Francia desszertek · Mousse

Pisztáciás szelet

Hogy mi hajtott mikor ezt a desszertet elkészítettem? A kíváncsiság!

Rengeteget pinterestezem, számos recept elmentve egy zárt mappában amikre sort szeretnék keríteni, mert vagy irtózatos kihívást jelent a készítése vagy egyszerűen csak guszta és kóstolnám.

Ez is kb a kóstolnám kategória volt, illetve izgatott a pisztáciás részleg. Én nem kedvelem a pisztáciás édességeket, mert sok esetben műanyag vagy nem pisztáciás. Itt most ez megváltozott. Persze szorosan hozzátartozik, hogy jó minőségű pisztácia pasztám volt, így könnyű volt:-)

Nagyon finom, könnyed desszert, meseszép külsővel, szép vágásival:-) Nem különösebben nehéz a reci, inkább időigényes. Egy kis tepsivel készült és kb 2-3 nap alatt elfogyott, mert annyira könnyed desszert, rájártunk:-)

A receptet a kedvenc oldalamról néztem, itt találod.

HV:

Pisztáciás piskóta /20 X20 cm-es tepsihez/

  • 1 tojás
  • 20 g porcukor
  • 7 g pisztácia paszta
  • 20 g mandulaliszt
  • 1 tojásfehérje
  • 12 g porcukor
  • 7 g liszt
  • 10 g olvasztott vaj

Vanília mousse

  • 250 g tej
  • 1/2 rúd vanília
  • 50 g porcukor
  • 40 g tojássárgája
  • 20 g keményítő /én itt változtattam a recin/
  • 4 g zselatinlap
  • 30 g vaj
  • 160 g tejszínhab

Eper zselé

  • 150 g eper
  • 23 g cukor
  • 4 g lapzsealtin

Pisztácia mousse

  • 6 g porcukor
  • 80 g tej
  • 24 g tojássárgája
  • 2,5 g zselatinlap
  • 95 g fehér csokoládé
  • 45 g pisztácia paszta
  • 170 g tejszínhab

Elkészítés: /20X20 cm tepsihez/

A piskótával kezdünk. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Ha van formaelválasztónk akkor azzal kezeljük a tepsit, ha nincs akkor olajozzuk ki és tegyünk bele sütőpapírt.

A lisztet szitáljuk át.

A tojást, cukrot, mandula pasztát és mandulalisztet keverjük össze.

A tojásfehérjét és a 12 g porcukrot verjük kemény habbá. Óvatosan forgassuk össze a pisztáciás masszát és a fehérjehabot. Óvatosan dolgozzunk, ne törjük össze a habot.

Az átszitált lisztet is keverjük hozzá.

Adjuk hozzá óvatosan az olvasztott vajat is.

Öntsük aA formába és 10-12 perc alatt süssük készre, szép arany színe lesz. Tegyük félre, hűtsük ki.

Vanília mousse

A zselatint áztassuk hideg vízbe.
A tejet forraljuk fel.
Közben a tojássárgáját, cukrot , keményítőt, vanília magjait keverjük el. ha felforrt a tej keverjük bele a tojásos keveréket és sűrítsük be. Folyamatosan keverjük, mert leéghet, csomósodhat. A szakkönyvek 76-82 fokot írnak, én szemre dolgozom, hiszen látszik amikor besűrűsödik. Még melegen adjuk hozzá a vajat és keverjük el. A kinyomkodott zsleatint is keverjük hozzá még melegen, keverjük el. Fedjük le sütőpapírral hogy ne bőrösödjön.

Közben a tejszín verjük kemény habbá. Igen kész mennyiségnek kell 160 g-nak lennie.
Ha kihűlt a krém a tejszínhabot óvatosan forgassuk bele. Szép habos krémet kapunk. Itt már elkezdjük összeállítani a desszertet.

A kihűlt piskótára öntsük rá a vanília mousse-t. Mehet a hűtőbe.

Készítsük el az eper zselét.

Itt a reci kevert gyümölcsöt ír, nekem nem volt csak eprem. A zselatint beáztatom.
Az epret és cukrot felfőzöm, turmixolom és hozzáadom a kinyomkodott zselatint. Elkeverem. Kicsit ki kell hűteni, de nem szabad hogy megdermedjen.
Ha hidegre hűlt de még folyik akkor öntsük rá a félkész alapunkra, piskóta, vanília mousse. Ismét mehet a hűtőbe.

Most jöhet a pisztácia mousse

A zselatint áztassuk be.
A tejet forraljuk fel. Közben a pisztácai pasztát, cukrot és tojássárgáját keverjük össze. Ha felforrt a tej adjuk hozzá a tojásos keveréket és sűrítsük be. 82 fokig melegítsük.
Ha kész vegyük le a hőről.
Adjuk hozz áa fehér csokoládét, keverjük el, és a zselatint is tegyük bele. Keverjük el. hagyjuk hűlni.
A tejszínhabot készítsük el, mérjük ki.
Ha kihűlt a pisztáciás alap akkor a tejszínhabot keverjük bele óvatos mozdulatokkal.

Mehet a sütemény tetejére. Szép en igazgassuk el, sima felületet kapjunk. Tegyük hűtőbe legalább 4-5 órára. Az sem baj ha egy egész estét pihen.

Díszítsük pisztáciával. Én egy pici kókuszreszelékkel is megszórtam.