Különlegességek

Málna habos mákos torta

Ilyen torta már készült csak éppen citrommal. Kedvencünk, nagy kedvencünk. Sőt, nem csak a mi kedvencünk hanem a tiétek is. A kisfiam játszik-ok bevallom, közösen játszunk- egy szuper kávés játékkal amiben mindenféle süteményeket kell készíteni, és ott van summer raspberry cake. nyüstöl a gyerek, nyüstöl, anya készíts te is iylen tortát.

Kb 1 hét után feladtam, kell készíteni nincs mese. Ok, de a játék nem ad recit:-) Akkor rögtönözzek gyorsan valamit ami finom és málnás és nem túl macerás.

Így esett a választás erre a tortára. El is fogyott gond nélkül, ebből nem osztogattunk:-) Nagyon könnyed, habos, eteti magát.

A mákos piskótához itt találsz recit. Érdemes-már ha van sok időd, mákod- több adagot készíteni, mert remekül fagyasztható.

A málna hab pedig egy málna curd valójában tejszínhabbal lazítva. Szóval nem nehéz de a málna miatt egy kicsit pepecs meló. Én nem szeretem a málna magjait a desszertekben, így mindig, MINDIG szűrök.

Amire szükséged lesz a málna curdhöz és zseléhez

  • 750 g málna-ez lehet fagyasztott is
  • 200 g kristálycukor
  • 1 citrom leve és héja
  • csipet fahéj
  • 3 tojás
  • 100 g vaj
  • 5 zselatinlap
  • 300 g kész tejszínhab

A málnát a cukorral tegyük fel főzni. Főzzük szét, fűszerezzük a citrommal, fahéjjal. Majd turmixoljuk és szűrjük le. Csak a tiszta málnapürére van szükségünk.

És itt dolgunk van. MERT!

A püréből vegyünk le 250 g-ot. Ebből készítünk málna zselét. A zselatinlapokból 2 db-ot áztassunk hidegvízbe, ha megduzzadt nyomkodjuk ki és még adjuk a meleg püréhez. Hagyjuk hűlni, ha nincs időnk tegyük fagyasztóba 10-15 percre-fagyó függő. Így megdermed annyira, hogy még folyik de már van tartása.

Itt már kezdjük el összeállítani a tortát.A piskóta kihűlt tehát lehet haladnunk.

A kihűlt piskótát tegyük a keretbe és öntsük rá a kihült málnazselét. Tegyük be hűtőbe dermedni.

Addig készítsük el a málna curd-öt. A megmaradt málnapüréhez adjuk a kissé felvert tojásokat és főzzük össze. Folyamatosan keverjük, sűrítsük be. Látni fogjuk ha elindul, mert híg puding állagot kapunk. Itt hagyjuk is abba a főzést. A beáztatott zselatinlapokat nyomkodjuk ki és adjuk hozzá a még meleg málnához. Keverjük el, adjuk hozzá a vajat és hagyjuk kihűlni.

Közben a tejszínt verjük kemény habbá. 300 g kész tejszínt kell kapnunk.

Ha málna curd kihűlt akkor óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot.

A torta befejezése indul. A málna habot szépen terítsük el a piskótán. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 2-3 órát.

Nagyon finom, könnyed, habos desszert, erőteljes málna ízzel. És az a szín! Ez nem kapott festééket, ez maga a málna színe <