Francia desszertek · krémek

Praliné krém készítése

Paris Brest készült, és ahhoz a praliné krém kell. Ok, ok, hogyan lesz nekem praliné krémem. Bahhh:-)


Akkor keressünk recit hozzá.
Találtam is, és egyáltalán nem nehéz, inkább igen erőteljesen hangos recept:-)

Ezzel a módszerrel és némi csokoládéval Nutellát isk észíthetünk. Ne szalaszd el ha elkészült a praliné alap szagolj bele a darálódba. Ha a Nutellát szereted akkor ugrasz egy nagyot és a mennyországban leled magad 🙂 <3

HV: egy jóóó nagy adaghoz, cserébe jó hír a hűtőben 3-4 hétig eláll.

  • 300 g török mogyoró -ez a gömbölyű típus-
  • 300 g mandula
  • 400 g kristálycukor
  • 100 ml víz

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A tepsibe tegyünk sütőpapírt és szórjuk rá a mandulát, mogyorót.
Mehez be a sütőbe 10-15 percre. Szép színt kell kapnia a magvaknak illetve az illat is elárulja ha készen van.

Most jön az izgi része, hiszen még melegen, mit melegen, FORRÓN, átborítjuk egy tiszta konyharuhába  és dörzsöljük erőteljesen a magvakat.
Így a héja leválik.

Most hagyjuk békén:-) Irány a karamell.

A cukrot és a vizet tegyük fel gyorsforralóban melegedni. ne kavargassuk, hagyjuk békén. Figyeljünk rá mert ahogy a víz párolog elkezd majd karamellizálódni. Szép közepes színű karamellt készítsünk.

A magvakat terítsük el egy nagy deszkán amit lekentünk olajjal.

Öntsük rá a forró karamellt, igyekezzünk szépen teríteni, mindnehová jusson. Most hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt akkor jön a hangosabbik része.
Nekem egy aprítóm van csak, szóval esélytelen volt egy etapban ledrálni az egész mennyiséget, így 4 turnusban daráltam. A családom, a macsak gyűlölt érte, mert rohadt zajos:-)

Nagyon hosszú idő és közben az edény oldaláról le kell szedni a felatapadt krémet. Egy sűrű, emulzió szerű állagot kell elérnünk, ami majdnem sima. na ezt nehéz, ez időbe telik, de elérhető.

Először nagy darabok lesznek a darálóban, aztán ahogy daráljuk tobánn, kezd összeállni, elég furán néz ki. A további darálás hatására a magvakből az olajok kijönnek, na itt kezd krémesedni, de még mindig nem jó:-)
Akkor van készen ha kanállal kiveszünk egy kicsit akkor lassan ,de biztosan lecsorog a kanálról a praliné krém.

De cserébe mikor kóstoltattam, kivéve a makka:-) mindneki nagyon boldog volt.:-)

Ez a praliné alap, így magában is hmmm, de krémhez keverve, ízesítőként is ez az ALAP.

Ami nekem megmaradt-márpedig maradt- én azt bedobozoltam és hűtőben tároltam. Még ma is van belőle egy kevéske, most már 4 hete áll a hűtőben és minden ok vele. Persze, mivel magvak és cukor keveréke.

Sajnos erről pont nem készült kép:-)