figura készítés · fondant kiegészítők · hírek

Mit válasszak figura készítéshez? Figura masszát vagy fondantot?

Van különbség! Elég nagy a különbség!
Sokan panaszkodtok, hogy a fondantból készült figurák megrepednek száradás közben. Igen ,sajnos ez benne van a pakliban, mert hogy a figura gyorsan száradjon tylo port keverünk a fondanthoz, ami szárítja a masszát, így elég gyorsan keményre szárad, cserébe viszont ha túl sokat kevertünk bele, egyszerűen szétszárítja és ha egy pici kis hajszálnyi repedést is hagytunk munka közben a masszán az ott repedni fog!

Ezért szoktam a videókban is elmondani, hogy mértékkel a tylo port vagy cmc port, mert más más erősségűek, illetve ha tylo porral dolgozunk akkor szükség van a crisco-ra is, hiszen az puhít egy kicsit, de épp csak annyit, hogy ne repedjen a massza száradás közben.

Itt sikerült szépen eldolgozni a masszát, minimális pici repedés lett csak, ez sem jó, de ez az én hibám volt.

Itt viszont elég erőteljesen látszik, hogy csúnyán elcsesztem a massza begyúrását.:-) repedt midnenhol! A crsicot sem használtam ,mert siettem.

Ennyit a fondantról. Lehet vele dolgozni de figyelmet igényel.

Ha pedig figura masszával dolgozunk akkor nincs iylen, sőt kb semmiylen gondunk, hiszen szép felülete marad a figurának.
Az új masszát már teszteltem, és mivel irtó puha, ami jó is, hiszen elég sokáig formázható:-) de nagyon lassan szárad ami meg egy nagyobb figuránál nem jó hír.
Ezért kipróbáltam a tylo port. És siker! A zsirfánál csak a testéhez használt masszánál kevertem egy pici tylot a masszához. Meggyorsította a száradást.

A képen a halványabbik zsiráf a tylo porral kevert masszával készült.
A hátső sárgább figura pedig simán masszából. A fej súlya meg is gyűrte, összetolta a masszát, ezért kell a testhet tylo port hazsnálnunk.
A figura massza, puha, nagyon finom tapintású, száradás után nem reped.

A zsiráf patái fondantból készültek, az repedt is egy kicsit.

Szóval érdemes elgondolkodni, hogy miylen masszát választunk, mert sokat könnyíthet a munkánkon:-)

 

Ha pedig elkészítenéd valamelyik figurát akkor keresd a magyar nyelvű videókat a GlazurShop youtube csatiján vagy a FB oldalán.