Különlegességek · Piskóták

Japán sajttorta, kihagyhatatlan recept!

Már kering egy ideje a neten a Japán sajttorta recept, gyönyörű, magas, habos, könnyed és sorolhatnám még:-)

Tegnap kipróbáltam én is.
És kezdem az elején:-) Volt tapasztalás bőven:-)

Ok, legyen egy itthoni recept, legalább nem kell fordítani, elég olvasni. Gyanús volt a technika, sőt a sütési hőfokok, idők is elég meredekek voltak, de nem gond, ok, ha neki sikerült akkor én is nekifutok.

Kissé folyós, fura állagú tészta, ok nem gond, mindenhol az volt, hogy jó alaposan keverjük el, különben kettéválik a tészta… Én elkevertem mindig jóóóó alaposssannnn:-) Mondhatni inkább szétkevertem az egészet:-) Szó én is hibűztam egy nagyot.

Ok, betettem a sütőbe, nem történik semmi, második etap, még mindig semmi… a sütési idő vége közeledtével egyszer megindult a piskóta és megnőtt. Kiugrottam a kisgaytámból, sikerült ok:-)
Erre bszki nem összeesett de nem akárhogyan:-)))

Ok, béna vagyok, majd legközelebb egy másik recivel nekifutok ismét.

Addig rágta a gondolataimat a sajttorta, hogy elmentem krémsajtot venni.

TIPPEM!!!!
A japán sajttortához csak és kizárólag Philadelphia sajt jó! Kellően kemény, tömör állag.

Megmutatom, hiszen a másik reci működött, nagyon is jól működött.

Nagy, magas, habos, könnyed…imádom:-)

HV: 20 cm-es kör formához, én magasfalúban sütöttem 

  • 250 g Philadelphia krémsajt
  • 6 tojássárgája
  • 70 g kristálycukor
  • 60 g vaj
  • 100 ml sűrített tej
  • 1 citpom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 60 g liszt / Bl 55/
  • 20 g keményítő /kukorica/
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A fehérje részhez:

Szükségünk lesz még egy formára, -25 cm- az sem baj ha kör alakú, de tepsibe is állíthatjuk majd. Hiszen gőzölve sütjük. Nekem van otthon magasfalúm, hiszen végig teszteltem az összes formát:-)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A formát készítsük elő. Formaelválasztóval kifújtam és most körbe sütőpapíroztam:-) Az aljára külön kör, a forma szélére pedig csíkokból vágtam papírt. Szépen rátapad a kifújt formára.

A krémsjatot, vajat és a cukrot vízgőz felett melegítsük össze. Nincs hőfok, addig melegítsük amíg teljesen sima állagot kapunk, közben habverővel keverjük.

Vegyük le vízgőzről és adjuk hozzá a 6 tojássárgáját, habverővel keverjük tovább. Szépen elegyedik.

Adjuk hozzá a sűrített tejet , citromhéjat, cirtomlevet, vaníliáscukort, sót, keverjük át.

Mehet bele a keményítővel elkevert liszt is. Ezzel is keverjük át.

A recept azt írta, tegyük hűtőbe, én be is tettem:-)

A fehérjéket kezdjük el habosítani, mikor már opálos a fehérje adjuk hozzá  a cukrot és a borkősavat, verjük kemény habbá.

A fehérjehabból egy keveset tegyünk a sajtos keverékhez, lazítsuk fel vele. Adjuk hozzá az összes fehérjehabot és finom, nagyívű mozdulatokkal keverjük bele.

Ne törjük meg a habot!

A kész tésztát öntsük az előkészített formába, kicsit csapkodjuk a munkalaphoz a formát.
Állítsuk bele a nagyobb formába a tésztával teli formát és öntsünk annyi vizet a két forma közé hogy kb 2 cm magas legyen a víz.

Tegyük be a sütőbe.

Az első etap 200 fokon 15 perc. Szép aranybarna színt kap a teteje.
A második etap, 160 fokon 30 perc.  Elkezd megnőni:-)

Ha lejárt a sütési idő akkor kapcsoljuk le a sütőt de NE NYISSUK KI AZ AJTAJÁT! 20 percig hagyjuk benn a piskótát.

Ha lejárt a 20 perc, vegyük ki a sütőből a tortát, emeljük ki a vizes formából és tegyük még vissza a sütőbe a tortát. Most már nem kell vízfürdő!

A reci azt írja ha van csak alsó sütésünk akkor állítsuk be 120 fokra és még 10 perc sütés. nekem iylenem nincs, így maradt az hogy a sütő melegében még állt kb 15 percet.

Ha ez az idő is lejárt, nyissuk ki a sütő ajtaját és még 30 perc pihenő következik.

Van egy rossz hírem, ennyi idő alatt nem hűl ki:-) Sőt mondhatni forró:-)
Viszont cserébe ennyi idő alatt stabilizálódott a tészta, így bátran mehet kifelé a hidegbe formástúl:-)

Ha áthűlt akkor vegyük ki a formából és rácson hűtsük még. Vigyázat, nagyon izgága a torta:-)

Én merészen, nam eg persze roppant nagy kíváncsiságtól hajtva felvágtam, mert nekem már langyosnak tűnt, és bszki gőzöldött a belseje még:-) De már nem volt gond:-)

AJÁNLOM! nagyon finom, sokkal habosabb, könnyedebb az amerikai változatánál.

Készísünk hozzá sabanykás szószt, pl eredeit, vagy ha már nincs kedvünk, akkor ott a jó baracklekvár, isteni volt vele:-)

 

 

Recept forrása: https://chinadoll-bakingdairy.blogspot.hu/2014/09/japanese-cotton-cheesecake-revisited.html