Főételek

Könnyű kacsamell, zöldségekkel

Nem csak sütni, főzni is szeretek. A főzésnél is fontos, főleg ha időm engedi-bár itt épp nem volt időm- akkor szépen tállok. Jobban esik ha szépen megkreált tányérból eszem.

Kedvenceim vannak a tányéron. A kacsa főkedvenc, ap ok choi amikor csak lehet eszem, az édesburi pedig mostanában jött a képbe, titkos harmadikként:-)

A főzés nálam sok esetben rohanás, így igyekszem oylan ételeket készíteni maiket kb ott is lehet hagyni vagy a sütőben vagy a “tűzön”.

A kacsa azért is kedvenc mert tepsiben sül, mindig kerül mellé hagyma, fokhagyma és alma is, nam eg persze fehérbor, ezekből készül az isteni szaft, mártás.

Maga a hús csak sót és borsot kap.

Lássuk a recit:-)

  • 2 szép kacsamell
  • 1 nagy édesburi
  • 2 savanykás alma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 100 ml fehérbor
  • só, bors

A pok choi

  • 2 pok choi
  • 2 ek olaj
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű

Édesburi

  • 1 nagy édesburi
  • só, bors
  • pici víz

Elkészítés.

A kacsát mossuk meg, irdaljuk be a bőrét. Sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb tepsibe tegyük bőrrel lefelé és tegyük mellé az almákat, hagymákat, öntsük fel a borral, fedjük le fóliával és mehet az előmelegített sütőbe, 180 fokon 80 percet sülni.

Amíg sül készítsük el az édesburit is, mert ez is követi a kacsát a sütőbe:-) Már ha bírja a sütőd a terhelést.

Mossuk meg az édesburit, hámozzuk meg és vágjuk hasábokra. Sózzuk, borsozzuk, kb 100 ml víz mehet alá, fedjük le fóliával és mehet a sütőbe a kacsa alá. Kb 30-40 perc alatt elkészül.

A kaja fele készül, már csak a pok choi van hátra.

Nagyon könnyű vele bánni, semleges ízű és nem igényel sok főzést. Én majdnem nyersen szeretem, mert így roppanós marad.

Alaposan megmosom, szétnyitom a leveleit és középen is megmosom. Majd feldarabolom rusztikus, nagyobb falatokra.

A hagymát és fokhagymát, kaukkfüvet -én frisset hazsnálok és ízlés szerint adagold- megfuttatom olajon , mehet is rá a pok choi. Só, bors. Nagyon nagy lángon pirítsd, kb 3-4 percig. Kész is van.

Az édesburit figyeljuk, mert 30-40 perc alatt megsül, megpuhul. Ha puha vegyük ki a sütőből és nyugodtan vegyük le a fóliát. Még fogjuk pirítani, szóval ne pakoljuk el:-)

Ha a kacsa is megpuhult akkor vegyük 250 fokra a sütőt , fordítsuk meg a kacsákat mellel felfelé és pirítsuk. Mehet a kacsa alá az édesburi is. Rossz hír azonban, bár a sütőm bírja a terhelést, de mivel fentről azért a kacsa tepsije eltakarja az alatta piruló édesburit, így kénytelenek leszünk még sütni a burit ha a kacsa készre sült. És ez nem gond, hiszen forrón nem vágjuk fel a kacsát. na meg a levét még felfőzzük.

Szóval kacsa kész, a levét, almákat, hagymákat szedjük át egy gyorsforralóba. Turmixoljuk le. nekem elég sűrű lett de ha hígnak ítéled egy kis keményítővel sűrítsd nyugodtan. Nagyon finom 🙂

Közben az édesburi is megpirult, jöhet a tálalás.

Egy mélytányérba szedjünk a mártásból. Erre mehet a pok choi, erre ültessünk rá 2 szelet kacsamellett-mármint miután felvágtuk:-)- a tetejére pedig mehet az édesburi.