Sütés nélkül

Áfonyás panna cotta, áfonya coulis réteggel

Minap találtam egy csodaszép desszertet a pinteresten. Áfonyás panna cotta, áfonya coulis és orgona szirup:-) Hmmm izgalmas.
Hétvégén el is készítettem.
Valami őrület finom.
És amit tapasztaltam:-), mivel nem volt időm hűtőben deremszteni a panna cottát így bekerült, formában a fagyasztóba. Hideg, kicsit jeges állag, a szélein pedig krémes maradt.
Szóval jó ötlet, melegben a fagyasztóba dobni:-)

HV: 2 nagyobb formához.

Én kis adagokat készítettem, hiszen vendégeink is voltak, áfonya pedig igen kevés:-)

A panna cotta:

  • 3 g zselatin lap
  • 200 ml tejszín
  • 80 g áfonya
  • 40 g cukor

Coulis

  • 100 g áfonya
  • 30 g cukor
  • 10 ml citromlé

Az eredti recept orgonát is kér és ganache-t isé n ezeket időszűkében kihagytam.
Eredeti reci itt található.

 

A panna cottát készítsük el.
Egyszerűen a zselatin kivételével mindent forraljunk fel. Pürésítsük, szűrjük t, hogy sima állagot kapjunk.
gyönyörű. orgona lila színt kapunk.

Közben a zselatin lapokat hideg vízba áztassuk be.

Ha átszűrtük a tejszínes keveréket akkor irány visza a tűzhely, forraljuk fel és adjuk hozzá a zselatint. Keverjük el.

Öntsük formákba és irány a hűtő vagy a fagyasztó.

A fagyasztóban kb 2 óra alatt megdermedt, szóval ki is lehetett  formából szedni.

Készítsük el  a coulis-t.
Minden hozzávalót forraljunk fel, majd pürésítsük és szűrjük át. Gyönyörű sima állagot kapunk. És nem, nem kell bele szelatin, meseszépen a gyümölcs saját pektin tartalmától besűrűsödik:-)

Díszítsük orgonával, áfonyával. Nekem mivel orgonám nem volt így ha jól tudom nefelejcs a virág neve -ami ehető is- én ezzel díszítettem.