Klasszikusok

Puncs szelet, egy kis csavarral

Már régóta ki szerettem volna próbálni, mert imádom, de a cukikban nem éppen finom ez a klasszikus sütemény.
Nagyon gyorsan elkészül, nem macerás, kezdőknek is javaslom.
Egy barátunk kóstolta és konkrétan felnyögött mikor beleharapott:-)
Finom lett, nagyon finom lett.

Én egy kis csavart vittem bele, mert a baracklekvár nem volt elég, mit nem volt elég, 100 g lekvár igen kevés..szóval én citromlekvárt használtam még a töltelékhez.
Nem, nem azt a rohadt keserűt, ami általában kapni, ez egy finom, savanykás lekvár volt.

Élmény volt készíteni is, és nagyon gyorsan elfogyott, nem véletlen:-)

HV: 20 X 32 cm -es tepsihez

 

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 6 g sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál tej

A töltelékhez a szirup:

 

  • 400 g  lekvár
  • 150 g cukor
  • 100 ml  víz
  • 50 ml rum
    100 g darált dió
    pici ételfesték
  • A mázhoz:
  • 250 g porcukor
  • 4 ek  gyümölcsszörp

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső sütés.

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze -ugye miylen gyors- és osszuk 2 részre, majd az egyik felet még 2 részre. Így 2 kisebb és 1 nagyobb tésztát kapunk. A nagyobb tészta lesz a töltelék.

A tésztát nyújtsuk ki, az első lappal kezdjünk, a kisebbekkel, és tegyüók sütőpapírral bélelt tepsibe. Elég puha a tészta, óvatosan bánjunk vele. Süssük meg 10-12 perc alatt. Éppen kapjon egy kis színt és kész is. Süssük meg a második vékonyabb lapot is.

Végül a nagy lap következik, én azt egy nagyobb tespiben sütöttem meg, 30X40 cm -es tepsibe tettem a nagy tésztát, és kb 20 perc alatt meg is sült.

Hűtsük ki a lapokat teljesen.

 

Amíg sütünk, készülhet a szirup is.

Keverjünk össze mindent egy lábosban és forraljuk fel. 🙂 Igen, tényleg gyors.:-)

Én irtó barna rum aromát kaptam- a kisfiam miatt készült aromával- így elég barnás színe lett a szirupnak, viszont nagyon finom rumos, puncsos illatta is:-) Szóval nem bántam hogy nem piros lett:-) Ezen majd segítünk a végén.

A lapok kihűltek.
Morzsoljuk a nagy lapot össze, én igyekeztem nagyon finomra morusolni, nem szerettem volna nagyobb darabkákat a kész süteményben középen látni.
Az összemorzsolt tésztát keverjük a szirupba. Elég sűrű, de nem beton állagú masszát kapunk. És most állítsuk be a színét.
Szép, barnás, ez sem rossz de én élénk pink színt szerettem volna. Szóval kapott egy kevés málna színű ételfestéket a keverék.

Össze is állíthatjuk a süteményt.

Én tepsiben állítottam össze, hiszen le is kell szorítanunk majd a végén.:-)
Első lap a tepsibe, majd ráhalmoztam a tölteléket, szépen elsimítottam és betakartam a második lappal.
Sütőpapírt tettem a tetejére és kapott egy jó nehéz kerámia tepsit.:-) Ezzel préseljük össze a süteményt, így szép egyenletes töltelékünk, és szép formánk lesz a végére.
Kb 30 percet hagytam így állni.

Vágjuk le a széleket.

A mázat is készítsük most már el.
Nekem meglepetés volt, hogy a porcukor szörp keveréke ennyire jól működik. Szép, fényes, megszárad, de nem roppanósra.
A porcukort és a szörpöt keverjük össze Elég sűrű, nehez folyós állagot kell kapnunk. Ez azért fontos, mert így nem csorog le az összes máz. Ha nagyon híg akkor simán lecsorog a süti oldalán …

Én tettem félre egy keveset a mázból hiszen szerettem volna áthúzni még a mázzal a sütit.
Ha te is rácsoznád, akkor hagyd pihenni a mázzal a tetejét amíg meg nem szárad, csak azután húzd át a maradék mázzal.

 

Recept forrása: https://cookpad.com/hu/receptek/2990545-puncs-szelet