Kenyerek

Francia kenyérke, Pain d’epi

Irtózatos kíváncsiság van bennem a kenyerek iránt.

Fuitottam már egy kört kenyér ügyben, sőt egyből a kovászosnak futottam neki, ami nem rossz, sőt… de aznap a sütőm már nagyon gáz volt, nem is sült meg szépen a kenyér, és aztán az öntisztító progijánál fel is robbant. na itt én feladtam a kenyeres pályafutásomat. Nem, engem nem is érdekel valójában a kenyér.

Aztán minap valahogy megint előjött a kenyér. Ok, ok nekifutok de most eszem ágában sincs kovászt készíteni, valaki adjon egy gyors, látványos, egyszerű recit.:-)
Találtam is a pinteresten ezt a cuki nevű, Francia kenyérkét. Nem kell kovász, nincsenek extra karikák, tök gyorsan kész és nagyon finom, na meg igen látványos:-)

pain d’epi vagy fülecske kenyér.

HV : 1 db 30 cm kenyérkéhez

  • 270 g liszt /kenyér liszt/
  • 3/4 csomag instant élesztő
  • 175 ml meleg víz
  • 2 nagy csipet só
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

A lisztet a sóval keverjük el.
A lisztre mehet rá az élesztő és a víz is. Jól ekverjük el.
És most jön egy kis meló:-)


KÉZZEL fogunk dolgozni, addig kell gyúrnunk amíg szépen összeáll a tészta.
Ha már egy nagyobb gombócunk van akkor jöhet a további amolyan kenyérke masszírozás:-)

A gömböt tegyük a munkalapra, lisztezzünk azért alá az elején -később már nem lesz rá szükség- és magunktól eltolva kb a felét a tésztának, nyújtsunk rajta. majd fogjuk meg a tésztát fordítsunk rajta és ismételjük a mozdulatot.

Szép egyenletes felületű tésztát kell kapnunk, ez kb 10 perc meló lesz.

Most sodorjuk ki, egy bagett alakot kell kapnunk.

Vegyük elő az ollót és vagdossuk be a tésztát. Fentről vágunk egy igen nagyot, majdnem átvágjuk a tésztát. Végjuk végig.

ha végig vágtuk akkor hajtsuk ki a füleket.

Tegyük be kelni a sütőbe, 40 fokon 30 perc kelesztés. Szépen megnő.

Jöhet a sütés.
200 fokon 25-30 perc, gőzös sütőben kell sütni. nekem mázlim van mert gőzös az új sütőm, ha neked sima akkor sincs gond. tegyél be egy tepsit a sütőd aljára, önts bele vizet és fűtsd fel a sütőt 200 fokra. Így gőzben fogsz te is tudni sütni.

 

Recept forrása: http://www.bakingforfriends.com