kelt tészták · Sós

Olasz pizzatészta recept

Imádjuk a pizzát! valahogy eddig nem éreztem rá a pizzasütés ízére, de most viszont nagyon:-)
Remek recit találtam a cookpad oldalán, így el isk észítettem.

Ez egy nagy adag, 2 személyre bőven elég a fele is.

Én kb 30 cm formában sütöttem.

HV:

 

  • 500 g liszt /kelttészta liszt/
  • 0,5 kocka élesztő
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 300 ml víz

Elkészítés:

A vizet, cukrot, olajat langyosítsuk fel. Morzsoljuk bele az élesztőt és meleg helyen futtasuk fel. Én a mikróba szoktam visszatenni.

Közben a lisztet és a sót keverjük össze.
Ha kész az élesztős keverék, akkor öntsük a lisztre és dolgozzuk össze.
Én robotgéppel dolgoztam össze és tényleg csak össze, hiszen aztán kézzel dagasztottam tovább. Én imádom ezt a részét, hiszen a kezünk alatt változik a tészta <3

Kb 5-10 perc dagasztás után kész is van, szép sima felület, nem ragad a tészta, mehet a kelesztőbe, 40 fokon 30 percre. Ha van a sütődnek iylen állása tedd oda, én imádom , mert meseszépen kel benne a tészta.

Ha megkelt, akkor gyúrjuk át, ne sajnáljuk, alaposan gyúrjuk át.

Ebből a mennyiségből 4 nagy pizza készül. Tehát 4 részre vágjuk és az első kis gömböt kezdjük el nyújtani.

Itt már melegítsük elő a sütőt 250 fokra. IGEN, 250 fokra!

A tészta ruganyos, a nyújtása nem megy a végtelenségig a sodróval, a végén kézzel is dolgozunk.
A képen látható formát hazsnálom, ebbe húztam méretre a tésztát.

A szószt én készítettem, gyorsan:-)

1 konzerv paradicsom, fokhagyma, só, bors, cukor és kakaukkfű, felfőztem és kész is. Ízlés szerint dolgozzunk. A cukor minden paradicsomos ételhez kell, ez tompítja a savanyúságát, hidd el működik:-)

Szóval megkentem a tésztát a házi szósszal és betettem sülni. 10-15 perc után szépely hólyagosodott a tészta és pirulni kezdett a széle.

Vegyük ki a sütőből és a sajtot -mozzarella- és a paradicsomokat tegyük rá, és mehet vissza a sütőbe 2-3 percre, amíg kicsit olvadni kezd.
Aztán ismét ki a sütőből és mehet rá a sonka -pármai- és a rukkola. Irány a sütő 1-2 percre

És kész!:-)

Extra vékony a tészta, így szeretjük, szaftos, finom.
Mi megöntözzük még egy kis darált fokhagymával és némi csípős olajjal.

Hmmm:-)