ORSZÁGTORTA

2008 ORSZÁGTORTA, Szatmári szilva torta recept

A 2008-as év Ország Tortája a Szatmári szilva torta volt.
Ízekben nagyon gazdag, inkább télies ízvilágnak mondanám, hiszen aszaltszilva, fahéj …. csupa csupa téli íz. Gazdag marcipán és csokoládékrém a piskóták között, és egy kis pikantéria a pálinka. Isteni finom torta.

Zila László készítette.
Bár a 2007-es torta is az Ő nevéhez fűződik, nekem az baromi édes és sokkkkk volt. A 2008-as tortája viszont könnyed. Bár nagyon erőteljes ízekkel dolgozott, a piskóta is elég tömény de nagyon könnyed összhatású a torta. Gratulálok:-)

Én kisebb , jóval kisebb méretben készítettem, lefeleztem mindent, és egy kis csavar is van benne, hiszen a legkisebb tortagyűrűm 16 cm:-) szóval valójában 16 cm-es torta készült a felezett anyaghányaddal.

HV: 16 cm tortagyűrűhöz

PISKÓTA:

  • 170 g aszaltszilva
  • 30 ml rum
  • 35 g darált dió
  • 60 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 60 g tojás
  • 70 g liszt
  • 2,5 g sütőpor
  • 2,5 g fahéj
  • 3,5 g citromhéj
  • 1,5 g só
  • 1/2 vanília rúd

MARCIPÁN KRÉM

  • 65 ml tej
  • 50 g tojássárgája
  • 50 g marcipán
  • 5,5 g keserű marcipán
  • 11 g kristálycukor

CSOKOLÁDÉ KRÉM

  • 45 ml tej
  • 25 g tojássárgája
  • 15 g kakaó massza
  • 30 g kristálycukor

Szilvapálinkás szirup

  • 15 ml szilvapálinka
  • 15 ml cukorszirup 50%-os

Főzött zselatin

  • 125 ml víz
  • 20 g zselatin

A krémek lazításához

  • 65 g tejszínhab -ez a marcipános krémhez
  • 50 g tejszínhab -ez a csokoládés krémhez

Szilvalekvár a kenéshez kb 200-250 g
Darált dió kb 100 g a lapok szórásához /ezt pirítsuk is meg száraz serpenyőben

Tejszínhab a külső kenéshez és mandula a panírozáshoz

 

És akkor duráljuk neki magunkat:-)

Nem nehéz, sőt nagyon egyszerű készítése van szóval térdremegést dobjuk ki:-)

A piskótával kezdjünk, hiszen hűlnie kell. Az eredeti receptúra karikákban javasolja a sütést, nekem nincs 3 egyforma karikám így mértem, rajzoltam  sütőpapíron és egyszerűen felkentem a tészta karikákat és gyűrű nélkül sütöttem. Picit megnőttek, 1 cm-el lettek nagyobbak csak, szóval nyugodtan süthető karika nélkül. Ha karika nélkül sütjük akkor készre sütés után kb 5-10 perccel vágjuk méretre, mert itt még elég langyos, könnyen vágható a tészta!

Az asztaltszilvát kockázzuk fel és forraljunk vizet, kb 150 ml, lényegtelen hiszen csak áztatni fogunk. Ha forr a víz dobjuk bele a szilvákat, vegyük le a tűzről és áztassuk kicsit meg. Fel kell puhulnia a szilváknak. Nem főzzük csak áztatjuk, puhítjuk. Kb 10-15 perc.

Ahogy puhák azonnal szűrjük le és hútsük le hideg vízzel.

A sütőt most már melegítsük elő 210 fokra, alsó-felső sütésre.

A tojást tegyük habüstbe, adjuk hozzá a vanília rúd belsejét.

A vajat a porcukorral habosítsuk ki, szép, majdnem fehér színig.

Adjuk hozzá a vaníliás tojást és nem ne lepődjünk meg, elég csúnya állaga lesz, de türelmesen keverjük robotgéppel és gyönyörűen összeáll. nagyon habos, krémes, sima állagot kell a végére kapnunk.

Az aszatltszilvát adjuk hozzá a habhoz, keverjük át.

Az összes többi szárazanyagot mérjük ki és keverjük össze egy edényben, majd keverjük hozzá egyszerre a szilvás habhoz.

Könnyed tésztát kapunk, ne keverjük túl mert akkor kemény lesz a tészta!

Egy nagy tepsire pont elfér a három lap, szóval mérjünk, egyszerű ha van formánk mert azt körbe tudjuk rajzolni, és a kis karikákba halmozzuk a tésztát, simítsuk el, igazgassuk kerekre és irány a sütő. 10-12 percig kell csak sütni.


Gyönyörűen megemelkednek, nem lesznek giga nagyok, de melkednek és szép aranybarna színük lesz, ekkor kész is vannak. A sütőt kapcsoljuk le. Én hagytam a sütőben hűlni 5-10 percet csak aztán vettem ki. A sütő ajtaja ki volt nyitva!

Ennyi hűlés után és méretre is vágtam, fogtam a 16 cm-es karikámat és egyszerűen mint egy kiszúróval méretrevágtam a karikákat.

Jöhetnek a krémek.

A Marcipán krémmel kezdjük.

A tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat. Folyamatosan keverve simára keverjük.

A maradék tejet a sárgájával elkeverjük és hozzáöntjük a marcipános keverékhez. Folyamatosan keverjük, hiszen leéghet. Ha besűrűsödött, láthatóan sűrűsödik akkor kész is van:-)

Ezt tegyük félre pihenni.

A csokoládés krém következik.

A tej 2/3-át a cukorral forraljuk fel. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a kakaómasszát.

És most álljunk meg kicsit.
Kakaó massza házilag:

2 kocka étcsokoládé és 1 g kakaópor. A csokit olvasszuk fel és adjuk hozzá a kakaóport, keverjük el és kész is. Sűrű masszát kapunk.

Tehát a kakaó masszát keverjük a tejbe, folyamatosan keverjük.
Végül adjuk hozzá a maradék tejjel elkevert sárgáját, és foylamatosan keverve sűrítsük be.

Tegyük félre hűlni.

Készítsük el a főzött zselatint.

A vizet forraljuk fel és adjuk hozzá a zselatinport. Itt a Horváth Rozi is jó. Hűtsük le kicsit. Langyosra kell hűteni.

Készítsük el a pálinkás szirupot.

Cukorszirupot kell késhzítenünk, vagyis fel víu, fele cukor ez lesz 50% oldat a sűrítés végére. Addig forraljuk a szirupot míg besűrűsödik. Ha ez kész mehet bele a pálinka.

Készítsük el a tejszínhabot.

Én felvertem egy 200 ml tejszínt:-) Lövásem sincs mennyi folyékony állapotban a kész tejszín, szó visszafelé nem ment a számolás és inkább biztosra mentem.

A krémek összeállítása következik.

A marcipános krémhez 15 g főzött zselatint kell adnunk. Keverjük el.

A csokoládés krémhez 10 g főzött zselatinra lesz szükségünk, keverjük el a krémben.

Utolsó krémes fázis.

A marcipán krémhez keverjünk, forgassunk 65 g tejszínhabot.

A csokis krémhez pedig 50 g tejszínhabot.
Ezzel ak rémek készen is vannak.

Állítsuk össze a tortát

A 16 cm gyűrű aljára egy piskóta kerül.
Ezt kenjük meg bőségesen a pálinkás sziruppal. Majd egy réteg szilvalekvár következik, ne túl vastagon. Erre jön a darált dió fele.
Erre jön a csokoládés krém 2/3-a. Szépen simítsuk el.

Jöhet a következő piskóta lap, sziruppal kenjük, lekvárral kenjük, dióval szórjuk  és a marcipán krém 2/3-val  töltjük.

Az utolsó lap jön, ennek a tetejét kenjük meg a marcipán krémmel, a közepére a csokis krémet halmozzuk és keverjük össze, hogy márványos hatást érjünk el.

Tegyük hűtőbe 3 órára.

Közben elkészíthetjük a díszeket is. Én marcipán szilvákat készítettem.

A lila színt a funcakes ételfesték lila ás királykék színével értem el.
A zöld levélkék színét, mivel nem leltem a funcakes festékemet, sőt egy igazán halvány színű festék volt a közelemben így azt is kevertem. Colour splash lime és a funcakes királykék festékével értem el a zöld színt.
Sőt 🙂 a barna kis ágakat pedig az zöld maradék marcipánból és egy kevéske bordó festékkel színezve értem el.

A szilvák deresítése- ezt rengetegen kérdeztétek- bármiylen gyümölcsöt, szilvát, áfonyát stb… deresíthetünk ezzel a technikával. Vagyis szatén fényt teszünk rá ecsettel. Én most a kéket használtam.

Ha a torta kihűlt akkor jöhet az utolsó fázis a díszítés.

Tejszínhabbal körbekenjük vékonyan. A darált, szeletelt, aprított -eredeti receptben szeleteket hazsnáltak- mandulával panírozzuk.
Tejszínhab rózsákat nyomunk a torta tejére és ezekre ültetünk- eredeti recept szerint marcipán levélkéket- én szilvákkal díszítettem.

Köszönöm az eredeti receptúrát a sütichef oldalnak.