Karácsony · Klasszikusok

Pekándiós bejglim

A bejgli SZENT!:-) Én mákosban és diósban utazom:-) Főként mákosban és diósban:-) Na jó a mákosat jobban szeretem:-)

A dióssal egy bajom volt -ezért is cseréltem diót- hogy bármennyire is én válogatom át, darálom le stb… valahogy egy ba…..tt héj darab megtalál engem. Nem mást, engem:-) Személyes bosszúja lehet a diónak felém ez az akció. Na ezért idén úgy döntöttem, igazán sznob leszek és a lehető legdrágább dióból -ami azért mint tudjuk a kedvenc fajtám- pekándióból készítem a bejglit.Ha már lúd, hát legyen jóóóóó kövér:-)

Ég és fölg. Ez a diós bejgli…óóóó istenem:-) Nem találok rá szavakat. Egyrészt mert héj tuti nincs benne, másrészt az íze… őrület. Ha nem kóstoltál még eddig pekándiót tedd meg, mert egy másik világba csöppensz a dió világából. Édes, kissé fanyar, karamellás íz, na ezért bírom én ezt a diót ennyire.

Szóval jó háziasszony módjára szépen ledaráltam a pekándiót. Édesanyám ott sziszegett, hogy azt a sok pénzt így…. “szentségtörés”.

Kit érdekel, egyszer élünk! 🙂 És megérte szembemenni édesanyámmal:-)

Na de vegyük sorba a teendőket.
Először tésztát kell gyúrnunk, mert tészta nélkül max dió tölteléket ehetünk.
A tésztán én nem változtattam, a megszokott recit hazsnáltam, itt találod.

A diót, mivel 2 rúddal is készült, így 400 g diót daráltam le. Feltettem gyorsforralóba 70 ml vizet 80 g kristálycukorral. Megvártam míg a cukor felolvadt és akkor adtam hozzá a diót. Összerottyantottam- minő szépséges szavacska- kóstoltam. Ízesítettem. Nekem a dió és a narancs szerelmespárok, így került bele egy narancs héja és a leve is belekerült. Sőt, durván toltam én tavaly karikor, mert rumot is kapott az a töltelék. Ok, ok van gyerek NEM RUM-ot hanem aromát hazsnáltam:-) Ennyit a vagányságról:-) Ízlés szerint ment a fűszerezés. Jut eszembe hogy még durcibb legyen a töltelék egy icipici -tényleg minimális, késhegynyi sem lehetett- kapott egy kis mézeskalács fűszert a töltelék.

Egy titok:-) én így szeretem. Én nem daráltam le teljesen a diót, hagytam hogy legyenek benne roppanós darabkák.

Töltelék kész, hűl. Őrület illata van:-)

A tészta pihent lehet tölteni. Ez a dió mennyiség 2 rúdhoz elegendő.

Én nem írom le ismét, olvasd el kérlek én hogyan töltöm, itt találsz infót.