Mentes

Mentes Banoffee pie, glutén és cukormentesen

Az egész úgy kezdődött, hogy…..

Volt itthon jó sok banán, és elég sok datolya. Mit kezdjek velük, mert meg kellene enni azért lassan mindkettőt. Ok, pinterest:-) És találtam is egy remek recit. A receptet nem egészben vettem át, én sokat változtattam rajta, hiszen jó pár oylan hozzávalóm nem volt amit az eredeti reci kért.

Egy oylan desszert, torta készült amit kb büntetlenül lehet tolni, hiszen gluténmentes és cukormentes, csupa oylan hozzávalóval ami egészséges. Mandula, datolya, kókusz, méz.

Itt azonban álljunk meg egy kicsit. Datolya. Nem sznob vagyok és a pénz sem vet fel, viszont vannak barátaim:-) így sokszor jutok hozzá oylan alapanyagokhoz amit a boltban nem vennék meg. Ilyen a király datolya. Ez egy brutál nagy datolya, nagyon puha, nagyon szaftos, imádom. Lidl-ben szoktam látni de 8 szem datolya annyi pénzért.. őőőőő…nagyon ritkán veszek. Most viszont hogy bőséggel állt rendelkezésemre ez a különlegesség így készítettem belőle édességet.

Ami számomra nagyon fontos, hogy próbálok “lejönni” a cukorról, meg a rengeteg lisztről, vajról. Nem, nem szakítok velük véglegesen, hiszen kellenek a süteményekhez, piskótákhoz, de kénytelen vagyok váltani. Nem, nem betegek vagyunk, csak a gyerkőcöm miatt váltok. Eljött az idő.

A kisfiam autista. A sok cukor és szénhidrát nem tesz jót neki. Én sokat sütök, ő meg kóstolna folyamatosan, így itt az idő hogy olyan nasik készüljenek amiket ő is bátran ehet, kóstolhat. A Banoffe ízlett neki nagyon, hiszen krémes, édes íze van. A banánt szereti a datolyát pedig megtudtam vele kóstoltani ebben a formában.

HV: egy 25 cm -es kerek kerethez

  • 120 g mandulaliszt
  • 30 g kókuszreszelék
  • 50 g mandula vagy pekándió vagy kesudió – én mandulával készítettem
  • 7 g fahéj
  • 70 g rizsliszt
  • 90 g méz
  • 100 g olvasztott vaj

A “karamellhez”:

  • 250 g király datolya -ha nincs iylened akkor a sima is jó lesz de több tejszínt hazsnálj-
  • 1 érett banán
  • 100 ml laktózmentes tejszín
  • csipet só
  • 30 g holland kakaópor

Habhoz:

  • 250 ml laktózmentes habtejszín
  • 3 zselatinlap
  • 50 ml laktózmenets habtejszín-ebben oldjuk fel a szelatint-

Díszítéshez:

csokoládé és banán

A tésztát sütnünk kell, nincs mentség:-) Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A mandulát, a mandulalisztet, rizslisztet, fahéjat, kókuszreszeléket daráljuk le. Nem teljesen, jó ha maradnak nagyobb darabkák az egész mandulából, így ropogósabb állagot kapunk.

A vajat olvasszuk fel a mézzel, én mikrózni szoktam, de lábasban is melegíthető. Folyékony állagot kell kapnunk.
Ezt a mézes keveréket adjuk hozzá a lisztes alaphoz és dolgozzuk össze.

A tepsibe tegyünk sütőpapírt és állítsuk be a 16 cm-re összehúzott keretet. Kör formát használtam. Halmozzuk bele a tésztát és nyomkodjuk bele a formába.

Nedves hatása van,így van jól.

Tegyük sütőbe középre és süssük 25-30 percig.

Kászítsük el a hamis karamellt.

A datyolyát magozzuk ki, felezzük el és ha van nagy aprítónk mehet bele az egész ha nincs akkor csak a felét tegyük aprítóba. Adjuk hozzá a banán felét és a tejszín felét is. Darájuk, aprítsük össze. Krémes állagot kapunk. Most a másik felét is aprítsuk fel. Kész is a pépünk. Nos, elég halvány színe van és elég datolyás íze, köze nincs a karamellhez ami a Banoffee egyi kalapja.

Dolgozzunk rajta kicsit. A sót és a kakaóport is adjuk hozzá és alaposan keverjük át. Most már színre is jó és ízre is megkapjuk azt a fanyar karamellás ízt. Ok, nem, nem lesz karamell íze, de vakon kóstolásnál érezhető lenne a karamell jellegzetes kesernyés íze. Kész a hamis karamell.

Most jöhet a tejszín. Itt egy kísérlet folyt, hiszen a tejszínhab önmagában nem áll meg a végtelenségig, habfixálót köszönöm nem. Maradt a szelatin. na de hogy a fenébe tegyem bele? A lapzselatint!?:-)

A tejszínt 200 ml elkedztem felverni. Közben megmelegítettem, majdnem felforraltam az 50 ml tejszínt. A zselatint beáztattam, majd kinyomkodtam és a meleg tejszínhez adtam.

Annyi idő telt el, hogy egy jókora levegővétel után a félkész tejszínhabhoz csorgattam a zselatinos keveréket.

Álltam, álltam és álltam az üst felett, hogy mi kerekdik ki majd belőle. SIKERÜLT!

A tejszín habbá verődött, és kapott egy igen stabil, de nagyon habos állagot. Itt még necces volt, hogy a végeredmény mi lesz:-) Nyugi, jó lett:-)

Mindenünk elkészült, a tésztánk kihűlt.

És itt egy nagyon fontos infó!
Mivel a tészta mennyiségünk 25 cm-es formához szól, én viszont 16-os formában sütöttem meg, így szép duci lett.
Ha vékony alapot szeretnél akkor vagy 25 cm-es formában süsd vagy felezd le a hozzávalók mennyiségét.
Én megsütöttem a kis formámban és igyekeztem elfelezni a kész tésztát. Nem sikerült. Mert sütés és hűlés után már hozza a pite tészta tulajdonságait vagyis roppanós. Na elvágni nem sikerült csak kb.:-)
Nem gond, mert a nagyrészét elvágtam szépen a kis részét meg az eltört tésztából kipótoltam. Így lett egy szép kerek alapom.

Halmozzuk rá a hamis karamellt-datoyla krémet- simítsuk el és végül mehet rá a tejszínhab is. Simítsuk el és mehet a hűtőbe 2-3 órára.

A tejszínhab áll mint a cövek és nem gumis <3

Nagyon finom, roppanós tészta, krémes, édes hamis karamell és mousse állagú tejszínhab ami önmagában is áll, tart.