Különlegességek

Kardinális szelet

Ez egy érdekes történet, hogy miért készítettem el:-)
Szombaton elkészült a 2008-as Országtorta, tehát nekünk volt otthon “sütink”.
DE!
A barátunknak dió allergiája van, elég rendesen, így hiába a torta ő nem ehet belőle. Viccesen mondta, hogy ” Via, nem dobsz össze egy gyors pohárkrémet”
De, ok, nem nehéz, készítek egy gyors pohárkrémet.

Aztán eszembejutott, hogy mindig áradozott a kardinálisról, én meg hülyén néztem rá, mert lövésem sem volt mi az:-)
Elmondta, akkor sem lett tisztább a helyzet, hogyan lehet szeretni egy piskótát, fehérjehabbal, lekvárral meg egy raklap tejszínhabbal….

Aztán tegnap beugrott, hogy ő ezt szereti, szülinapja is lesz, szóval kap egy egész kardinális”szeletet”:-)))

Tényleg megkapta, és hát az arca az mindent megért:-)

Szóval ezért készül vasárnap egy kardinális szelet.
Mivel kunyiztam egy szelete a desszertjéből, legalább kóstolhassak, tudjam mit sütöttme.
ÉSSSSSS:-)
ÚRISTEN!
Irtó finom, nagyon könnyed, nagyon habos desszert. Tegnap megértettem miért szereti:-)

A receptet kedvenc oldalamról vettem, Varga Gábor recije, cookpad.

 

HV: 30X35 cm sütőlemezhez

 

  • 250 g tojásfehérje
  • 180 g kristálycukor
  • 2 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 4 db tojássárgája
  • 55 g porcukor
  • 12 g vaníliás cukor – bourbon
  • 55 g búzaliszt (BL55)
  • A krémhez
  • 500 g tejszínhab
  • A kenéshez
  • 350 g sárgabarack dzsem

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A fehérjéket a kristálycukorral verjük habbá.

Meg is nézheted hogy élőben miylen a hbacsók alap.

Közben dolggozhatunk a piskótán is, én tegnap azt pl kézzel készítettem, habverővel:-)

Tehát a tojásokat és a sárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral habosítsuk ki. Nem os oylan nehéz:-) Ha szép piskóta alapot kaptunk akkor mehet bele a liszt is. Óvatosan, nagy ívekkel forgassuk bele. Szép, stabil tartású piskótát kapunk.
Kb ennyi idő alatt a fehérjehab is elkészült -ami egy francia habcsók alap, hiszen nincs főzve- jöhet a meló része:-)

Sütőpapírból két 25×40 cm-es darabot levágunk, és egy 30×35 cm-es tepsibe egymás mellé fektetjük, a két lap mindkét szélét felhajtjuk.

Logiksuan a fehérjehabbal kezdjük, amit habzsákba töltöttem és 2A dekorcsövet kapott a végére, így húztam meg a fehérjehabból a csíkokat. KIcsit bátortalan voltam, mert életem első kardinálisa, szóval 2X-er is átkellette mennem mindegyik fehérjecsíkon, hogy meglegyen a mérete. Szép magas, csíkoknak kell lenniük.

Ezután, slussz poén nekem nincs habzsákom otthon:-))) szóval a fehérjehabos zsákot kimostam és mehetett bele a piskóta.

A fehérjehab csíkok közötti részeket kitöltöttem a piskótával.

Irány a sütő.
Nálam 35 percig sült. Egyszerűen eldönthető, hogy elkészült-e. A színe segít!
Nekem am egadott idő után is még alig volt színe a tepsiben lévő finomságnak így tovább sütöttem, de itt már figyeltem, negogy megégjen a végén.

A habok szépen megszilárdultak, a piskóta pedig átsült, szép a szín is, hűtsük ki teljesen.

Most már elkezdhetjük a tejszínhabot is felverni.
TIPP:
csodaszép habot verhetünk ha a fém habüstöt is betesszük a hűtőbe 30 percre használat előtt. LIDL tejszínhabot hazsnáltam, és meseszép, kemény habot kaptam.

Ha kihűlt a piskótánk akkor jön az izgalmas része:-) a dolognak.

A papírokat távolítsuk el mindekttő lapról.

A tállaó tálon rakjuk össze a desszertet.
Tehát az egyik lapot ráfektetejük a tálra és a lekvár felével megkenjük. Eddig nekem sem volt gondom:-)

DE!:-)
A másik lapnak az alját kell megkennünk!:-) Én isten bizony álltam felette, hogy ezt a könnyed piskótát hogyan fogom, ráaádsul lekvárral megkenve, hogyan fogom ráfordítani a desszerte:-)

Nem is nehéz, csak bátran, határozott mozdulattal!

Szóval kenjük meg a 2 piskót alját a maradék lekvárral.

A már előkészített 1 lap amin már a lekvár is rajta van a tálalón várja hogy dolgozzunk vele, arra halmozzuk rá a tejszínhabot, szépen simítsuk el.
És most jöhet a nagy levegő:-) és fordítsuk rá a 2 réteget.

Szórjuk meg porcukorral

ISTENI DESSZERT!

AMIRE FIGYELJÜNK

  • nem feltétlen légkeverés- én sem hazsnáltam
  • ha valamit elrontottunk azt már csak a sütés után látjuk, ha összeesik a fehérjehab és a piskóta akkor azt csúnyán elbsztuk:-)
  • használjunk jó minőségű lekvárt
  • verjünk jó állagú tejszínhabot, mert kell a tartás!