Dupla csokis pite
Igazi különlegesség, hiszen duplán csokoládés, sőt:-) Igazi vasárnapi nasi.
Egy krémes, kevert ganache a töltelék a tetején pedig a főzött csokikrémem a korona. Imádtuk.
Időigényes, sőt mondhatni macerás, hiszen van egy pár fázis amit meg kell csinálnunk de megéri.
Kapott egy kis extrát is a tart, hiszen narancslekvárral van megkenve az alja.
Eszközlista:
- 20-22 cm-es pite forma- kivehető aljú-
- gyorsforraló
- habzsák
- 1M csillag dekorcső -Wilton-
Elkészítési idő:
Hozzávalók:
Pite tészta:
- 300 liszt (BL55)
- 80 g porcukor
- 1 csipet só
- 8 g sütőpor
- 160 g vaj
- 2 evőkanál tej
- 63 g tojás
Főzött csokoládé krém:
- 250 g tej
- 30 g kakaópor / Holland/
- 50 g porcukor
- 45 g keményítő
- 50 g étcsokoládé
- 50 g vaj
Ganache:
- 200 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín 30%-os
Opcionálisan 4 evőkanál narancs lekvár -bolti- de jó bele a barack, málna, eper, áfonya… bármi : )
Elkészítés:
Tészta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásra.
A lisztet, porcukrot, sót, sütőport, és a vajat morzsáljuk össze.
Borítsuk munlakapra, készítsünk ki mélyedést és abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejet.
Gyúrjuk össze. Hagyjuk 20 percet pihenni hideg helyen. Télen mehet ki az ablakba ha nem fagy.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. A pite formába emeljük át, úgy, hogy a tésztát a sodrófára tekerjük fel, így könnyen mozgatható.
Ahogy a tészta bele került a formába, igazgassuk meg, ez annyit tesz, hogy mindnehol megemeljük a tésztát oldalt és engedjük belecsúszni a formába, így teljesen kitölti azt.
A sodrófa segítségével menjünk tá a forma tetején, így levágjuk a felesleges tésztát. Vakon kell sütnünk, tehát sütőpapírt fektessünk a tésztára és öntsünk bele sütőbabot.
Süssük készre 25-30 perc alatt.
Főzött csokoládé krém.
A csokoládét vágjuk apróra.
A vaj kivételével mindent tegyünk a gyorsforralóba. Keverjük át és tegyük fel főzni. Folyamatosan keverjük. Ha rottyan egyett- ez oylan mint a puding főzés- akkor kész is van
Adjuk hozzá a vajat és keverjük el.
Takarjuk le fóliával, hogy ne bőrösödjön.
Ha kihűlt keverjük át kicsit és kész is.Töltsük habzsákba a z1M dekorcsővel.
Ganache.
Az összes hozzávalót melegítsük össze mikróban, 3-4X 30 mp, 800W-on. Minden etapban keverjük át. Ha szép fényes, selymes készen is van.
Összeállítás.
A pite alját kenjük meg a lekvárral. Erre öntsük a ganache-t és terítsük el, majd tegyük hűtőbe 1 fokra 1 órára. Ennyi idő alatt a főzött csoki krém is kihűl.
Ha kidermedt akkor dekoráljuk a főzött csoki krémmel. Pár szem kandírozott narancshéj, vagy oylan gyümölcs amivel kentük a pite alját és kész is.
You must log in to post a comment.