krémek

Marcipán tortakrém

A 2008-as Országtortának a tölteléke, egyik tölteléke ez a fenséges, ízben gazdag marcipánkrém.
Én nem kedveltem a marcipánt sokáig, aztán az E80 tortánál ez nagyon megváltozott:-) Azóta bár nem jut eszembe marcipánt enni, sőt marcipános süteményt készíteni sem, de ha van benne akkor nagyon ízlik.

Ami nagyon tetszik benne az íze és az állaga. Alapvetően főzött krém, marcipánnal dúsítva, zselatinnal kötve és tejszínhabbal lazítva. Valami őrület jó az íze és az állaga is.
Normál tortához amit nem gyűrűben készítünk több zselatint kell használni és bátran alkalmazható akkor tortához is.

HV: én kis adagot készítettem, hiszen csak 16 cm-es volt a torta és csak egy réteg került a krémből bele

  • 65 ml tej
  • 50 g tojássárgája
  • 60 g marcipán
  • 11 g cukor

Elkészítés:

A tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt marcipánt. Folyamatosan keverve simára keverjük.

A maradék tejet a sárgájával elkeverjük és hozzáöntjük a marcipános keverékhez. Folyamatosan keverjük, hiszen leéghet. Ha besűrűsödött, láthatóan sűrűsödik akkor kész is van:-)

Ami még kelleni fog hozzá

65 g kész tejszínhab és 15 g kész szelatin a főzött változatból.

A főzött zselatin annyit tesz, hogy 62,5 g vizet felforralunk és 10 g zselatinport hozzákeverünk. Ez több lesz mint amire nekünk szükségünk van.

Ha a marcipános krém kihűlt akkor adjuk hozzá a zsleatint, keverjük át. A zselatint csak a legvégén készítsük el, hiszen nem szabad megkötnie, folyékonynak kell maradnia amíg a krémbe bele nem keverjük.

Ha benne a krémben a zselatin akkor a tejszínhabbal lazítsuk.

Ebbe a tortába készült, 2008 OT, Szatmári szilva torta