cakeroll · Piskóták

Feketeribizlis piskótatekercs

Hétvégén egyszerűen kifogytunk az édességből. Pedig volt bőségesen torta otthon, hiszen Vidék Íze magazin májusi számában szerepel 3 tortám, szóval volt mit enni:-)
Elfogyott, mert kapott belőle mindenki.

Vasárnap, és slussz poén nem is én kerestem az édességet, hanem megkérdezték, hogy nincs itthon süti?
Hát nincs:-)

Ok, akkor sütök gyorsan valamit. A piskótatekercs pont egy oylan recept amit gyorsan el lehet készíteni, lekvárom van bőven, szóval sütöttem.

A receptet Varga Gábortól vettem át, cookpad.

HV: 25X35 cm tepsihez

 

  • 5 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 90 g búzaliszt (BL55)
  • 90 g kristálycukor
  • 400 g feketeribizlilekvár

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásokat válasszuk szét.

A fehérjét verjük habbá.

Közben a sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig. Én ezt kézzel csináltam, hisz haladnom kellett. Célszerű ha egyszerre készül el a hab és a tojásos alap.

Mikor ezzel kész vagyunk akkor óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot a sárgájás alapba.

Én a habverőfejemmel szoktam ezt csinálni, hiszen az jó nagy és nekem bevállt. Kitchen Aid habverőgej. Nem nem ér sziszegni:-)
Én ajcsiba kaptam a gépemet, de ha nem így akkor gyűjtöttem volna rá pénzt, mert nagyon nagyon megéri az árát.

Szóval hab kész, nagy mozdulatokkal a lisztet is keverjük bele.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk a tésztát és irány a sütő 25 percre.

Ha kisült:-) akkor hagyjuk kb 5 percet hűlni, forrón ne piszkáljuk! Aztán azonban azonnal dolgozzunk vele.
Én egy másik szilikonos sütőpapírt készítettem elő, vagyis a paírt megszórtam vékonyan porcukorral.
Erre ráborítottam a kisült piskótalapot és gyorsan, szorosan feltekertem.

És itt jön egy extra tippem.
Én anyukámtól így tanultam.
Egy tiszta konyharuhát nagyon enyhén nedvesítsünk be és ebbe tekerjük bele a feltekert piskótát.

Hagyjuk így kihűlni.

Tekerjük ki és töltsük meg lekvárral, tejszínhabbal, krémmel ki hogyan szereti.

Hagyjuk egy kicsit 15-20 percet még állni, hogy a lekvár dolgozhasson kicsit a piskótával.

Aztán szeleteljük és fogyasszuk:-)

A jó piskótatekercs tésztája, könnyed, habos, levegős és finoman megsült. van egy picurka kérge neki.

Ezért nagyon figyeljünk a fehérjehab állagára, a pontos mérésre és a sütő hőfokára is.

Ha a fehérjehabunk rossz akkor szalonnás lesz a tészta, hiszen felemelkedik ugyan de ahogy kivesszük a sütőből össze is zuhan:-(
Ez gyakorlás kérdése, hogy tudd mikor jó a fehérjehab állaga.