Francia desszertek

Csokoládés eckler fánk

Én még nem készítettem Eckler fánkot. Égetett tésztát már igen, képviselőt, profiterolt stb… de ezt még nem.
Most eljött az ideje hogy kipróbáljam.
A pinteresten bóklásztam mikor ráakadtam a receptre, ismerem a recit, de mivel szeretek kipróbálni új dolgokat ezért kipróbáltam ezt a receptet.

Könnyű készíteni, szépek a fánkok és a csokis glazúőr is meseszép és egyszerű, sőt én változtattam rajta, mert szégyen nem szégyen nekem nem volt éppen otthon csokim:-)

Na de lássuk a recit:

2 nagy tepsi fánkhoz

  • 125 g tej
  • 125 g víz
  • 113 g vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet kristálycukor
  • 140 g liszt
  • 4-5 nagy tojás

A krémhez:

A selyemkrém receptjét itt találod

A glazúrhoz

  • 60 g kakaópor / Holland/
  • 85 g vaj
  • 4 ek tej
  • 2 ek méz
  • 10 g porcukor

Elkészítés

A selyemkrémmel kezdjünk, hiszen hűlnie kell.

A tészta.

A tejet, vizet, vajat, sőt és cukrot forraljuk fel. Adjuk hozzá a lisztet és kezdjük el “égetni”, nem kozmálni, nem pirítani, hanem foylamatos keverés közben égetni a tésztát. Kb 2-3 perc.

Ha ezzel készen vagyunk jön az izgalmas része:-)

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra, gőzös. Igen, jót tesz neki a gőz az elején.

A tojások.
Nem, sajnos nincs patika pontos mennyiség, hiszen függ a tojás méretétől és a liszt típusától is, hogy mennyi tojást vesz fel a tészta.

Én robotgéppel adagoltam a tojásokat egyesével a forró masszához. Mindegyik tojással elgyednie kell a tésztának.
nekem tegnap 4 tojás elegendő volt.
HOGY ÁLLAPÍTOM MEG, HOGY JÓ-E A TÉSZTA!?

Ha bizonytalanok vagyunk akkor álljunk meg és húzzunk bele egy kanállal egy vonalat a tésztába. ha azonnal összezáródik a nyers massza kész a tészta.

Ez a recept melegen kérte a felhasználást, tehát habzsákba töltöttem, 8B dekorcsövet hazsnáltam és sütőpíprral bélelt tepsire nyomtam a tésztát. Vékonyka hurkákat húzzunk mert megnő:-)

Irány a sütő 10 percre, ekkor vegyük le a hőfokot 190 fokra és a gőzt kapcsoljuk ki.

Ezek irányadóak, a régi sütőmmel magasabb hőfokon kellett és sokkal hosszabb ideig sütni.
Új sütőm van, tapasztalom még én is:-), és minden jóval gyorsabban készül el, talán azért mert tényleg azon a hőfokon süt amit kérek tőle:-)
Így nekem rövidebbek a sütési idők.

A lényeg az elején a magas hőfoknál figyeld a tésztádat, ha feljött és kapott egy icipici színt akkor már vedd is le a hőfokot.

Ha kisültek akkor zárd el a sütőt és hagyd zárva az ajtót, így hűtsd ki.

A kihált fánkokat fánktöltővel töltsük meg.
majd a glazúrba mártsuk meg.

GLAZÚR

A kakaóport, cukrot és tejet forraljuk fel, mehet bele a vaj és a méz. Simára keverjük és kész.
Én leszűrtem mert gyanus kis göbök maradtak benne-nem jól kevertem el a kakaóport-

Iszonyat finom:-)

Többféle recept létezik az égetett tésztához, van aki csak vízzel készíti, van aki olajjal, van aki gőzben, van aki szárazon süti.
van aki 200 fokon indul és azon süti végig.
tapasztaljuk ki, hogy a saját sütőnkben melyik működik al egjobban.

A vajas, tejes tésztánál nagyon kell figyelnünk, hiszen magas hőfokon odakaphat a tej és a vaj miatt a tészta, fehérje, meg tud égni:-)