Piskóták

Szaftos, tejfölös piskóta receptem

Valami újat szerettem volna készíteni:-) És igen, iylen receptem már volt, az joghurttal készült. Savanykás íz, hígabb állag… egy kísérletet tettem, hogy a recept tejföllel is működik-e. Hiszen a tejföl sűrűbb és nem is annyira savanykás.
IGEN! Működik, és egy szaftosabb, puhább piskótát kaptam cserébe.
Jó gondolat volt cserélni.

Én 15 cm magasfalú formában sütöttem.

Egy aprócska gond azonban volt:-) A tojásaim mérete:-( Igen, ezért pampogom annyit, hogy egy márkát, egy méretet használjunk mindig, mert akkor tuti sikerül, és tuti pontosan úgy sikerül min t előtte.
Nos nekem Húsvét ide vagy oda, tényleg giga mennyiségű tojás volt otthon, DE! M méretű!
Ok, nem gond, akkor lesz egy tojglival több a piskótában. Khmm:-)
Hát volt ott minden, mármint a sütőben ….
Édesanyám nézi, nézi, teeeeee kislányom kicsit fura a piskóta a sütőben…
Odamegyek..
BASZKI!
Púposodik… ok nem baj majd lesz valami vele… És nem csak hogy púposodott de el is durrant, sőt meg sem akart sülni. Én ekkorát még nem cummantottam:-)

TEHÁT! Mindig, mindig, MINDIG az megszokott dolgainkat, alapanyagainkat hazsnáljuk, és basszus egy nyomorul tojás méret mennyit számít!
Átsütöttem, megoldottam, giga nagy volt a piskóta, de a felső része használhattalan:-( Így lett 3 lapos a torta.

A recept jó, de tartsd be a mennyiségeket és a méreteket!:-)

HV: 15 cm magasfalú formához

  • 200 g kristálycukor
  • 80 g a habba
  • csipet só
  • 4 tojás /L méret LIDL/
  • 150 ml olaj
  • 100 ml tej
  • 100 ml tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 360 g liszt / BL55/
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A tojássárgákat a cukorral habosítsuk fel, szépen kivilágosodik, akkor jó.

Mehet bele az olaj, ezt már lassú sebességgel keverjük. Ha egynemű, mehet bele a tejes joghurt, ezzel is lassan keverjük. Nagyon híg állagú, szép sárga folyós állagú alapot kapunk.

A tojásfehérjét verjük habbá a 80 g kristálycukorral. Mikor habos mehet bele a só.

A sárgájás keverékbe mehet bele a liszt és a sütőpor összeszitálva, én kanalanként adtam a keverékhez, és a keksz készítő lapáttal dolgoztam. Ha neked nincs ilyened akkor a dagasztó karra cseréld ki a robotgéped fejét.
Ezt ne keverd ki előre, mert a sütőpor elkezd dolgozni és az nem jó, még nem jó. Tartsd be amit írok!

A tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tésztába.

 

A formákat készítsd elő, fújd ki formaelválasztóval  az aljára tegyél sütőpapírt.

Mehet bele az összes tészta, kb 3/4-ig telik meg a forma. Kicsit ütögesd oda a pulthoz és irány a sütő,középső állástól egy fokkal lentebb- vagy alulról egy fokkal fentebb, ne középre tegyük be a formát- és 20-30 percig 175 fokon süssük aztán vegyük le a hőmérsékletet 155 fokra és még 20-30 perc.
Sütő függő. a végső fűzis lehet 30-40 perc is. Látni fogod ha valami nem ok. Akkor egyszerűen süsd tovább.

TIPP
Ha végképp gebasz van és a piskóta közepe nyers akkor hőfokot fentebb kell venni, 165 fokra és még 15 perc sütés.

Nagyon szép, puha, ruganyos és szaftos piskótát kapunk, imádtuk.

Túrókrémmel lett töltve és most kipróbáltam a sziruppal locsolást is.

Ezt készítettem.