égetett tészták · Francia desszertek

Égetett tészta olajjal készítve

A Francia részleg van most erőteljesen soron, mert könnyed desszertek, igaz olykor igen időigényes a készítésük, cserébe viszont meseszépek.
Most a Paris Brest volt soron.

Ok, akkor égetett tészta ahogy a Franciák készítik.
Pakolom ki az alapanyagokat és baszki nincs itthon elég vaj! Ooo a francos fenébe, most menjek és vegyek vagy mi legyen.
És akkor ugrott be amit a chef barátom mondott, hogy bátran olajjal is készíthető.
Ok, akkor kipróbálom.
Óvatos duhaj vagyok ezért ami vajam volt azt felhasználtam és ez pont a fele mennyiség volt. Tehát a receptben fele vaj fele olaj mennyiség lesz.
Nagyon jó állaga van a tésztának, aki kóstolt azt mondta hogy könnyedebb, roppanósabb a tészta mint a vajjal készülté.
Sőt most kipróbáltam egy jóval kisebb sütési hőfokot is.

A recept

2 tepsihez, 1 nagy és 4 apróbb

  • 125 g tej
  • 125 g víz
  • 57g vaj
  • 56 g olaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet kristálycukor
  • 140 g liszt
  • 4-5 nagy tojás

Elkészítés:

A tejet, vizet, vajat, olajat, sőt és cukrot forraljuk fel. Adjuk hozzá a lisztet és kezdjük el “égetni”, nem kozmálni, nem pirítani, hanem foylamatos keverés közben égetni a tésztát. Kb 2-3 perc.

Ha ezzel készen vagyunk jön az izgalmas része:-)

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, gőzös. Igen, jót tesz neki a gőz az elején.

A tojások.
Nem, sajnos nincs patika pontos mennyiség, hiszen függ a tojás méretétől és a liszt típusától is, hogy mennyi tojást vesz fel a tészta.

Én robotgéppel adagoltam a tojásokat egyesével a forró masszához. Mindegyik tojással elgyednie kell a tésztának.
nekem 4 tojás elegendő volt.
HOGY ÁLLAPÍTOM MEG, HOGY JÓ-E A TÉSZTA!?

Ha bizonytalanok vagyunk akkor álljunk meg és húzzunk bele egy kanállal egy vonalat a tésztába. ha azonnal összezáródik a nyers massza kész a tészta.

Nyomjuk a lemezre a tésztát. Én nem pihenztettem. Ezek a kisebb méretűek. És igen, Paris Brest készült de erről majd egy másik receptben.

Irány a sütő 15 percre, fel kell emelkednie a tésztának ekkor vegyük le a hőfokot 170 fokra és a gőzt kapcsoljuk ki. 170 fokon még 20 perc kb a sütés. itt érjük el a szín nagy részét. Óvatosan bánjuk a tésztával, hiszen a sütési idő lejárta után a sütő lekapcsolása után még a sütőben marad a tészta, vagyis még éri hő. Barnulhat, sőt rossz esetben éghet a tészta.
Ok, ok égetett a tészta de nem kozmált, szenes tésztát szeretnénk 🙂

Ezek irányadóak, a régi sütőmmel magasabb hőfokon kellett és sokkal hosszabb ideig sütni.
Új sütőm van, tapasztalom még én is:-), és minden jóval gyorsabban készül el, talán azért mert tényleg azon a hőfokon süt amit kérek tőle:-)
Így nekem rövidebbek a sütési idők.

A lényeg az elején a magas hőfoknál figyeld a tésztádat, ha feljött és kapott egy icipici színt akkor már vedd is le a hőfokot.

Ha kisültek akkor zárd el a sütőt és hagyd zárva az ajtót, így hűtsd ki.

Gyönyörű, megsült, nagyon levegős a belseje, igen, PERFETTO <3

Én Paris Brest-et készítettem. Praliné krémmel van töltve, isteni 🙂