tortás alapok

Úristen!!! Emeletes tortát készítenék de nem tudom hogy fogjak hozzá!

A tortakészítés alapja a piskóta. Igen a piskóta.
És egyn agy adag technikai tudás, nem csak a sütéshez hanem a torta összeállításához.

Mostanában sokan jöttök be hozzám, hoztok egy fotót, na Via, ezt a tortát szeretném elkészíteni, de nem tudom hol kezdjek hozzá, mit vegyek meg, mire van egyáltalán szükségem és persze a jó öreg kérdés… “Mire kell figyelnek?”

Kezdjük a legtöbbet kérdezett típussal.

Emeletes torta készül.

Ha emeletes tortát készítünk akkor gondoljuk át, hogy mit szeretnénk egyrészt elérni, és mi az ami megvalósítható.
Kb minden, kb:-) minden megvalósítható de néhány alapra, szó szerint alapra oda kell figyelni.

A piskóta választása.

Emeletes tortáknál mindig kicsit masszívabb piskótával dolgozzunk ha van rá mód.
MIÉRT?
Mert a könnyű felvert, állagánál fogva könnyed, habos, és a súlyt, terhelést sem bírja valami jól. Egy 3 szintes tortánál már komoly gondot okozhat a puha alap.

Válassznk egy nehéz felvertet, szaftos piskótát, bármit ami nem túl habos és könnyed, az alsó szinthez szinte kötelező egy masszív alap.

Fölfelé már lazíthatunk a tésztákon is, hiszen nem kell annyi súlyt bírnia. A felső szint akár már egy könnyű felvert is lehet.

Még jó is lehet ha különböző piskóta állagokkal dolgozunk, ezt mindenki döntse el, illetve erősen krém függő a piskóta választás.
Erről már beszéltem sokszor, hogy nehéz testes krémmel ne töltsünk be egy könnyű felvertet- klasszikus piskóta- mert nem fogja bírni a krém súlyát a tészta.
Az összes klasszikus piskótát megsütöttem már, szóval tudsz választani, képes, videós segítségekkel mutatom a készítésüket.

KRÉMEK!

Kezdjük az alapoknál!
Au alsó szintre válasszunk egy nehéz, testes krémet, főzött, csokoládés, pudingos, vajas… mert ez bírni fogja a terhelést. Felfelé haladva lehet egyre könnyedebb a krém, hisz nem kell bírjon terhelést. A legfelső szint már akár egy laza, könnyed, habos tejszínes krém is lehet.

A puha, lágy krém az alsó szintre nem jó választás, mert a torta összsúlya szét fogja tolni az alsó szinten a piskótát, mert nincs tartása a krémnek.

Ha eddig eljutottunk, kész a piskóta, betöltöttük, jöhet a további tudnivaló:-)

Merevítés!

Igen, egy emeletes tortát merevíteni kell, ha a konyhából viszed be a szobába akkor elég középen, vagy jóval kevesebb merevítővel, viszont ha szállítod akkor kötelező a merevítés.
A szinteket alapvetően tálcára építes fel, minden tortád alatt van egy karton tálca, minimum 3 mm vastag. A tortád merevítése úgy legyen hogy az alsó szintedbe legalább 4-5 db mereívtőt szúrj, úgy hogy azok a tálcád alá kerüljenek.
Így nem a tortád tartja a további szinteket, hanem a merevítő és a tálca. A merevítést még a ganache burkolás előtt végezd el.
merevítésnek használhatsz otthoni módszert is, vagyis csokoládé rudakat, vagy ha nagyobb a torta akkor fa vagy műanyag merevítőket.

A műanyag merevítés abból a szempontból jobb választás, hogy a krémed nem tudja kikezdeni, míg a fa merevítőt előfordulhat hogy egy savasabb krém elkezdni megszívni, bontani.

 

Mivel burkoljam nyáron, melegben, nagyon melegben a tortát?

GANACHE! Ne is gondolkozz vajkrémben:-)
A vaj olvadáspontja ha jól rémlik 36 fok. De 30 fokban is már igen puha állagot vesz fel ami nem éppen jó hír.
Ezért ha irtó meleg van a ganache burkolást válaszd. Bírja a meleget, jobban bírja a meleget mint a vajkrém. Ha jól át van hűtve a leburkolt torta akkor 3-4 órtá is kibír olvadás nélkül, és ez baromi fontos!

Itt találsz videót is a burkolásról.

Ha kész a burkolásod, akkor jöhet a fondant, marcipán-ki mit szeret- burkolás.
Minden szintet burkolj le szépen, igyekezz tökéletesen dolgozni, legyenek sarkok , élek.
Itt találsz videót a burkoláshoz.

Minden szinted készen van, állítsd össze a tortát.

Díszítsd virágokkal, figurákkal…