ORSZÁGTORTA

Pándi Meggytorta, 2009 Országtorta recept, eredeti

2009 Országtortája  Pándi meggytorta lett, Zila László munkája.
Nagyon finom, nekem különösen ízlik a piskótája.
Ez is egy viszonylag könnyen elkészíthető OT, szóval bátran fogjatok neki.
Friss, nagyon kellemes ízvilágú torta, ahol az édes és a savanykás szépen egyensúlyban van.

A piskótája nekem különösen tetszik, mert savanykás, puha állagú nagyon finom ízű piskóta. Amit nem kedveltem az a készítése, pontosabban a sütése, laponként otthoni körülmények között, nem voltam boldog, de egy jó hírem van. A piskóta bírja az állást, vagyis amíg kisültek a lapok a nyers tésztának semmi baja nem lett.

Amit tarts be!:-) az állás, pihenési idő. Én balgán, kb 2 óra állás után, levettem a karikát a tortáról. ŐŐŐŐ volt meglepi. A torta elég ingatag volt még, szóval kell neki a 3 óra hűtés.
Másnapra szépen “beérett” a torta, stabilan állt.

Ezért az apró malőrért cserébe nagy árat fizettem, mert az elég ingatag tortát nem tudtam panírozni, szóval csak tejszínhab réteget kapott az oldalára.

HV: 23 cm karikához

PISKÓTA:

  • 3 tojás
  • 175 g kristálycukor
  • 140 g meggy /friss/
  • 33 g tej
  • 100 g olaj
  • 70 g vaj /olvasztott/
  • 190 g liszt /BL55/
  • 5 g sütőpor
  • 1/2 db citrom héja és leve
  • 2 g fahéja

ALAPKRÉM:

  • 200 ml tej
  • 80 g kristálycukor
  • 100 g tojássárgája
  • 70 g fehér csokoládé
  • 150 g mascarpone sajt

MEGGYKRÉM:

  • 360 g meggy /fagyasztott/
  • 180 ml meggylé
  • 32 g pudingpor
  • 70 g kristálycukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/4 citrom leve
  • csipet fahéj
  • 6 ml Cherry brandy

TÖLTÉSHEZ:

  • 400 g alapkrém
  • 200 g kész tejszínhab
  • 40 g főzött zselatin

Elkészítés:

A piskótával kezdjük.

A sütőt melegtísük elő 210 fokra, alsó-felső sütés.

Az egész tojásokat a kristálycukorral vízgőz felett melegítsük csípősre, kb 80 fok. kell a hőmérő mert zsemre nem fogunk tudni dolgozni. Én 76 foknál eluntam, hiszen már oylan forró volt a keverék, és nem nagyon akart emelkedni a hőfok, szóval 76 foknál abba is hagytam a melegítést. Én folyamatosan kevertem közben, nem habosítottam de kevertem habverővel.

Mehet is habosítani, robotgéppel habosítsukk i, nagyon szép világos színű, szép állagú habot kell kapnunk.

Addig dolgozhatunk is tovább.

A meggyet magozzuk ki és pépesítsük. Nem teljesen péppé, de nagyobb darabok ne legyenek benne.

A tejet, olajat, citromlét, vajat és citromhéjat is elkeverjük.

A lisztet, fahéjat, sütőport sziráljuk össze.

Ha kész a tojáshabunk akkor óvatosan forgassuk bele a meggyet. Adjuk hozzá az olajos keveréket, forgassuk össze és végül a lisztes keveréket is adagoljuk, keverjük el. Ne kevergessük a végtelenségig, csak elegyítsük.

3 lapban kell sütnünk, tehát sütőpapír, karika és az sem baj ha körbecsomagoljuk a formát, mert a tészta elég folyékony.

10 perc a sütési idő. Nem nem félünk a halvány színtől, nem fogunk egy aranybarna tésztát kapni!:-) Nem is szabad túlsütni, hiszen akkor kiszárad. A szélei szépen pirultak, a színe összességében ok, tehát kész is, 10 perc! Ellenőrizzük tűpróbával ha bizonytalanok vagyunk.

Süssük le a másik kettő lapot is és hűtsük ki.

Készítsük el a krémeket.

Az alapkrémmel kezdünk.

A tejet a mascarpone sajtot és a cukrot forraljuk fel. Elég fura állaga van ahogy a mascarpone elkezd olvadni, no para, rendben van:-) Kevergessük. Ha felforrt adjuk hozzá a csokoládét és keverjük simára. Forraljuk újra és öntsük hozzá az elhabart tojássárgákat, ezzel sűrítjük.

Készítsük el a meggykrémet.

A meggyet pürésítsük, daráljuk, turmixoljuk, mindegy, én turmixoltam. Hagyjuk kicsit darabosra. Adjuk hozzá a citrom levét és héját, én belekevertem a cherry-t is. Az eredeti recept erről sajnos nem írt, hogy mikor kell hozzáadni, én belekevertem már itt, mert gyerkőc is van, így alkhollal nem itatnám, etetném:-) szóval kiforraltam az alkholt:-)

A meggyléből egy nagyobb részt forraljunk fel, közben a maradék meggylével a pudingport és a cukrot keverjük el.Ha forr a meggylé keverjük bele a pudingos keveréket és főzzük össze. Adjuk hozzá a darált meggyet is és rottyantsunk egyet rajta. Mehet félre hűlni.

Mikor minden kihűlt akkor készítsük el az alapkrémet.
Szükségünk lesz főzött zselatinra, 40 g-ra. Erről már írtam, itt találod hogyan kell készíteni.

A tejszínhabot is készítsük el. Én 500 ml nyers tejszínt vertem habbá és ebből lett 260 g habom:-) Szóval van mennyiség. 200 g kész tejszínhbara lesz szükségünk.

A főzött zselatint miután hűlt keverjük bele a csokoládés krémbe. A tejszínhabbal forgassuk össze. nagyon szép habos, könnyed krémet kapunk.

Állítsuk össze a tortát.

Piskóta lappal indulunk, amit megkenünk a meggykrémmel.
Az alapkrémet osszuk 3 egyenlő részre. 1/3 krém mehet a meggyes rétegre.
Következik a második piskóta, tegyük rá a rétegeinkre, kenjük meg ezt is meggykrémmel és 1/3 alapkrémmel. Az utolsó lapot is tegyük rá, erre megy a maradék 1/3 alapkrém. Szépen simítsuk el és irány a hűtő minimum 3 órára!

Itt álljunk meg egy kicsit.
Nem volt otthon a doktoros pudingporom, lidl pudinporral dolgoztam. Khmmm:-) Nem valami jó! Nem köt! Köt, csak baromi lassan. Ez látszódott már a főzésnél is, hogy oylan lassan akart egyáltalán behúzni, ez végigkísérte az utunkat….. Megkötött de másnapra csak:-) Szóval a lidl pudinpor nem jó ide.

A kész kihűlt tortát tejszínhabbal kenjük át, panírozzuk pörkölt dióval, díszítsük a tetejét habrózsákkal, meggy szemekkel és csoki lapokkal, na meg az elmaradhatatlan marcipán levélkékkel.
Én ezeket dobtam, hiszen a tortátm 2 óra után igen ingatag volt, szóval kapott tejszín réteget, a tetejeét megdíszítettem és ennyi.