Karácsony · kelt tészták

Pekándiós babka

Igazi karácsonyi finomság. Most már lassan hagyománya van ennek a kalácsnak, karácsony előtt kötelező darab. Az ízesítése, mikor mi van éppen itthon. Van hogy kicsit szegényesebb a töltelék, mert egyszerűen fahéjas cukrot kap, de ha felkészült vagyok, akkor a kedvenc töltelékem kerül bele, a pekándió.

Mély telt ízű dióféle, imádom.

A babaka rétegzése egy dolgon múlik, vagyis kettő dolgon:-)

A tészta vastagsága és a hajtogatás tekerés típusa. Én, mi nagyon szeretjük ha sok sok “levélkéje” van, így ultra vékony tészta és elég sok hajtást kap. Kelés közben kinyílik a tészta, így lesz sok sok rétege.

Sokáig friss marad, reggelire, uzsonnára, sőt vacsira is tökéletes.

RECEPT /egy kis vekni formához/

 • 210g liszt
 • csipet só
 • 1/2 cs szárított élesztő
 • 1 tojás
 • 1 dl tej
 • 2 ek barna cukor
 • 25g vaj
 • 200 g pekándió
 • 100 g cukor
 • 1 narancs héja és leve
 • 1 nagy csipet fahéj

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet és a sót szitáljuk össze.

Az élesztőt a 2 dl langyos cukros tejben futtassuk fel. Én a tejbe 2 csipet cukrot szoktam tenni.

A liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, cukrot és a tojást. Dolgozzuk össze. Ha van kedvem én kézzel dagasztok, ha sem kedvem sem időm akkor a robotgép dagasztó karja óriási segítség:-)

TIPP:
A tej mennyisége erősen függ a liszt minőségétől. Nekem nincs bevált lisztem ezért mikor mit kapok azt veszem. Volt hogy elég a 2 dl tej, volt hogy baromi kevés volt, így pótolnom kellett, mert beton volt a tészta:-)

A vajat olvasszuk fel és adjuk a tésztához, ezzel is dolgozzuk össze.

Most jön a pihenő, meleg helyen letakarva legalább 1 órát kelesszük a tésztát.

Ha nem boldogulsz a kelt tésztával akkor itt találsz képes segítséget is a készítéséhez.

A kelesztés ideje alatt bátran ugorjunk neki a tülteléknek.

Én aprítóban, nem teljesen simára apírtom a diót. Közben a cukrot karamellizálom. Ha kész a karamell, ráborítom a diót, és azon nyomban megy bele a narancs leve és héja, illetve a fahéj.

Dió állapotától függ, volt hogy egy pici vizet igényelt, iylenkor kicsit szárazabb a dió és az olajosság hiánya miatt nehezen elegyedtek, így én iylenkor adok egy pici vizet is még hozzá.

Sűrű, nagyon illatos keveréket kapunk.

Ha megkelt, legalább dupla mennyiségű a tészta akkor lisztezett konyhapulton nyújtsuk ki kb 2-3 mm vastagságúra. A vastagságtól függ hogy milyen lesz a végeredmény , ha egész vékonyra nyújtjuk nagyon szépen kinyílik ha vastagabbra hagyjuk a tésztát akkor olyan lesz mint most az enyém:-)

Tehát kinyújtottuk, kenjük meg faltól-falig tehát az egész tésztát a pekándiós töltelékkel. Tekerjük fel és most jön a csavar:-)
A feltekert tészta felső felét nyomkodjuk be, zárjuk le a végét. Éles késsel a lezárástól számolva 2-3 cm-re vágjuk ketté a tésztát.

Van egy 2 db-os fonat kezdeményünk. Ezt szépen “fonjuk” össze és majdnem kész is. A végét most is zárjuk le, egyszerűen hajtsuk, nyomkodjuk össze a tészta végét.

Kaptunk egy szép fonatot, de itt még nincs cége:-) Most fogjuk és összehajtjuk, vagyis a két végét egymáshoz húzzuk, és még mindig nincs vége, mert ezt is megtekerjük. Nem simán hanem “fonjuk” itt is a tésztát.

Most már hogy megfontuk:-) tegyük vajjal kikent, liszttel szórt vekni formába és tegyük be 40 percre a sütőbe, 40 fokra kelni.

Ha készen vagyunk, felvert tojással kenjük meg és irány a sütő, 15-20 perc.

Várjuk meg hogy hűljön kicsit aztán vágjuk fel:-)

Jó étvágyat:-)

Pekándiós babka” bejegyzéshez egy hozzászólás