Sütés nélkül

Mákos habosított tejbegríz, lemon curd habbal

Mivel nincs sütőm, mert múlt héten felrobbant a belső üvege… nyehhh:-) így azon agyalok kb 2 naponta, hogy myilen desszertet tudok készíteni sütő nélkül.
Igen, persze a mousse torták is ott vannak, de valahogy nincs kedvem most azzal bíbelődni.

Ezért készült tegnap ez a nasi.
Sütésnélkül készül, nem éppen gyors, de megéri a fázisokat megcsinálni, mert őrület finom.

Valahol láttam már iylen grízes desszertet, pohárkrémet de nem mentettem el, minek, hisz egyszerű:-) Igen, valóban egyszerű.

Én egy elég sűrű tejbepapit főztem, cukor nélkül. Igen, cukor nélkül, hiszen a habcsók alappal lett lazítva ami pedig igen édes.
Lemon curd készült hozzá, amit szinté na habcsókkal lazítottam.

Én azért választottam a főzött habcsók alapot, hiszen a gyerkőcüöm is eszik a nasikból, így inkább hőkezleten kapja a tojásfehérjét, így teljesen nyugodt vagyok:-)

6 kis tányérka telt meg a desszerttel. Én vegyesen készítettem, féltem , hogy savanyú lesz a citromos változat, így egy nutellás is készült a kisfiamnak.

HV:

  • 300 ml tej
  • búzadara /nem mértem ki, jó sűrű tejbegrízt kell készíteni, megáll benne a kanál
  • 100 g darált mák /nem cukrozott/
  • egy adag lemon curd-receptet itt találsz
  • főzött habcsók alap-erről lentebb írok

Elkészítés:

A tejből és grízből sűrű, igen sűrű tejbegrízt készítünk. Megáll benne a kanál:-) Beton tejbegríz:-) Hagyjuk hűlni.

Készítsük el a habcsók alapot.
3 nagy tojásfehérje és 50 g kristálycukrot mérjünk habüstbe és vízgőz felett 70 fokig melegítsük, kevergetve.
Akkor van kész ha belenyúlunk és nem érezzük a szép opálos, fehér masszában a cukorszemcséket. mehet habosítani a robotgéppel.

Nagyon sűrű, fényes, csillogó habot kell kapnunk.

 

A lemon curd-öt is készítsük el.

És ami nekem meglepő volt, nem okozott gondot, hogy kb minden meleg volt. Nem, nem tudott lehűlni, hiszen meleg van:-)
Én tettem egy próbát, egy pici tejbegrízt kivettem az edényből és egy pici habcsók alappal összeforgattam.
Ha rossz lesz akkor kis adag lesz rossz, és akkor várok a teljes hűlésig.
És, IGEN! Sikerült.
Bátran az összes grízhez a habcsók alap 3/4-ét hozzá is kevertem. Szép, laza, habos és édes alapot kaptam.
Kapott

A lemon curd is hűlt valamennyit, de felbátorodva azon, hogy a grízben sem lett gondja a habnak, így a meleg lemon curd 1/2-be  belekevertem a maradék habcsók alapot.
Hmmm:-) Nagyon habos, könnyed és mint utólag kiderűlt a hűlés során szépen formát tartó habot kaptam.

Ez a hab pohárkrémekhez, tálka desszertekhez szuper.

Most már csak  a mákkal kellett összekevernem a grzíes habból kb 150 g-ot. Finom, mákos, habos lett.

3 pohárka aljára a mákos gríz került, erre  lemon curd hab és végül meglocsoltam a maradék lemon curd-el. Hűtő:-)

A nutisat csak egyszerűen a sima habos grízt a tálkába halmoztam és kapott egy szép nagy kanál Nutellát.

Készítettem még, hiszen volt alapanyagom.
Tehát készült egy sima változat, ahol a grízes alapra csak lemon curd-öt csörgattam, bőségesen.

És végül a maradékokat összekevertem, a habos gríz és a lemon curd habot, így került tálkába.

Őrület jó desszert. nagyon intenzív ízű:-)

Ha legközelebb készítem, a lemon curd-be kevesebb cukrot teszek, hiszen az is elég édes és lazításnak is egy nagyon édes habcsók alapot kapott, szóval elég édes lett:-)))