hírek

9 fontos irányelv a tortás bizniszben!

Ha tortakészítő vagy, ha most indítod a vállakozásodat akkor érdemes elolvasnod amit leírok.
Sokan panaszkodnak, hogy az ügyfél iylen, oylan…meg sok esetben még amolyan is…
MIÉRT!?

Mert te nem húztál határokat!
Amikor mindent elvállalsz, amikor majd ráér fizetni, amikor a munkádat nem becsülöd és minimális árat kérsz…. és ezt megfejelve még az ügyfél problémázi kis.. hát nem lehetsz valami boldog!
UGYE?

Hogy ezeket elkerüld, megírom neked mikre figyelj. Ha ezeket betartod erőteljesen szűrni fogod az ügyfeleidet, ha extra jól csinálod akkor pedig csak és kizárólag jó, fizető, kedves ügyfeleid lesznek.
A megrdnelődet mindig tájékoztasd a feltételeidről, még akkor is ha neked az elején ez kicsit kellemetlen lehet. Fontos, hiszen ha mindkettő oldal tudja hogy mit vár és mit kap akkor tiszta lappal indultok. Sok sok boldog és elégedett ügyfél lesz, mert tudják a működésedet.

1. ELŐLEG

Igen, igen, ma már kb mindnehol előleget kérnek mindenért. És ez így is van jól, hiszen mi a biztosíték , hogy a megrendelő meggondolja magát félúton, a torta már készül, neki meg nem kell. BUKTA! Sok sok pénzt kidobsz az abalakon!
Az ELŐLEG megszűri a vevőidet, vagyis aki komolyan téged akar az fizetni is fog előleget, ez lehet 50% vagy akár több, ezt te határozd meg de minimum bekerülési költséget fedezze.
Ez az összeg ha a vevő, megrendelő eláll a szerződéstől nem jár vissza. Mint az ingatlan vásárlásnál.:-)

2. FIZETÉS

Bátran a megbeszélt esemény előtt 2 héttel elkérhető a teljes összeg! A megrendelődnek mutasd meg hogy most hol tartasz, az lehet fotó, videó vagy akár személyes találkozó alkalmával is. Őt biztosítsd hogy a torta készül, utolsó díszítési fázisnál tart, bátran fizethet.
Így megkíméled magad attól, hogy kiviszed a megrendelőnek a tortát az eseményre ő meg nem fizet.

3. VISSZAFIZETÉS

Ha már az előleg befizetésre került, a munka elindult már nincs lehetőség pénz visszafizetésre. Az előleg pontosan ezért van! Ha meggondolja magát a megrendelő akkor bukta az előleget! És ez így is van jól! A befizetett előleg nem jogosítja fel a megrendelőt, hogy a csipkés dekor helyett egy raklap cukorvirágot kérjen inkább. Az már egy új díszítés, más árakkal. Tehát nincs átruházás, nincs időpont áthelyezés. Nem, nem járható hogy a befizetett előleg majd jó lesz a szülinapi zsúrra… nem nem! NEM! A befizetett előleg arra a tortára vonatkozik amit megrendelt.

4. BIZTONSÁG

Itthon ennek őrület szabályozása van és ez így is van jól! Mutasd meg az ügyfelednek, hogy te hivatalosan működsz, téged számon lehet kérni ha bármi gond adódna. Te cukrász vagy, te értesz a szakmádhoz, mutass referenciát.
Lényeg az élelmiszerbiztonság! KÖTELEZŐ!
Magadat is véded!
Ha akarod ki is kötheted hogy csak a tőled rendelt torta, desszertek, sütemények lehetnek az eseményen ha ezt megszegik akkor bukták a pénzüket és a komplett sütemény, torta arzenált elviheted.

5. MÓDOSÍTÁSOK

A tortakészítés ugye beszélgetéssel kezdődik. Aztán terv készül. Ha ezt elfogadja a megrendelő akkor előleget fizet. Kösd ki, hogyha módosítani szeretne azt milyen formában teheti meg. Akár részletekig precízen, csak iylen és iylen virágok közül választhat ha módosítani akar, vagy egyszerűen szabj időkorlátot és tudasd vele hogy anyagi vonzata is van változtatásának.
1 héttel a torta végső elkészítése, dísztíése  előtt már ne módosítson, hogy jajj nem citromos inkább csokis legyen a torta.

6. TÁROLÁS

Mondd el, hogy az a torta amit választot milyen körülmények között tárolható. IGEN, MONDD EL! Megrendeli a tejszínes tortát, amit kitesz a 40 fokba és lecsorog a tejszín róla, majd felhív hogy amit készítettél az gáz. VÉDD meg magad előre. Részletesen tájékoztasd hogy az ő tortája miylen hűtési hőfokot igényel, hogyan vágják fel stb. Mert sok esetben a tortákat merevítik, így y felvágás is fontos, hogy az hogyan történjen. Így elégedett ügyfeled lesz ha kap téjákoztatást.

7. KISZÁLLÍTÁS

Igen, van kiszállítási díj! Ez is költség neked is, számold fel. Tájékoztasd  vevődet, hogyha az ország másik végébe kéri a tortát nem gond, megoldod de annak költsége van. Autó, ember akár több is aki biztosítja  torta megérkezését. Sok esetben te is mennél, főleg ha nagyon nagy a távolság, mert apró baleset történhet, és azt te kijavíthatod a helszínen. Sopk megrendelő ennek még örül is, hiszen te is ott vagy velük, velük ünnepelsz:-)

8. SAJÁT SZÁLLÍTÁS

Tisztázd az elején, hogyha a megrendelő viszi el a tortát te nem vállalsz felelősséget a torta kinézetéért!  Te átadtad, ha a megrendelő nem vigyáz a saját tortájára az nem a te gondod.

9. MÉRTÉK, szeletek:-)

Az eksüvői tortáknál vékonyka szeletekkel dolgozunk. 1-2 cm-es szeletekkel. Ezt jelezd a vevpd felé, hogy az ő általa rendelt torta mekkora lesz, az a te számítsaid alapján hány főre elég. Kösd ki, hogy te nem vállalsz felelősséget mert ő nem értette meg a szeletszámokat. Ajánld fel neki ha úgy érzed kevés lesz a torta, hogy rendeljen kicsit nagyobb méretű tortát. SEGÍTS NEKI!

Az írás sok esetben nagyon “kötekedős” de csináld!
A célod az elégedett vevő, aki vissza fog menni hozzád sokszor, sőt ajánl is téged.
SEGÍTSD ŐT végig a tortaválasztás folyamatán!
Ő nem cukrász, nem is ért hozzá, neki tetszik valami és épp ennyit tud róla.
Mint a nők és a kocsi:-) Legyen szép színe a többi nem is érdekel:-)))
Mondjuk engem igen, legyen benne erő, ne fogyasszon sokat, legyen szép a színe természetesen:-) és biztonságos is legyen és ……

Szóval SEGÍTS neki! Partner legyél!

Via

 

 

Hirdetések