel, így elválik a mousse a fém karikától, majd vegyük le róla a karikát.

Ha szükséges vágjuk a tetjét simára, nekem kellett, egy pár helyen nem volt egyenletes. Simán éles késsel levágjuk a felesleget.

Öntsük le tükörglazúrral, tegyük hűtőbe.